Covid-19 tedbirlerinin alındığı programda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Şehitlerimizin manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşunun ardından şanlı Bayrağımız İstiklal Marşımız eşliğinde göndere çekildi. Ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı tören alanında okundu. Programın sunuculuğu Vakfıkebir Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Kader Kolduk tarafından yapıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir İlçe Garnizon Komutanı Personel Atğm. Oğuzcan Akarsu yaptı.

 “YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM” PAROLASIYLA AYDINLIĞA GİDEN YOLU ARALADIRLAR

Garnizon Komutanı Personel Atğm. Oğuzcan Akarsu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Asil Türk Milleti, Kahraman Türk ordusuyla birlikte, varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 99 yıl önce bugün, kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle, yeniden dirilerek, topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır zafer kazanmıştır. 1900’lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletlerarasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda birinci dünya savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalanmış, imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devlet ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş, ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen sevr antlaşması da ulusumuza dayatılmıştır. Ülkemizin üzerinde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak “Ya İstiklal, Ya Ölüm” parolasıyla aydınlığa giden yolu aralamışlardır. Bu bağımsızlık ve Aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Bu büyük zafer ile düşmana son darbe de vuruldu. Ardından icra edilen takip harekatıyla da 9 Eylül de düşman İzmir’de denize döküldü. İşte Kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbin; kadın, çocuk, yaşlı demeden Milletçe topyekün bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır.  Türk ulusu bu meydandan da ulu Önderi’nin liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin günümüze kadar yansıyan çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur. Bu sonuçların günümüze de yansımakta olduğu gözlemlenmektedir. Bu zaferle, Türk ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe Türk’ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil, milletiyle topyekün olarak savaştıkları bir kere daha ispatlanmıştır.”

Garnizon Komutanı Personel Atğm. Oğuzcan Akarsu, “Milli Egemenlik, Milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk silahlı kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz dedi.”

Törene Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Muhammet Balta, Garnizon Komutanı Personel Atğm. Oğuzcan Akarsu, İlçe Emniyet Müdürü vekili Komiser Merthan Çelikdağ, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Mert Oğuztarhan, Daire Amirleri, Okul Müdürleri, Siyasi Partilerin temsilcileri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.