‘Turizm Haftası’ etkinlikleri kapsamında kısa adı TUREM olan Turizm Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen muhteşem kutlama programına katılımın yoğun olması dikkat çekti.


 
Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Yalıköy’deki eğitim merkezinde düzenlenen kutlama etkinlikleri saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başladı.
 


Kısa adı TUREM olan Vakfıkebir Turizm Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Arslan  katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, 39. Turizm Haftası etkinliklerine katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.  Arslan, “Amacı, Türkiye’de turizm sektöründe çalışan kalifiye eleman tyetiştirmek olan kurumumuzda sektörün ihtiyacı olan yetişmiş eleman var. Dünyada ve ülkemizde turizm sektörü hızlı bir gelişme gösteren, rekabet gücünün en yüksek olduğu sektörlerden biridir. Ülkemiz turizm alanında son 14 yılda inanılmaz derecede yükselmiştir. Turizm gelirimiz 2002 yıllarında 11,9 Milyar Dolar iken, bu gün yüzde 176 artarak 20, 8 milyar Dolara ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hedefi ülkemize 63 milyon turist gelmesi ve yaklaşık 86 milyar dolar turizm geliri kazandırmaktır. Turizm Eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrenci sayısı yaklaşık 32 bin dolayındadır. Vakfıkebir Turizm Eğitim Merkezi bu bacasız sanaiye kalifiye eleman yetiştirmek üzere ön büro, kat hizmetleri, servis ve mutfak olmak üzere 4 alanda kuruluşundan bu güne 1457 kursiyer yetiştirmiş ve yetiştirmeye de devam etmektedir” dedi.
Kursiyerlerden Göknur Sözen’in, ‘ Anadolu’da bahar’ adlı şiiri okumasının ardınkan kürsüye gelen kursiyerlerden Yağmur Kara haftanın anlam ve önemini belirten konuşmasında, turizmin ülkelerin milli değerlerinden biri olduğuna vurgu yaparak Türkiye’de en fazla doğa ve kültür turizminin geliştiği bölgeleri hatırlattı.
 


BALTA: “ARA DEĞİL, ANA ELEMAN DEME ZAMANI”
 Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ise yaptığı selamlama konuşmasının ardından, turizmin ülke için önemli olduğunu hatırlatarak Trabzon açısından birkaç noktaya vurgu yaptı. Balta, “Son yıllarda özellikle Ortadoğu ülkelerinden Trabzon’a çok büyük bir ilgi var. Buna paralel olarak da yıldızlı oteller ve tesis sayısı artıyor. Dolayısıyla bizim, nitelikli personele ihtiyacımız var. Biz buna ara eleman diyoruz ama artık ana eleman deme zamanımız geldi. Çünkü ara eleman kavramı insanlarda sanki değersizmiş gibi bir algı oluşturmaya başladı. Çocuklarımız burada lise hayatlarından sonra kurs alıyorlar, sertifika ediniyorlar, ancak ağırlıklı olarak sektörlerinde çalışmadıklarını görüyoruz. Hemen gidip bir güvenlik sertifikası daha alıyorlar ve biz siyasetçilere veya büyüklerine güvenlikçi olmak için geliyorlar. Özellikle bu bilgi ve becerilerinizi eğitim gördüğünüz alanda kullanmanızı tavsiye ediyorum. Öğretmenlerinizin ve elde ettiğiniz mesleki becerilerin de değerini bilin. Sizin memnun ettiğiniz her bir kişi Trabzon’a üç kişi daha getirecektir. Bu bağlamda sorunluluğunuz ağır. Hepinize mesleki hayatınızda başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.


 
YAKUTA: “TURİZMİN GELİŞMESİ HALKIN İSTEĞİNE BAĞLIDIR”
Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta ise konuşmasında, turizmin dünya ekonomisi açından önemli olduğu kadar ülkemiz ekonomisi açısından da önemli gelir kaynaklarından birisi olduğunun altını çizerek, “1980 li yıllarda 80 bin, 100 bin gibi turist sayısından bahsederken günümüzde 25- 30 milyonluk rakamlara ulaştık. Bu anlamda turizm, ülkemizde çok hızlı gelişen bir sektör haline geldi. Bir yerde turizmin üst seviyede gelişebilmesi için halkın turizmin gelişmesini istemesi gerekiyor. Eğer halk, turizmin gelişmesi için gerekli alt yapıya hazır değilse orada turizmi geliştirmek pek mümkün olmuyor. Turizmin gelişmesi için Trabzon’da yeterli potansiyelimiz var. Ama halk olarak turiste iyi davranamazsak, onların buradan iyi niyetlerle ayrılmalarını sağlayamazsak bu potansiyel ileriki süreçte azalacaktır” dedi.


 
DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Kurumdaki aday şefler yemek yarışmasında birinci olan Yağmur Kara ve tatlı yarışması birincisi Selda Sözen’e ödülleri Kaymakam Mesut Yakuta tarafından verildi. Yemek ve tatlı yarışması sonucu ikinciliği elde eden Havvanur Erkan’a ise ödülü Belediye Başkanı Muhammet Balta verdi. Yemek yarışması üçüncüsü Göknur Sözen ve tatlı yarışması üçüncüsü Bahar Bülbül de ödülünü Çarşıbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertan Usta’nın elinden alırlarken, işletmelerde hijyen kursunu başarıyla tamamlayan Melek Bilgin ve Mete Kuru’ya da ödülleri Tonya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Durmuş tarafından verildi. Aşçı Çırağı Kursu adına Ayşe Eski ve Fatma Altınışık’a sertifikaları Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü samim Aksoy tarafından verildi. Ödül töreninin ardından mutfak sınıfı kursiyerleri tarafından stajyerlik ‘Aşçı Andı’ okundu ve törene katılanlara kursiyerler tarafından hazırlanan yiyecek ikramında bulunuldu.
Kutlama etkinliklerine Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Balta, İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şifa Karadeniz, Çarşıbaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertan Usta,Tonya İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Durmuş, okul müdürleri, öğretmenler, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve esnaflar katıldılar.