1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Vakfıkebir’de de kutlandı. Yapılan etkinlikte deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı.


 
Bu yıl 93. Yıl dönümünü kutladığımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Vakfıkebir Balıkçı Barınağında protokolünde katılımı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KIYIM 6 isimli arama kurtarma gemisi ile denize açılarak Vakfıkebir İskelesi açığında deniz şehitlerimiz adına denize çelenk sunuldu. Yapılan törene İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkan Vekili Özer Aktaş, Garnizon Komutanı Asteğmen Veysel Asıltaş, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Satullahoğlu, İlçe Jandarma Komutan Vekili Orhan Kılıçarslan, Vakfıkebir Liman Başkanı Birol Kara ve protokol katıldı.


 
Vakfıkebir Liman Başkanı Birol Kara yaptığı açıklamada; “1 Temmuz 1926 yılında Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini söyleyen Kara, "Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin Türk vatandaşları ile Türk bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı belirtilerek, yabancılara verilen kapitülasyonlar sona erdirilmiştir. Ülkemiz Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören, Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve bu denizleri birleştiren iki önemli suyoluna ve bir iç denize sahip, tarih boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artar bir coğrafyaya sahiptir. Bu kapsamda Liman Başkanlığımızca hazırlanan anma programı kapsamında protokolün katılımı ile birlikte deniz şehitlerimiz anısına denize çelenk sunma töreni gerçekleştirilmiştir" dedi.
 
Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta ise yaptığı açıklamada; “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 01 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milletimiz denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi "Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" olarak kutlamaya başlamıştır.  Bu yasa doğrultusunda, 8333 km. kıyı uzunluğunda üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, denizciliğimizin geliştirilmesi ve daha iyi seviyeye taşınması hedeflenmektedir. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiğimiz yeri almamız en büyük dileğimizdir. Bu yıl 93. yılını kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükranla anarken, başta denizcilerimiz olmak üzere tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlar, saygılar sunarım dedi.”