Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi önünde açılan stant da vatandaşları kanser hastalığı ile ilgili bilgilendirme ve farkıntalık oluşturmak için ücretsiz kanser taraması etkinliği düzenlendi.



Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezinin düzenlediği ücretsiz kanser taramaları ilgi gördü. Haftanın belli günleri Toplum Sağlığı Merkezi’nin önünde kurulan stantta hemşireler broşür dağıtarak vatandaşları bilgilendirirken, tarama yaptırmak isteyenlerin de adlarını yazıyorlar.
"ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ"
Vakfıkebir'li vatandaşlar, ücretsiz kanser taramalarına katılırken stantta görev alan sağlık personeline de teşekkür ettiler. Taramaya katılanlar “Devletimizden Allah razı olsun. Böyle bir hizmet başlatmışlar. Allah, kimseyi kanser etmesin. Bu çağımızın belası. Genç yaşlı fark etmiyor. Herkeste çıkabiliyor. Onun için testimizi yaptıracağız. Var mı yok mu bizde öğreneceğiz.” dediler.
Yetkililer yaptıkları açıklamada; “Toplum Sağlığı Merkezi’nde ücretsiz kanser testleri yapmaktadır. Bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve meme kanserinin erken teşhisi bu yöntemle mümkün. Özellikle 40-69 yaş arasındaki kadınlarımıza meme kanseri, 30-65 yaş arasındaki hem kadın hem erkek vatandaşlarımızın kolon kanseri açısından erken tarama ve teşhis programlarımız mevcut. Bu taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bu açıdan herkesi Toplum Sağlığı Merkezimize bekliyoruz dediler.
“İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ”
Toplum Sağlığı Merkezi Personeli;  “Toplum Sağlığı Merkezinin önüne haftanın belirli günleri sağlıklı yaşam standı kuruyoruz. Bizde burada halkı bilgilendirmek için broşürler dağıtıyoruz. Sağlık Bakanlığı ücretsiz olarak kanser taramalarını yaptırıyor. Yaptırmak isteyenlerin isimlerini alıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz.” Kanserin insanlarda erken teşhise uygun önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen görevliler, kanserden korunmak için erken test yaptırmalarının hayat kurtarabileceğini ifade ettiler. Kansere neden olan en önemli faktörlerin sigara, yanlış beslenme alışkanlıkları, alkol, hareketsiz yaşam, uzun süre radyasyona maruz kalma, aşırı güneş ışığı, kimyasal faktörler ve çevre kirliliği faktörlerinin etken olabileceğini söylediler. Kanserin önlenebilmesinde koruyucu tedbirler sigara içilmemesi, sigara içilen ortamlarda bulunulmaması, yeterli ve dengeli beslenilmesi, fiziksel aktivite yapılması,  aşırı güneş ışığından ve radyasyondan korunulması gerektiğinin önemine dikkat çekerek bu konularda bilgilendirmelere devam etiltiğini belirttiler.