Merkezi Vakfıkebir'de bulunan Vakfıkebir Kültür ve Yardımlaşma Derneği (VAKDER) unutulmaya başlanan Rumi yılbaşı "Kalandar Gecesi" için festival alanında ateş yakıldı ve program düzenlendi.



Gece nedeniyle davul, zurna eşliğinde horon ekibinin oluşturduğu korteje ilçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Muhammet Balta, VAKDER Başkanı Zülküf Çavdar, ilçe halkından kadınlı-erkekli kalabalık bir grup katılarak Şadırvan önünden başlayan yürüyüş 14 Şubat Kurtuluş Caddesi ve Gülbahar Hatun Caddesi boyunca devam ederek festival alanında yürüyüş sona erdi.
Sunuculuğunu Emine Şaffak'ın yaptığı Kalandar gecesinde davul-zurna eşliğinde horon oynandı büyük bir Kalandar ateşi yakıldı.  Katılımcılara çay ikram edildi. Gençler daha önceleri yaşanan gelenek gereği evlerin kapılarını tıklayıp, kapı açıldığında kim olduğunu belirtmeden evden içeri çenti/torba attılar. Ev sahipleri bu çenti/torbalara meyveler koyup sahiplerine iade ettiler. Bu eylem gece boyunca devam etti. VAKDER Başkanı Zülküf Çavdar, bu etkinliği gelecek yıllarda da düzleyeceklerini söyledi.



Eskiyi bu günlere taşımak ve gelenekleri yaşatmanın güzel bir olay olduğunu, birlik ve beraberliğe ulusumuzun çok ihtiyacı olduğu bir dönemde geleneklerimizi gündeme getirip yaşamak çok daha anlamlı olduğunu belirten gazeteci/yazar Hikmet Aksoy, Osmanlı döneminden Tanzimat dönemine kadar hicri takvim kullanıldığını belirtti. Aksoy, 1926-27 yılına kadar Rumi takvim kullanıldı daha sonrada bu günkü takvimler kullanılmaya başlandı. Miladi takvim ile hicri takvim arasında on üç günlük fark var. Biz yılbaşını miladi takvim olarak on üç gün önce kutladık. Gençler daha önceleri yaşanan gelenek gereği evlerin kapılarını tıklayıp, kapı açıldığında evden içeri çenti/torba atarlardı. Ev sahipleri bu çenti/torbalara meyveler koyup sahiplerine iade ettiler. Bu geleneği yaşatmak Vakfıkebir için bir ihtiyaçtı. Bazı yanlış anlamalar var bunlara mahal vermememiz gerekir dedi.
Kalandar Gecesi horon ekibinin gösterisinden sonra ateş etrafında halkında katılımıyla Davul/zurna ve kemençe eşliğinde horon oynanarak “Kalandar Hatırası” afişinin önünde fotoğraf çekiminden sonra gece sona erdi.