Vakfıkebir’e her alanda çok önemli proje ve hizmetler kazandıran Belediye Başkanı Muhammet Balta, ilçenin marka değerini artıracak önemli çalışmalarda gerçekleştiriyor. Vakfıkebir Ekmeğinin ardından Vakfıkebir Külek Peyniri ’de coğrafi işaret alıyor. 

​Vakfıkebir artık Ekmeğinin yanı sıra kültürünün önemli miraslarından birisi olan Külek Peyniri ile de ülke çapında tanınacak. 25.06.2018 tarihinde Vakfıkebir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret Başvurusu yapılan Vakfıkebir Külek Peyniri tescil işlemi son aşamaya geldi. Coğrafi İşaretli Vakfıkebir Külek Peynirinin üretimi ilçede yeni istihdam kapıları açacak. 

Vakfıkebir Külek Peyniri, uzun yıllardır geleneksel olarak üretilen ve coğrafi sınır ile ün bağı bulunan, külek adı verilen ahşap kaplar içinde toprak altında veya fındık kabuklarında 3-6 ay olgunlaştırılıp muhafaza edilen peynirdir. İnek veya koyun sütünden üretilen Vakfıkebir Külek Peyniri;  peynir mayası (rennet) veya doğal kursak mayası (şırdan) kullanılarak üretilen peynir ile çökelek karışımından oluşur. Peynir ve çökelek küleklere,  katmanlar halinde basılır. Böylelikle katmanlı bir görünüme sahip olan Vakfıkebir Külek Peyniri, toprak altında veya fındık kabukları içinde suyunu kaybederek olgunlaşırken,  tipik bir eskitme peynir tadına sahip olur. Yörede kursak mayası adı verilen süt buzağılarının midesinin kurutulması ile elde edilen şırdan mayası, geleneksel peynir üretiminde kullanılır. 

Vakfıkebir Külek Peynirinin üretiminde kullanılan külekler,  peynire koku ve tat geçişine neden olmayan ladin ağaçlarından yapılır.  Ladin ağaçları kesilip birkaç hafta kurumaya bırakıldıktan sonra, el aletleri ile küleği oluşturan parçalar hazırlanır. Henüz taze sürgün olan fındık ağaçları kesilip yaş iken ortadan ikiye bölünür ve bir araya getirilen külek parçalarının etrafını sıkıca saracak şekilde bağlanır.Vakfıkebir Külek Peynirinin tat ve aroması, 3-6 ay olgunlaştıktan sonra gelişir. Vakfıkebir Külek Peynirinin bir diğer ayırt edici özelliği rengidir Vakfıkebir Külek Peyniri yağlı, yarım yağlı ve az yağlı olmak üzere üç şekilde üretilebilir. Vakfıkebir Külek Peyniri sütün bol bulunduğu ilkbahar ve yaz aylarında yoğun olarak üretilir. Sütler sağılıp imalathaneye getirilir. Vakfıkebir Külek Peynirinin geçmişi eskiye dayanmakta olup kendine has üretim yöntemi, ustalık becerisi gerektirmektedir.