Vakfıkebir Devlet Hastanesi’nde Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından işitme engelli hastalara daha sağlıklı hizmet verilebilmesi için 16 personele işaret dili kursu eğitimi verildi.



Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi ilçemiz devlet hastanesi personeline 120 saatlik Türk İşaret Dili kursu açtı. Günümüz iletişim yöntemlerinden olan işaret dili kursuna hastane personelinden çeşitli kademelerde çalışan 16 kursiyer katıldı. Eğitimci olarak görevlendirilen Özlem Aşan, yaklaşık bir ay süren kursun çok faydalı olduğunu ve bu tür eğitimlerin devam edeceğini belirtip emeği geçen herkese teşekkür etti. Kursa katılanlar düzenlenen bir törenle sertifikalarını aldılar. Törene Başhekim Uzm. Dr. Aydın Kant, İdari ve Mali İşler Müdürü Yahya Sağıroğlu, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Birol YÜKSEK, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdüresi Nilgün İskender, İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı Hasan Sağlam ve Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Mustafa Daloğlu katıldılar.
“HALK EĞİTİMİ MERKEZİNDEN HASTANE PERSONELİNE İŞARET DİLİ KURSU”
Amaçlarının hastaneye gelen işitme engelli hastaların hastalıkları ile ilgili şikâyetlerini daha iyi anlayabilmek ve daha kaliteli hizmet sunabilmek olduğunu ifade eden Hastane Başhekimi Hasan Uzm. Dr. Aydın Kant; “İşaret dili, işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dildir. Amacımız, sosyal iletişimle birlikte, sağlık ihtiyaçlarına yönelik iletişimi ön planda tutmaktır. Türkçe işaret dili alfabesini, temel kelime ve dil bilgisi yapılarını öğreterek, kursiyerlerin işitme engellilerle bu dil aracılığıyla iletişim kurmasını sağlamaktır. Yaklaşık 120 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz, katılım belgelerini alarak ve bulundukları birimlerde engellilerle çok rahat bir şekilde iletişim kurabileceklerdir. Hasta-çalışan memnuniyeti açısından iletişim önemi yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu eğitim sayesinde, sağlık çalışanı ve sağlık hizmetini en üst düzeyde alabileceklerdir. Başhekim Uzm. Dr. Aydın Kant öncelikle bu kursu organize eden Halk Eğitim Merkezimize ve Yeşim Kara’ya teşekkür ederim. Kurumumuzun çok önemli bir ihtiyacı karşılanmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim dedi.”
Kursla ilgili açıklama yapan Mustafa Birol Yüksek,” Kursa katılanların TİD ile temel iletişim bilgi ve becerileri kazanabileceklerini. Bu kapsamda; günlük yaşamında kullandığı besin, giyecek ve takı, eşya, taşıt, bitki ve hayvan, varlık, meslek, okul, eğitim, devlet, il isimleri ile trafik, spor, iklim-coğrafya ve zamanla ilgili terimleri, fiiller, sıfatlar ve zıt anlamlı kelimelerin işaretlerini hatasız olarak Kullanabilecektir. Günlük yaşamda kullanılan TİD cümlelerine ve karşılıklı konuşma kurallarına uygun cümleler kurabilecek ve uygulayabilecektir. Hastaneye başvuran işitme engelli vatandaşların işlerinin kolaylaşacağını ve kursun çok faydalı olacağını söyledi.”