Vakfıkebir'de, 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) kabul edilmesinin 97. yıldönümü ve Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.





Vakfıkebir Osman Tan Ortaokulu tarafından hazırlanan kutlama programı, Gençlik Merkezi Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Törende İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı kısa bir şekilde anlatılırken, İstiklal Marşının müzikal sunumu, slayt gösterisi, öğrencilerin hazırladığı tiyatro, okunan şiirler ve müzik korosu ile öğrenciler programa renk kattılar.
Programa İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Salih Birincioğlu, Garnizon Komutanı Per. Asteğmen Ergin Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettih Sadullahoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Gündüz, daire amirleri, okul müdürleri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldılar.
“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN.”
Osman Tan Ortaokulu Öğretmenlerinden Murat Karagüzel günün anlamına ilişkin konuşmasında; "Osmanlının gürbüz çocuklarından biri, ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner, Kurtuluş Savaşı’nda iyi bir asker, dili ezanla, gönlü imanla dolu kutlu bir vatanperver, kurtuluş savaşı yıllarında vatanın bağımsızlığı adına halkı cihada, milli mücadele sancağı altında birleşmeye çağırarak Anadolu’yu adım adım dolaşıp “ Bu vatanda kaybedilirse gidecek yer kalmaz” diyerek halka iman ve ümit aşılayan büyük usta. O günlerde Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa cephedeki Mehmetçiği şahlandırıp coşturacak bir milli marş yazılması fikrini Maarif Vekâletine açar. Paşanın bu düşüncesi Maarif Vekâletince yerinde bulunarak bunun için bir yarışma düzenlenir. Tek şart milli mücadele ruhunu ifade edebilecek güç ve kudrette olmasıdır. Bu kutsal vazifeyi ifa etmek adına çok sayıda şair kaleme sarılarak şiirler yazar. Fakat Akif yarışmaya katılmamıştır. Nedeni sorulduğunda ise “Milli Marş para ile yazılmaz.” cevabını verir. Yapılan ısrarlar sonrasında, yarışmayı kazanırsa almış olduğu ödülün kahraman orduya verilmesi şartıyla yarışmaya katılır. Zaten böyle büyük bir güç ve kudreti barındıracak bir şiiri ancak imanıyla, yaşantısıyla Anadolu’nun çektiği ızdırabı hissedebilecek, onun için yanıp kavrulan bir kişi yazabilirdi. O kişi hiç şüphesi ki Akif’ten başkası değildi. Öyle ki onun ; Korkma, Cehennem olsa gelen, Göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki hak yoludur, Dönme bilmeyiz, Yürürüz!!! Dizeleri beklenen marşın çok önceden habercisidir. Sonuçta milletin ızdırabını derinden hisseden Akif, milli mücadele ruhuna tercüman olan o büyük eşsiz şiirini mana ve madde hamuruyla yoğurarak kaleme almış ve 724 şiir arasında birinci seçilmiştir. Öyle bir şiir ortaya çıkmıştır ki bu şiir, bir ulusun trajik bir anda var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Bütün bu duygu ve düşüncelerle bize bu cennet vatanı armağan eden başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’a teşekkür ediyor kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Konuşmamı Akif’in şu sözüyle bitirmek istiyorum “Allah bu millete bir daha istiklal Marşı yazdırmasın.”
İlçe genelinde yapılan yarışmalarda birinci olan öğrencilere ödüllerini İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, ikinci olan öğrencilere ödüllerini Garnizon Komutanı Asteğmen Ergin Yıldırım, üçüncü olan öğrencilere ödüllerini İlçe Jandarma Komutanı Bekir Gündüz takdim etti.
Tören 12 Mart Etkinlikleri kapsamında ilçe genelinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile son buldu.