13 mayıs makalesi

Çevremizdeki eşyaları korumasını bilmiyoruz

Değerli okuyucularımız sizlere her hafta bir güncel konu üzerine bilgilendirmeler köşemde aklımın erdiği dilimin döndüğü misali bir şeyler karalamaya çalışarak haftalık İlçemiz genelinde olup bitenleri çoğumuzun kullandıkları sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımları belirli zaman sonra kendilerinin dahi bulamadıkları bir dijital dünyada yaşayarak hızlıca ilerliyoruz.

 Gerek kendi sahibi olduğumuz web sayfamız, gerek yazılı basın olarak kullanılan  gazete sayfalarında bana ayrılan köşelerdeki yerimde genel değerlendirmelerde bulunuyorum Gazeteyi okuyan değerli okuyucularımızın çoğundan olumlu geri dönüşler alarak bir anda onların sessizliğinin sesi olduğumuz bizlere hatırlatınca bizler daha mutlu olmak için bu sefer bazı dokunuşlar ile siz değerli okuyucularımızın değerlendirmesine kulak veriyoruz.

Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait Trabzon Şalpazarı seferini yapan yolcu otobüsünün Şalpazarı İlçesine gitmek için İlçe merkezine 5. KM’de bulunan duraktan kartımı araç sürücüsünün kontrolünde okutmana okutarak giriş kapısından otobüsün içerisine doğru ilerliyorum. Otobüsün ikinci iniş kapısındaki müsait alana ulaşınca ayakta beklemeyi tercih ettim.

Aslında otobüste yer bulunuyor ancak orasını orada oturan bir bayan yolcu lüzumsuz şekilde kaplamış olduğuna tanık oldum. Birinci koltukta kendisi oturuyor, ikinci koltukta yarı boş çantası oturuyor,Daha doğrusu bir yolcu toplu taşımada hususi taksi tutmuş misali 2 kişilik yer kaplıyor. Ancak ben bir medya mensubuyum cebimden telefonumu çıkardım yolcuların yüz ekranı gözükmeyecek şekilde çantanın konduğu koltuğa sokaklarda gezen ayağını koyduğu anı görüntüledim. Sonrada kibar bir şekilde uyarıda bulundum halkımızın oturabileceği yere Ayak koymayalım dedim ve ayağını indirdi. Demem  burada ben uyardım devamlı otobüsü takip etme imkanım yok ancak şoför kısmından yolcu biniş ve şoför emniyeti için konulan kameranın toplu taşıma araçlarının içerisinde de yerleştirilmesi uygun olursa yolculuk yapan halkımızın bu şekilde daha temkinli olur diye düşünüyorum.

Çöplerimizi Gelişi Güzel Atıyoruz; Trabzon’un Büyükşehir olmasıyla beraber İl merkezi genelindeki köylerin bir anda çağ atlayarak mahalle oldular. Tabi mahalle olunca bir takım hizmetlerden yararlanılması farz oldu. Bazı İlçe özel idaresi dönemimde köylerin belirli yerlerine çöp toplama kovaları yerleştirildi. Ancak bulunduğumuz yerdeki çöp kovasına ev civarında imha olabilecek naylon, karton ve buna benzer çöpleri konunca haliyle çöp kovası doluyor dolan kovada rüzgar ve hayvanların dağıtmasıyla hoş bir görünüm kazanmıyor. Tabı bu arada araç çöpleri almaya geldiğinde lüzumsuz çöpler aracın daha fazla çöp almasını engelliyor.

Çöp tenekesine gerçek çöpleri atalım; Ben bu konuda çok titizim çöp konusunda her gün bulunmuş olduğum evimin yanında gereksiz çöplerin imha için kullanılan bir yerim bulunuyor. Bunu yanabilecek kısımda olanları yakarak imha ediyorum. Yanmayacak da metal ve benzeri kısımları 6 ayda bir biriktirerek gelen hurdacılara satarak hurdanın parasını değerlendiriyorum. Bu çöplerin haricinde çarşıdan pazardan cam türü alınan kavanoz, soda şişesi benzeri olanları çöp kutusuna bırakıyorum. Soba ve ateşlerden çıkan küller ise doğal bir gübre olduğundan onları da bahçeye atarak toprak ile buluşturuyorum.

Tıbbiyi Atıkları Toplama Yerine Götürüyorum;  Sağlık alanlarında hizmet veren bir baba, abi olarak hasta tedavisinde uygulanan enjektör ve bunlarla ilgili araç gereçleri İlçemde bulunan hastanenin ilaç toplama,  atma depolarına ya da eve gelen sağlık çalışanlarına vererek gerekli toplama merkezlerine bırakılmasına önderlik yapıyorum. Belki bu yazıyı okuyunca bana şöyle  bir serzenişte de bulunacaksınız çöpçünün işine ne karışıyorsun diye aslında şu benim yaptıklarımı İlçe merkezi hariç herkesin yapmasını isterim ilçe merkezinde de atık toplama merkezleri bulunuyor evlerdeki çöpleri bu toplama merkezlerine bırakılırsa daha iyi olabilir diye düşünüyorum bu arada yaklaşan Kurban bayramı için birkaç bilgilendirilmelerde bulunmak isterim.

Kurban Atıklarını Çöp Kovasına Koymayalım; Bu arada Haziran ayının ilk haftasında idrak edeceğimiz Kurban Bayramında kurban kesimi yapan vatandaşlarımızın hayvanlarını gelişi güzel ulu orta yerde kesim yapmasınlar. Kurban kesiminden sonra hayvanın bazı kullanılmayan sakatat olarak adlandırılan kısımların da bahçelere derin kuyu kazılarak üzeri poşetleme ve kireç dökülerek toprakla kapatılırsa daha iyi olur. Çöp kovaların yanına bırakan kurban sakatatları başı boş sahipsiz hayvanlar tarafından sağa sola savrulmasıyla beraber ortaya hiç hoş olmayan sağlıksız kokular olmaması için tedbiri olalım diyorum şimdilik hoşça kalınız diyorum.