Gıda Pazarlama Plastik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Uludüz; “Dünya fındığının yüzde yetmiş beşini Türkiye tek başına üretmektedir. Ancak fındıkta egemen güç ve söz sahibi ne yazık ki yabancılar. Tamamen Türk malı yerli ve milli olan ürünümüzü maalesef ranta bile şekilde değerlendiremiyoruz. Fındıkta pazarı tekelleşen kartel belirliyor. Kartel istediğinden fındık alıyor, istediğinde almıyor. Fiyatı kendi belirliyor, onun belirlediği zamanda arzu ettiği fiyattan satış yapmazsan fındığı geri iade ediyor. Kendisi ile işbirliği yapmayan tüccarı, sanayiciyi cezalandırıyor. Ya benimle beraber davranırsınız ya da size yaşama hakkı vermem diyor. Ülkemizi yönetenler ve özellikle rekabet kurumu bu duruma acil müdahale etmeli. Çünkü hem fındık tüccarları ve hemde asıl fındığın sahibi üreticimiz eziliyor. Köylü müstahsilimiz hak ettiği değerden ürününü satamıyor dedi.”

Uludüz; “Gelinen nokta fındıkta yasal olmayan bir düzen kurulmuştur. Bu acımasız simsar düzeninin başını yabancı uyruklu bir şirket işbirlikçileri vasıtasıyla yürütmektedir. Yerli alıcılar bu simsar düzeninin kıskacı altında değerince ve yeterince fındık alamıyor. Bu durum fiyatların düşmesine neden oluyor. Olan hem üreticiye hemde alıcı konumundaki ulusal yerli firmalarımıza oluyor. Tarım Bakanımız, hükümetimiz ve Rekabet Kurumu fındıkta gelinen durumu değerlendirmelidir dedi.”

“FINDIK BORSASI KURULARAK LİSANSLI DEPOCULUĞA GEÇİLMELİDİR”

Emin Uludüz, “Dünya fındığının yaklaşık %75’ni oluşturan ürünümüzün daha kıymetli hale gelmesi için yapılması gerekenler vardır. Öncelikle bölgemizde fındık borsası kurularak lisanslı depoculuğa geçilmelidir. Küçük üreticinin ürünün ucuz fiyattan elinden çıkmaması için faizsiz kredi verilmeli, özellikle ürünün bol olduğu yıllarda kamu otoritesi müstahsili desteklenmeli, iç ve dış ticaret için fındık satın almak isteyenlerin hasat mevsimi dışında da istenilen kalite ve fiyattan ürünü internet ortamında alıp satabilmeli, fındık üretimini artırmak ve fındığın besleyici özelliğini tüm yurttaşlara ve yurt dışına anlatmak, fındığın doğal ekolojisi dışına yayılmasını önlemek, fındık üretimi ve ticaretinden aracıları değil, Karadeniz üreticisi ve ülke ekonomisinin yararlanması sağlanmalıdır. Fındık sanayi teşvik edilmeli ve çok yönlü ihracat yapılmalıdır diyerek sözlerini tamamladı.”