CORA; ÜRETİCİLERE MÜJDE VERDİ ; "ÇAYIRLIK ALANLAR" DESTEK KAPSAMINDA”
Tonya'da jersey süt sığırı yetiştiriciliği, tereyağı ve süt üretimini geliştirme sempozyumu düzenlendi. Bu sempozyumda konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora Tonya'daki hayvancılığın sorunlarına değinerek bugüne kadar hükümet olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarına dair açıklamalarda bulundu.



CORA; ‘Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Tereyağı ve Süt Üretimini Geliştirme’ Sempozyumu'nda Konuştu.​Aynı zamanda bir Tonyalı olan Salih Cora konuşmasında, “İlçemiz ve ilimiz süt ve süt ürünleri ile özellikle tereyağı ile adını duyurmuştur. Bölgemize ait tereyağının özelliği ilimizde bulunan jersey sığır ırkından kaynaklanmaktadır. Jersey sığır ırkı ilimize 1968 yılında Milletvekili Ahmet ŞENER‘in katkılarıyla getirilmiştir. Jersey sığırı küçük yapısı ve bölgenin kıt yem kaynaklarına uyum sağlamış, yerli ırkı da ıslah ederek bugünlere gelinmiştir. İnsanlarımız ve çiftçilerimiz bu ırkın kaliteli ve yağlı sütü sayesinde tereyağı üreterek satmış, gelir ve geçimini sağlamıştır. İlimizden diğer illere özellikle Karadeniz illerine de damızlık hayvan satışı yapılarak bu illerde de yaygınlaşması sağlanmış, tereyağının önemi daha da ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bölgemiz için Trabzon tereyağına özeliğini kazandıran Jersey sığır ırkının değeri ve kalitesi tartışılmazdır.” dedi. AK Parti döneminde bölge hayvancılığı için yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Salih Cora özellikle çayırlık alanların destekleme kapsamına girmesine dikkat çekti. Bu konuda Plan Bütçe Komisyonu'nda özel gayret gösterdiği bilenen Salih Cora yapılanları şöyle sıraladı: “Bölgemizde hayvancılık için çok önemli olan çayırlık alanlara yem bitkileri desteklemesi kapsamında destekleme verilmesi için 2016 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaptığımız çalışma ve görüşmeler sonucunda 2017 yılında destekleme kapsamına alınmış olup yakında çıkacak olan 2017 yılı Destekleme Tebliğinde açıklanacaktır. Hayvancılık yapan çiftçimiz üretim yaptığı çayırlık alanlar için destekleme alacaktır. Çiftçilerimize hayırlı olsun.
“SÜT TOZU DESTEĞİ”
2016 yılında çiğ süt arzının fazla olduğu dönemlerde piyasadan çekmek suretiyle üretici fiyatlarında istikrarın sağlanması amacıyla; ihracatçı firmalara ihraç ettikleri ürünlerde kullandıkları çiğ süt veya süt tozu karşılığında 47,3 Bin ton süt tozu (473 bin ton çiğ süt eş değeri) karşılığı 202 Milyon TL destekleme yapılmıştır. Böylelikle süt ürünleri ihracatı da teşvik edilmiştir. Uygulamanın başladığı 2009 yılından bugüne kadar toplam 202 bin ton süt tozu için toplam 664 Milyon TL destek ödenmiştir.
Yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına %50 hibe desteği verilmektedir. 2016 Kasım ayı itibariyle 6.888 proje için 89,4 Milyon TL hibe ödenmiştir. Yem bitkileri üretiminin artırılması ve hayvancılığının kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla yem bitkileri önemli miktarda desteklenmektedir. Yem bitkileri kapsamında 2016 yılında 527 bin hektar alanında 343 Milyon TL destek ödenmiştir. 2003-2016 döneminde toplam 4,1 milyar TL yem bitki desteği ödenmiştir. Hayvancılıkta önemli bir girdi olan yemde %8 olan KDV 2016 yılı şubat ayı itibariyle tamamen kaldırılmıştır. Bu düzenleme ile hayvancılıkta maliyetin azaltılması ve üretici karlılığının artırılmasına önemli katkı sağlamıştır.” Hayvancılığın gelişimi için de düşüncelerini açıklayan Salih Cora özellikle bir konuya dikkat çekti. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların ineklerini satarak İŞKUR aracılığı ile bir başka işe girmek için çaba gösterdiğini ifade eden Cora, “Bu hayvancılığa darbe vurur. Bunun üzerine gitmeliyiz. İneğini satana değil aksine bakıp ülke ekonomisine katkı sunan vatandaşımıza İŞKUR katkı sunmalı. Bu konuda bir çalışma yapılmasını doğru buluyorum” şeklinde konuştu.
“HAYVANCILIKTA ATILMASI GEREKEN ADIMLARI DA SALİH CORA ŞÖYLE SIRALADI:”
“Hayvancılığa yapılacak olan desteklemelerde bölgemizde jersey sığır ırkının lehine korumaya ve yaygınlaştırmaya yönelik teşvik edici olmalıdır. 2016 yılında Trabzon’un mera hayvancılığı kapsamına alınması ile 2017 yılında buzağılara verilecek 750 lira desteğin ilimizde sadece jersey ırkına verilmesi diğer ırkların bu kapsamdan çıkarılması jersey ırkının artışını sağlayacaktır. Son yıllarda ilimizde ve bölgemizde Trabzon Tereyağı adı altında taklit ve sahte ürünler satılarak haksız kazanç sağlanmakta, tüketici yanıltılmaktadır. Gerçek Trabzon Tereyağı üreten çiftçilerimizin hakkı yenilmektedir, mağdur olmaktadır. Bu sahte ürünlerle mücadele ve gerekli yasal uygulamalarla Trabzon Tereyağının önü açılmalıdır, hak ettiği yeri bulmalıdır. Bakanlığın ahır ve ağıl yapımı için verilen hibe projelerde, yetiştiricilere çeşitli ölçeklerde tip projeler geliştirerek verilmeli, yetiştirici için külfet oluşturan proje hazırlama maliyetleri asgariye indirilmeli. Belediyelerin ahır ve ağıl projeleri ruhsatlandırma işlemlerinden ücret almamalı yetiştiriciyi teşvik etmelidir. Bakanlığın 2016 yılında çiğ süt satışına yönelik birim fiyata uyguladığı desteklemede 2 saat içerisinde aynı ilçe içerisinde satılabilen süte destekleme verilmektedir. Oysa 2 saat içerisinde civarda bulunan süt fabrikalarına ulaşılabilmektedir. Dolayısı ile ilçe sınırının kaldırılması, ayrıca soğuk zincirde nakli yapılması durumunda da süre sınırlandırılmasının kaldırılması gerekir. Kırsalda hayvancılık yapan insanlarımızın yaş ortalaması yüksek olduğundan iş gücü yetersizliği sebebiyle hayvancılık desteklemelerinden istenen ölçüde yararlanamamaktadır. Genç nüfusun hayvancılıkta istihdamını sağlamak ve teşvik edici olmak için hibe destek oranlarında gençlere yönelik ilave ek hibe verilmesi kırsalda gençlerin hayvancılıkta istihdamını artıracaktır.”