Vakfıkebir'deki taş fırınlarda ekşi maya kullanılarak yapılan Vakfıkebir ekmeği, uzun süre taze kalması dolayısıyla tüm dünyada yolculuk yapanların gidecekleri yere götürdükleri ikramlar arasında yer alıyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Vakfıkebir ekmeğine coğrafi işaret belgesini 2018 yılında Vakfıkebir Belediyesi tarafından alınmıştı.

VAKFIKEBİR’İN 1,5 ASIRLIK LEZZETİ: VAKFIKEBİR EKMEĞİ

Bölgede yıllar önce yaylaya yolculuk yapan ailelerin bayatlamayan ekmeğe ihtiyaç duyması üzerine taş fırınlarda pişirilmeye başlanan Vakfıkebir ekmeği, artık Vakfıkebir ilçesinde ve Türkiye’nin bir çok ilinde açılan çok sayıda fırında satılıyor. Uzun süre taze kalması dolayısıyla özellikle dünyanın her tarafından talep gören ve yolculuk yapanların gittiği yere ikramlık olarak götürdüğü ekmek, 1 ila 5 kilogram arasında değişen ağırlıklarda üretilebiliyor.  Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta’tan denetlemeler ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, ilçenin kurulduğu 1860'lı yıllardan itibaren Vakfıkebir ekmeğinin üretildiğini söyledi. Başkan Balta, içeriğindeki ekşi maya sayesinde ekmeğin uzun süre bayatlamadığına dikkati çekerek, "Ekmeğimiz sadece un, su, ekşi maya ve tuzdan ibarettir. Kışın ve yazın sıcaklık farklarına göre ortalama 6-7 saatlik üretim süreci bulunuyor. İlk olarak ekşi maya, un, tuz yoğrulduktan sonra su ekleniyor. Daha sonra tekneye alınan ve dinlenmesi için bekletilen hamur, yaklaşık 200 derecelik taş fırında 2 saat çıvarında pişiriliyor." dedi.

“YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ” “YATIRIMLARIN İLÇEMİZE KAZANDIRILMASI İÇİN TEK YUMRUK OLACAĞIZ”

YURTDIŞINA DA GÖTÜRÜLÜYOR

Vakfıkebir'e yurt içi ve yurt dışından gelenlerin sayısının arttığı yaz aylarında ekmeğe talebin de çoğaldığını anlatan Başkan Balta, "Yazın talepler yüzde 100'den fazla oluyor çünkü il dışından ve yurt dışından gelen insan sayısı gözle görülür şekilde artıyor. 1970'li yıllardan bu yana yurt dışına çalışmaya giden insanlarımız, Vakfıkebir ekmeğini yaşadıkları yerlere götürüyorlar. Ekmeğin bayatlama süresinin uzun olması, yöresel olarak uzun yıllardır tüketilmesi ekmeğin tercih edilmesini sağlıyor. Türkiye'nin farklı illerinde çok sayıda Vakfıkebir ekmeği üreten fırınların bulunduğuna değinen Balta, Özellikle Vakfıkebir’deki fırınlarımızda üretilen ekmeğimizin damak tadına önem verenler için farklı bir lezzeti var. Vakfıkebir İlçemizde yıllardır fırıncı ustalığı ve esnaflığı yapan çok tecrübeli ve değerli ağabeylerimiz var. Bu ustalarımızın yetiştirdiği kalfalar sayesinde Vakfıkebir’li ekmek ustaları Türkiye’nin dört bir tarafında aranan ve tercih edilen kişiler oluyorlar. Hiçbir katkı maddesi içermemesi dolayısıyla insanların bu ekmeği gönül rahatlığı ile buldukları her noktadan alabiliyorlar. Bu yüzden belirli aralıklarla ilçe genelinde denetimlerimizi yapıyoruz.  Türk Patent ve Marka Kurumunca belirlenen kalite ve standartlara uygun olup olmadığı bizler için ve ekmeğimizin kalitesi için çok önemli. Bir dünya klasiği, Osmanlı salnamelerine konu olan ekmeğimize coğrafi işaret belgesi almak için yaptığımız çalışmalar neticesinde bu belgesi alma başarısı gösterdik. İşte bu noktada denetlemeler çok önemli. İlçemizin markası olan ekmeğimiz tercih ediliyorsa kalitesi, özelliği ve değerini hiçbir zaman bozmamalıyız. Dünya klasiği Vakfıkebir ekmeğimizle ne kadar gurur duysak azdır. Bu gurur hepimizin, tüm Vakfıkebir'indir." ifadesini kullandı.