Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, bölgemizde fındık hasadı bitiği ve üreticiler fındıklarını pazara indirmeye başladığı bu günlerde hasat sonrası üreticilerin toprak tahlili yaptırmalarını önerdi.

Başkan Muhammet Kılıç yaptığı açıklamada; şunları söyledi: “Yeni dönem için çiftçinin kafasında hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorular vardır. Çünkü karlı bir gübreleme ancak; bitkinin isteği olan gübreleri en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Bu sebepten toprağı analiz ettirerek gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur. Böylece hem bitkide toksit etki yapmayacak, doğru miktarda gübre kullanılmış olur, hem de bol ürün elde edebileceği gibi gübreye de gereğinden fazla para harcamamış olur. Bu sebeple laboratuvarda yapılacak analiz sonucunda toprakta yetişecek bitkinin iyi bir şekilde büyümesi ve kaliteli ürün alınması için toprak ve yaprak örneklerinde hangi besin maddelerinin eksik olduğu belirlenmiş olacaktır. Çünkü toprağı analiz ettirmeden gübre kullanımı çeşitli sorunlar yaratır. Bitkinin ihtiyacından daha az gübre verildiğinde, bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişememektedirler. Alınan ürün miktarı da buna bağlı olarak düşük olur. Gereğinden fazla kullanılan gübre ise; Hem toprağı hem de ürünü olumsuz yönde etkiler. Bütün bu nedenlerden dolayı çiftçinin gübre kullanmadan önce mutlaka toprağını analiz yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir.

Ziraat odamız; üreticilerimizden gelen toprak numunelerini Trabzon Büyükşehir Toprak Analiz Laboratuarı işbirliğiyle yapmaktayız. Analiz sonuçlarını ve gübreleme programını Tarım Danışmanımız ile yürütmekteyiz. Salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz bu günlerde tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladık. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çiftçilerimizin her zaman yanındayız dedi.”

TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINIR?

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç toprak numunesi nasıl alınacağı noktasında yaptığı değerlendirmede; “Toprak numunesi arazinin tamamını temsil edecek şekilde arazinin en az 5-6 farklı noktasından ve bitki iz düşümünden alınmalıdır. Numune alınacak yerin üst yüzeyi yani çimen tabakası otlardan temizlenmelidir. Temizlenen bu alanda 30 cm derinliğinde V şeklinde bir çukur açılır ve bu çukurun kenarından helva keser gibi 3-4 cm kalınlığında bir dilim kesilerek alınır. Alınan bu topraklar taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra bu topraklar temiz bir yüzeyin üstünde karıştırılır. Hazırlanan bu topraktan 1,5 kg kadarı alınarak poşetlenir. Poşet içine etiket konulur. Etikette iletişim bilgileri ile ada-parsel bilgisi olmalıdır. Eğer bu topraklar nemli ise gölge bir yerde bir müddet kurutulur. Bunların yanında çamurlu yerlerden, su birikintisi, çukur ve tümsek yerlerden, çit ve yol kenarlarından, gübre yığını olarak kullanılan yerlerden toprak numunesi alınmamalıdır. Ayrıca, arazinin toprak yapısı farklılıklar gösteriyorsa her farklı kesimden ayrı numune alınarak ayrı tahlil yaptırılmalıdır dedi.”