Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, 11 yıl aradan sonra yapılan ve çok yoğun bir ilgi görerek büyük beğeni kazanan 6. Vakfıkebir Ekmek, Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Daha önceki yıllarda da festival yapmak için hazırlıklar yaptıklarını ifade eden Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Vatandaşlarımızın bizlerden festival yapmamız yönünde istekleri vardı. Geçtiğimiz yıllarda tüm hazırlıklarını yaptığımız festivallerimizi ülkemizde yaşanan terör olayları ve gelen şehit haberleri nedeniyle iptal ettik. Bu yılda kısa bir zaman içerisinde hazırlıklara başlayarak sadece ilçe halkımızın değil tüm bölge kamuoyunun övgüsünü ve beğenisini kazanan bir organizasyon gerçekleştirdik. 
Ekmeğimizi ve ilçemizin kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlediğimiz festivalimizin amacına ulaştığını ve tanıtım anlamında çok önemli katkılar yaptığını düşünüyorum. Ulusal ve yerel, gazete, haber sitesi ve televizyonlarda geniş yer bulan festivalimiz aracılığıyla hedeflediğimiz tanıtımı gerçekleştirmiş olduk.
Festivalimiz kapsamında sportif yarışmaların yanı sıra, çeşitli etkinlikler de düzenledik. Yarışma ve etkinliklerle her yaştan insanlarımızı bir araya getirerek kaynaştırmak istedik. Yine “Ceza yeme ekmek ye” sloganı ile güvenlik güçlerimizle birlikte sahilimizde yoldan geçen araçları durdurarak fırıncılarımızın destekleriyle Ekmeğimizi ikram ettik. Konser bölümlerine de bölgemizin her yerinden hemşehrilerimiz gelerek çok büyük bir ilgi gösterdiler. Hiçbir olumsuz olayın yaşanmaması bizleri ayrıca memnun etti.
"İLÇE TARİHİMİZE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK BİR GURUR GÜNÜ DE YAŞADIK"
Festivalimiz içerisinde ilçe tarihimize altın harflerle yazılacak bir gurur günü de yaşadık. Biliyorsunuz Vakfıkebir Ekmeği’nin coğrafi işaretinin alınabilmesi için uzun yıllardır girişimler yapılmasına rağmen sonuç alınamıyordu. Bizler bu konunun ilçemiz için taşıdığı önemi çok iyi biliyorduk. Öncelikle fırıncılarımızın görüşlerini aldık. Daha sonra çok kapsamlı bir araştırma başlattık. Osmanlı arşivlerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda ekmeğimizin tarihi geçmişine ait çok önemli belgelere ve bilgilere ulaştık. Ekmeğimizin Osmanlı Salnamelerine konu olduğunu tespit ettik. Bu belgeleri ekmeğimizle ilgili yazılan üniversite tezleri, önemli yazarların kitaplarından alındılar, gazete, dergi arşivleri gibi çok sayıda materyalle birleştirerek bir başvuru dosyası oluşturduk ve Türk Patent Kurumuna 30.11.2017 tarihinde başvurumuzu yaptık. Bu belgelere ulaşmamızda büyük katkısı olan Araştırmacı-Yazar İsmail Hacıfettahoğlu abimize teşekkür etmek istiyorum.  Sağlam kaynaklara dayanan bilgi ve belgelerle dolu olan başvuru dosyamız Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirmeye alındı.  Yapılan değerlendirmeler sonucunda Vakfıkebir Ekmeği’nin Vakfıkebir’e ait olduğu ülkemizin tek tescil mercii olan Türk Patent Kurumu tarafından tescil edilerek festivalimizin ilk gecesi belgemizi teslim aldık. Bu tescil sürecinde bizlere büyük destek veren ilçemizin evladı TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekilimiz Muhammet Balta’ya, Türk Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a ilçemiz adına çok teşekkür ediyorum.
"EKMEĞİMİZİ DÜNYA’YA TANITACAĞIZ"
Bundan sonra inşallah Ekmeğimizi uluslararası platforma taşımayı hedefliyoruz. Vakfıkebir Ekmeği’ni Avrupa Komisyonunda da tescil ettirmek için gayret göstereceğiz. Kararlıyız Ekmeğimizi tüm Dünya’ya tanıtacağız.
Bu festival bizlere şunu bir kez daha göstermiştir ki, birlik ve beraberlik içerisinde olursak, el ele verirsek, başaramayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Bu organizasyon bu kadar beğeni kazanmışsa ve bu kadar övgü alıyorsa bu birlik ve beraberliğin sayesindedir. Hep söylediğim gibi bizler birlikte Vakfıkebir’iz. Birlikte daha güçlüyüz.
Son olarak festivalimizi başlatan eski Kaymakamımız Abdullah Aslaner’e, eski Belediye Başkanımız Yunus Halis Mollaahmetoğlu’na, bugüne kadar yapılan tüm festivallerde emeği geçenlere ve bu yıl gerçekleştirdiğimiz festivalimize emek veren, katkı sunan, sponsor ve reklamları ile destek olan herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.