Vakfıkebir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanlığı ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen İstiridye Mantarı yetiştirme eğitimi 23 Mart Cuma günü Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğü Toplantı salonunda gerçekleştirildi.


 
KADIN ÇİFTÇİLER İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİMİ EĞİTİMİNE BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ.
 
İstiridye mantar üretimi konusunda Uzman Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu tarafından teorik ve uygulamalı gerçekleşen eğitimlere Yöresel Ürünlerde Kadının Emeği Eğitim Projesinde görev alan kadın çiftçilerin yansıra İstiridye mantar üretimi yapmak isteyen önder çiftçilerin katılımı sağlandı.
Mantarın anavatanı, besin değerleri, yetiştirilmesi, pazarlanması gibi tüm konuları kapsayan eğitimde özellikle istiridye mantarının yetiştiriciliği üzerinde duruldu ve ilçe tarım müdürlüğü bahçesinde hazırlanan eğitim materyalleri ile kursiyerlere üretimin her aşaması uygulamalı olarak anlatıldı. İstiridye mantarının yüksek miktarda B vitaminleri içerdiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Sibel Gündoğdu "B3 vitamini sebzelerde bulunanın çok üzerinde; demir miktarı ise kırmızı et ve kümes hayvanlarına eşdeğerdir. Yapısında bulunan Levostatin maddesinin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Demir eksikliği anemisi olanların beslenme diyetinde bulunması gereken bir ürün olup yüksek kan basıncını kontrol altında tutarak tansiyonu düzenler. Kansere iyi geldiği iddia edilen istiridye mantarını tazesini pişirerek, salamura yaparak ve kurutarak tüketebilir" dedi.
Vakfıkebir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin ise yaptığı açıklamada, "Vakfıkebir ilçesindeki üreticilerden gelen mantar yetiştiriciliği eğitimi taleplerinin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek bölgemizde uygulaması fazla olmamasına rağmen aslında yetiştiricilik açısından iklim özellikleri mantar yetiştiriciliğine çok uygundur" diye konuştu.
Uygulamalı eğitimlere Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Tarım Müdürü Remziye Kuleyin ve  Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç’ında katılım sağlayarak çalışmalarda kadın çiftçilere birebir destek oldular.