Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, fındık üreticilerinin sıkıntı çektiği fındıktaki külleme hastalığı ile mücadele konusunda bilgilendirme yaptı.

Başkan Kılıç; “Bölgemizde 2014 yılında itibaren yaygın bir şekilde görülen fındık yetiştiriciliğinde külleme hastalığı 2016 yılı üretim sezonunda da etkisini devam ettirmiştir. Bilindiği gibi fındık bölgemizin temel tarımsal ürünü olmakla birlikte birçok çiftçimizin temel geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bölgemizin coğrafi yapısı ve iklim koşulları düşünüldüğünde farklı ve alternatif ürün yetiştirilmesi neredeyse olanaksız durumdadır. Fındık üretiminde üreticilerimiz hem coğrafik koşullar hem de hastalık ve zararlara karşı zorluklar yaşamaktadırlar. Özellikle son yılarda baş gösteren küllenme hastalığı verim ve kaliteyi önemli oranda düşürdüğü görülmüştür. 2015 yılında hastalık bulaşık bahçelerin İlçe Tarım ve Odamızın tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeyen çiftçilerimizin 2016 yılı üretiminde önemli oranda ürün kaybı yaşadıkları gözlemlenmiştir. Trabzon İl Tarım Müdürlüğü ve Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından çiftçilerimize yönelik 2015/2016 yılında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarına birçok çiftçi ve muhtarlarımızın katılmış olmalarına rağmen gereken uyarılara uyulmadığı zamanında ilaçlama ve mekanik işlemleri ( bakım, budama, ot temizliği ) yapılmadığı görülmüştür. Fındık üretiminde bu denli önem arz eden hastalığın etkisinin azaltılması bireysel çalışma ile mümkün olmadığı, aynı bölgede veya mevkide ki bahçe sahiplerinin ortak hareket etmeleri gerektiği toplantılarda teknik elemanlarca dile getirilmiştir. Hastalık bulaşık bölgelerin tavsiye edilen ilaçlarla zamanında ilaçlanması kültürel mücadelenin ve ot temizliğinin yapılması hastalığı önemli ölçüde bitireceği üreticilerimize bildirilmiştir.”
“DEVLET DESTEKLİ MÜCADELE”
“Fındık üretiminde Küllenme hastalığının devlet destekli mücadelesinin yapılması, hastalık konusunda gerekli bilgilendirmenin kitle iletişim araçlarından yapılması ve hastalığın tarsim kapsamına alınması için Vakfıkebir Ziraat Odası Danışman kurulu kararı olarak üst kurumlara bildirilmiştir. Vakfıkebir Ziraat Odası ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleştirilen protokol gereği toprak analizi yaptırmak isteyen üreticilerimizin Odamız üzerinden toprak analiz yaptırmaları durumdan bu iteği gerçekleştirmelerinde ferdi başvurularından daha düşük ücret ödeyeceklerdir. Analiz yaptırmak isteyen üreticilerimizin ekim ayı sonundan itibaren Odamızla iletişime geçerek bu konuda mahalle muhtarlarına ve kayıtlı üreticilerimize bilgilendirme yapılacaktır. Trabzon Ziraat Odaları Başkanlığı ile Medikal Park-imperial Hastaneleri ile yapılan anlaşma gereği kayıtlı çiftçilerimizden bu hastanelerde %20-25 arasında indirim uygulanacaktır. İlgili hastanelere üreticilerimizin listesi verilmiş olup gerekli aksaklıklarda odamıza müracaatları gerekmektedir. 09.09.2016 tarih ve 29826 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2016 yılı fındık alan bazlı gelir desteği 170 TL açıklanmış olup üreticilerimizin gereken müracaatları zamanında yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerimize yönelik gerçekleştirilen bu yardımın verilmesinde emeği geçen tüm yetkililere teşekkür eder saygılar sunarım."