Vakfıkebir Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Volkan Turan, Fındık bahçelerinde zarara neden olan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanın yaklaşmakta olduğunu belirtti.



Ziraat Yüksek Mühendisi Turan yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi; “Bir çift fındık kurdu 200 adet fındığa zarar vermekte bu da yarım kg. fındık kaybına neden olmaktadır.”
Ziraat Yüksek Mühendisi Turan, “Fındık bahçelerimizde zarar yapan ‘Fındık Kurdu’ zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaşmaktadır. Çiftçilerimiz 9 Mayıs 2017 tarihinden itibaren bahçelerini sık sık kontrol ederek fındıkların%50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.”
“İLAÇLAMANIN BİR SEFERDE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”
Ziraat Yüksek Mühendisi Turan, ”Trabzon ilimizde ilaçlı mücadeleye bu sene; sahil kuşakta 13 Mayıs, orta kuşakta 18 Mayıs, yüksek kuşakta ise 23 Mayıs tarihinde başlanmalıdır. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması ve ilaçlamanın bir seferde yapılması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak “Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi” sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır. İlaçlama başlamadan önce arıcılarımızın, arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir dedi.”