Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Yönetim Kurulu üyesi Ali Öztürk ve Beşikdüzü Ziraat Odası Başkanı İlyas Al ile Maviyemiş bahçe ziyaretinde bulundular. Tonya ve Akçaabat ilçelerindeki maviyemiş yetiştiricileriyle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundular.

Akçaabat ilçesi ziyaretinde Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüboğlu tarafından karşılanarak işletme sahibi İsa Lüleci’in bahçesine gidildi. İsa Lüleci bahçe kurulumu ve ürünün Pazar değeri hakkında bilgi verdi.

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Kılıç, Maviyemiş bahçesi kurmak isteyen üreticilerimize yardımcı olmak için gerçekleştirdiğimiz ziyaret olumlu geçti dedi.

Maviyemiş hakkında bilgi;

Dünyada ve ülkemizde insan sağlığı açısından büyük öneme sahip antioksidan kapasitesi yüksek üzümsü meyvelere olan ilgi oldukça artmıştır. Maviyemiş gerek içerdiği vitaminler, mineraller ve sağlık bileşikleri gerekse birim alandaki yüksek ekonomik getirisinden dolayı üretim ve tüketimde en çok tercih edilen üzümsü meyvelerdendir.

Maviyemiş asitli ve organik maddece zengin, defne, ormangülü, çam, kızılağaç veya ladin türlerinin karışık olarak yetiştiği alanlarda kolayca yetişebilmektedir. Maviyemiş çok hızlı bir şekilde üretilerek satışa sunulabilmekte, çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Maviyemişin birim alandaki getirisi son derece yüksek olup içeriği ile sağlık açısından oldukça yararlı bir meyvedir.

Günlük 1 bardak maviyemiş (145 g) tüketimi ile vücudun ihtiyacı olan tüm andioksidanların temin edilebileceği ayrıca sağlık bileşenleri, mineral ve vitaminler açısından 9 porsiyon meyve sebzeye eşdeğer olduğu belirtilmektedir.

Maviyemiş güneş alan veya biraz gölgeli, hafif meyilli, drenajı ve hava akımı iyi olan, güney veya kuzey-batıya bakan alanlar maviyemiş yetiştiriciliği için uygundur. 160 gün yetişme periyodu ile 7 ºC’nin altında 300-1000 saat soğuklama ister. Oldukça şiddetli soğuklara dayanabilen Maviyemiş bitkilerinde değişik organların dondan zarar görme dereceleri farklı olabilmektedir. Ekstrem sıcaklıklara dayanıklıdır. Kar altındaki sürgünleri -40 ºC’ye kadar dayanabilir. Çiçekleri -2.2 ºC’de zarar görmeye başlar. Temelde yabani maviyemiş türlerinin, orman gülleri, defne, kızıl ağaç, kayın ve çam türleri ile doğal olarak yetiştiği alanlar maviyemiş yetiştiriciliği için uygundur.

Maviyemişler asit toprakları sever. Maviyemiş yetiştirilecek olan topraklar kuvvetli asit karakterde ve pH 4.5 ile 5.2 arasında olmalıdır. Drenajı çok iyi olan kumlu veya kumlu-tınlı topraklarda pH değeri 5.0-6.5 arasında ise pH’nın 4.5-5.0 arasına düşürülmesi amacıyla kükürt uygulaması yapılır. Uygulama en az bir yıl önce yapılmalı ve kükürt üst toprak tabakasının 20 cm’lik kısmına karıştırılmalıdır.

Maviyemiş bitkilerinin iklim istekleri tür ve çeşitlere, yetiştirildikleri toprak yapısına, bulundukları enlem derecesine göre değişebilmektedir. Ilıman iklimlere adaptasyonunu gerçekleştirmiş olan Maviyemiş deniz seviyesinden 100 metre yükseklikten başlayıp 2.200 metre yüksekliğe kadar yayılış gösterir.