Trabzon Üniversitesi ile ilgili flaş bir gelişme nedeniyle Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’in katılamadığı toplantıya başkan vekili Cevdet Bayraktar başkanlık yaptı. Toplantıya başkan yardımcıları Serkan Özdemir, Ali Güngör, TGC Başkanı Ersen Küçük, Basın İlan Kurumu İl Müdürü Ali Nuhoğlu, TRT Bölge Müdürü Sami Serdar Şişman, Akçaabat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Başocak ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

02/09 Temmuz tarihlerinde Akçaabat ilçesinde gerçekleştirilecek Tiyatro günlerinde Gümüşhane Yankı Kumpanya, Trabzon Devlet Tiyatrosu, Erzurum Medya Sanatevi, Trabzon Sanat Tiyatrosu, Trabzon DT çocuk oyunu, Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Akçaabat Belediye Tiyatrosu, Samsun Hayal Atölyesi Tiyatrosu oyuncularının sahneleyeceği tiyatro gösterimleri ile Trabzon tiyatroya doyacak.

Toplantıya Başkanlık eden Başkan Vekili Cevdet Bayraktar toplantının başında Başkan Ekim’in selamını basın mensuplarına iletti ve geldiğinde basını tek tek ziyaret ederek bunu telafi edeceğini kaydetti.

Toplantıda konuşan Akçaabat Belediye Başkanvekili Cevdet Bayraktar “Başkanımız Osman Nuri Ekim Ankara’da bir toplantıda bulunduğu için katılamadığını iletti. Biz Akçaabat’ta 2 Temmuz’da başlayıp 9 Temmuz’da bitecek Açık Hava Tiyatro Günleri için toplantı düzenledik. Akçaabat tarihi derinliğiyle hem bölgemizin hem Trabzon’umuzun bana göre Dünyanın en özel yerlerinden bir tanesidir. Şu bulunduğumuz mekanda mavi ve yeşil tonlarını açıklayacak bir mekanda hitap ediyorum. Akçaabat’ımızı çok seviyoruz. Çok büyük bir hazinenin üzerinde oturduğumuzu düşünüyoruz. Kültürün derinlikleri biliyoruz farkındayız ve buna sahip çıkmak için üzerimizde büyük bir sorumluluk hissediyoruz. Akçaabat’ımızı şöyle tanımlıyoruz. Akçaabat Kültür Sanat Turizm ve spor şehridir diyoruz. Çok önemli işler yaptığımızı yapacağımızı söylemek istiyoruz.

“KOROLARIMIZ VAR”

Akçaabat’ın kültür sanat alanında atılımları olduğunun altını çizen Bayraktar “Akçaabat Belediyesi olarak temel hizmetler kendi mecrasında yürürken bir takım organizasyonları ihmal etmemeye çalışıyoruz. Akçaabat Belediye eliyle gerçekleşen faaliyetlerimiz. TSM koromuz var, Belediyemizin gözbebeği olarak gördüğü Türk Halk Müziği Koromuz var, çok sesli koromuz var. Ağzım açık izledim seyrettim. Belediyemizin böyle bir işi desteklemiş olması nedeniyle özel hissettim. Belediye tiyatromuz var. 1999 yılında kurulmuş, müthiş organizasyonlara imza atmış. Trabzon ve dışında oyunlar oynamış. Tiyatro şenliği düzenliyoruz, resim ve fotoğraf sergilerimizi saymıyorum bile. 30. Sunu yapamadığımız müzik ve halk oyunları festivalimizi var. 29’unu da şurada yaşamış birisiyim. İşin içerisine girdikten sonra Akçaabat için ne kadar önemli olduğunu anladım. Bu festivale bütün dünyayı davet ediyoruz. Davetliler Akçaabat’a şu şekilde geliyor halk danslarının kaynaşma kenti horonun başkenti diye geliyorlar.”

“HORON UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE”

UNESCO listesine Horon’u soktuklarını ifade eden Bayraktar  “Gerek Akçaabat gerek Trabzon’un tanıtımına büyük katkı verdiğini özellikle belirtmek isterim. Bugünlere getiren bu işte emeği olan herkese bir önceki belediye başkanı Şefik Türkmen’e yürekten teşekkür etmek isterim. Horona da bir parantez açıp tiyatroya gelelim. Çok yakından takip etmişsinizdir, horon artık UNESCO kültürel miraslar listesinde. Horonumuzu tescil ettirdik. 5 yıldır bir değerlendirmenin ardından horonumuzu tescil ettirdik. Horon figürleriyle oynanması çok zor dans. Akçaabat Horon’u diye dünya kültürel miraslar listesine yazdırdık. Bölgemize katkı sunacağını düşünüyorum. Emeği geçen arkadaşlarımız teşekkür ediyorum.

“KEMENÇE HAYALİM”

Horonu tescil ettirdik, o horonu doğru bir şekilde taşıyacağız, hiç ölmeyecek. Hayalim, kemençe noktasında…. Kemençeye sahip çıkmak isteyenler var. Kemençemizin de UNESCO’ya taşınabileceğini ve miras listesine sokulabileceğini hayal ediyorum. Her şey hayal ile başlar.”

