Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, Kış mevsimi tüm sert yüzüyle etkisini gösteriyor. Soğuk havalara karşı dayanıksız olan bağışıklık sistemleri ise çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Soğuk algınlığı, grip, ishal ve kusma bu hastalıkların başında geliyor. Bilhassa ishal, kış hastalıkları içinde normal karşılanıyor ancak tekrarlayan ishal büyük dikkat gerektiriyor.



Bulantı, kusma ve ishalin ani gelişen ve kendiliğinden geçen sindirim sistemi rahatsızlığı olduğunu ve pek çok nedeni olabileceğini söyleyen Dr. Zafer Kamiloğlu, en önemli nedenin sindirim sistemine alınan bir virüs veya yenilen gıdalar olduğunu açıkladı.
“KIŞIN İSHAL NORMALDİR DEMEYİN”
Dr. Kamiloğlu; Bazı antibiyotiklerin de ishal nedeni olabileceğini belirterek, "Bu vakalar insandan insana temas, su, gıda ya da nadiren solunum yolu ile bulaşır. Mikroplar mideye ulaştığında kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, bağırsaklara ulaştığında ise ishal ortaya çıkar. Altta ciddi bir neden yoksa kusma genellikle 12 saatte geçer, hasta rahatlar. Etken virüs ise ilk 3 gün yoğun olur. Dördüncü günden itibaren varsa ateş düşer. İshal ve kusma sayısı azalır. Bu süreçte hastanın sıvı kaybına uğramaması için, özellikle çocuksa azar azar ve sık aralıklarla sıvı takviyesi yapılmalıdır. İshalle kaybedilen sıvı verilen içeceklerle telafi edilebiliyorsa ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer yemek istiyorsa bağırsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, pirinç, yoğurt, ekmek verilebilir. Eğer anne sütü alan bir bebekse emzirme sürdürülmelidir. İshal durdurucu ilaçlar kullanılmaz çünkü zararlı maddeler bu şekilde vücutta kalacak ve toksik etkileri devam edecektir" dedi.
Bu vakaların en çok yaşlı ve immünsüpresiflerde ağır seyrettiğini ve sıvı takibinin çok önemli olduğunu anlatan Dr. Zafer Kamiloğlu, "Hastanın genel durumu bozuk ise, çocuk 2 yaşının altında ise, yaşlı ve immünsüpresif ise, ishal bol ve çok sayıda ise, kusma sıvı alımını engelliyorsa, iki haftayı geçen ishallerde, şüphe duyulan herhangi bir durum varsa kişi doktora gelmelidir. Ayrıca AGE’yi (Gastroenterit) engellemek için de el hijyeni çok önemlidir. Sebze ve meyveler de bol su ile yıkanmalıdır. Açıkta satılan yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Et, balık ve tavuk gibi gıdaların taze, hijyenik ve iyi pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir" diye konuştu.