Vakfıkebir

MOBİLYA VE BEYAZ EŞYADA TAKSİT SAYISI ARTIRILMALI

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam yaptığı açıklamada, mobilya ve beyaz eşya piyasasındaki durgunluğun giderilmesi, yeni evlenecek çiftlerin yuva kurmalarına destek olunması için bazı önerilerde bulunarak,  Mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı muhakkak artırılmalı dedi. Fiyat artışlarının vatandaşların alım gücünü düşürdüğünü vurgulayan Başkan Sağlam, bunun da esnafın işlerini zorlaştırdığını ifade etti.

“MALİYETLER NEDENİYLE FİYATLAR BİR YILDA 3-3,5 KAT ARTTI”

“Düğün mevsimlerinin başlamasıyla mobilya sektöründe, beyaz eşya sektöründe piyasaların canlanması ve sektörün canlanması için taksit sayılarında düzenleme yapılması lazım; birçok üründe 9 taksiti geçemiyor. Geçen yılki maliyetle bu yılki maliyet veya ‘düğün paketi’ dediğimiz mobilya sektöründe 3 kat, 3,5 kat fiyatlar arttı. 10 bin liralık düğün paketleri 30-40 bin liraya çıktı. Gençler, düğünlerini yapıp yeni eşya almak yerine ikinci el eşyaya yöneliyor.

“PİYASALARIN CANLILIĞI, HAREKETLİLİĞİN SAĞLANMASI TAKSİT SAYILARI İLE DE İLİNTİLİ”

Hem sektördeki yığıntının hem alanların gönül rahatlığında kullanabileceği, ödeyecekleri taksit sayıları da çok önemli. Böylelikle piyasaların canlanması, ekonominin, güveninin devam etmesi önemli. Beyaz eşya başta olmak üzere mobilya sektöründe bu hareketliliğin kazanılması sanayi sitelerine de iş hareketliliği getirecek, dolayısıyla istihdamda katkı koyacak. Piyasaların canlılığı, hareketliliğin sağlanması taksit sayıları ile de ilintili.

“DÜŞÜK FAİZLİ İHTİYAÇ KREDİSİ İMKANI SUNMALI”

Başkan Kadem Sağlam, COVID-19 salgınının geride bırakılmasıyla bu yıl yaklaşık ülke genelinde 1 milyon çiftin evlenmesinin beklendiğini belirterek, yıllık bazda mobilya ve beyaz eşyada önemli ölçüde fiyat artışları yaşandığına dikkati çekti. Sağlam, şunları kaydetti: "Durumun böyle olması evlenmeyi düşünen çiftlerimizi düğünün ertelemesine veya ikinci el ürün almaya yönlendiriyor. Eşya dizmekte zorlanan vatandaşlarımıza, ev kuracak çiftlerimize alım kolaylığı sağlanmalı. Bunun için kredi kartı taksit sınırı güncel piyasa şartlarına göre yeniden düzenlenmeli. Mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı artırılmalı ki çiftler de evini daha rahat şekilde kurabilsin. Yeni evlenecek çiftler, ev alanlar, eşyalarını değiştirmek isteyenler için taksit sayısı fiyatlar göz önüne alınarak 24 ayın altında olmayacak şekilde yükseltilmeli. Bununla birlikte bankalar da ellerini taşın altına koyarak düşük faizli ihtiyaç kredisi imkanı sunmalı dedi."