Akçaabat Belediyesi tarafından gerçekleşen 2. Açık Hava Tiyatro Günleri programı için bilgilendirme yapan Bayraktar “Gelelim tiyatroya 1999’da Akçaabat’ta kuruldu. Akçaabat’ta Erol Günaydın tiyatro günleri diye organizasyon yapılıyordu. Grene yıl 10. Düzenleyecek ve pandemi nedeniyle iptal etme durumunda kaldık. Programın başlayacağı gün iptal etmek durumunda kaldık, herkes buraya gelmişti. Erol Günaydın’ın Akçaabatlı olduğunu söylemeliyim. 8 yaşına kadar burada yaşadı, daha sonra İstanbul’a taşındı. Akçaabat’ta doğmuş büyümüş Türk tiyatrosunun duayeni haline gelmiş en üst seviyede temsil etmiş kişidir. Akçaabat’ta onun adıyla her gün düzenliyor yapacaktık, pandemi nedeniyle olmadı. “

“HALKIMIZDAN MÜTHİŞ GERİ DÖNÜŞLER ALDIK”

Kültür Müdürlüğü üzerinden yapamadığımız Erol Günaydın tiyatro günlerini Açık Hava Tiyatro Günleri’ne çevirdik. Halkımızdan müthiş geri dönüşler aldık. Akçaabat’ta insanlar toplanmış pür dikkat olmuşlar. Müthiş bir şekilde sahneye odaklandılar. Pandemi döneminde sosyal mesafemizle tiyatro oyunu seyrettik. Bu bölgede tek olduğunu biliyoruz. Akçaabat’ta bunu gerçekleştirip olumlu dönüşler aldık. Bu sene de 2. planladık. Oynanacak oyunları plana koyduk. Her işte bir hayır vardır dedik, pandemi döneminde gerçekleştirememiş olmamız böyle bir organizasyona neden oldu. Pandemi sona erer bu günleri devam ettiririz. Bu açık hava günlerini de devam ettiririz.

AÇIK HAVA TİYATROSU PROGRAMI

2 Temmuz’da başlayacak Cuma günü Gümüşhane Yankı Kumpanya Tiyatrosu-Kamuran’ın Melekleri

3 Temmuz’da Trabzon Devlet Tiyatrosu “Korkut Ata”

4 Temmuz’da Erzurum Medya Sanat Evi “Kızır Sır”

5 Temmuz’da Trabzon Sanat Tiyatrosu “Her Hırsız Haydut Değildir”

6 Temmuz’da Trabzon Devlet Tiyatrosu Oz Büyücüsü oyununu sergileyecek.

7 Temmuz’da Giresun Belediye Tiyatrosu “Çotanaklar Ayı Burhan”

8’ Temmuz Akçaabat Belediye Tiyatrosu “Evlendirme”

9 Temmuz’da Samsun Hayal Atölyesi “Kahvede şenlik var” oyunu ile bitireceğiz.

“HALK OYUNLARI DEVAM EDECEK”

Halk oyunları yapılacak mı sorusunu cevaplandıran Bayraktar “Halk oyunları festivalimiz 2 yıldır sektede, bu sene şartlar dolayısıyla planlamadık, nasip olursa artık kaldığımız yerden devam eder.

“AKÇAABAT İÇİN ANKARA’YA GİTTİ”

Belediye başkanı neden gitti sorusunu cevaplandıran “Osman Nuri Ekim başkanımız başkanvekili olarak temsil ediyorum. O kadar ani gelişiyor ki, gözünü kapatıyor. 2,5 yıldan beri özel sebepten dolayı gitmediğini söyleyeyim, Akçaabat için oradadır.

“3. ÜNİVERSİTEYİ TRABZON’A GETİRMENİN BİLİMLE ALAKASI YOK”

Trabzon Üniversitesi ile ilgili konuşan “Ben eğitimciyim, 20 yılımızı tamamlamış birisiyim. Üniversite deyince bizim alana geliyor. Akçaabat için Trabzon Üniversitesi önemsediğimiz mühim bir konu. Akçaabat’ta Trabzon Üniversite’si kuruldu kararı alındı. Akçaabat’ta bazı insanlar üniversite bekliyor. Kurulacağına ilişkin çalışma tamamlandı. Akçaabat’ta genişleteceğimiz. Bir yerleşke oluşturacağız. Trabzon Üniversitesi’ni önemli noktalara eriştirme adına mücadele vereceğiz. Akçaabat genişleyecek ve büyük bir yerleşkesi olacak. Bir takım fakülteler olacak. Üniversiteler bir bilim yuvasıdır, bu işleri bilim insanları programlar. 3 üniversite var, birisi KTÜ, nerede Trabzon’da doğu tarafında. Doğu tarafında 2 üniversite var ve yoğunluğa neden oluyor. Trabzon Üniversitesi’ni Akçaabat’a kurduk, gelin Trabzon’u büyütelim. 3 Üniversite’yi Trabzon’a getirmenin bilimle alakası yok. Yeni  bir şehir oluşturalım. Akçaabat’ın genel görüşü bu yöndedir. Bu şekilde hareket edileceğinden de şüphem yok. Bu işi işin ehline bıraktım 2 üniversite var doğuda müsade edin şehirlerimizi kilitmeyelim, Trabzon için önemlidir”