Ulu Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. Yılında özlemle anıldı. Vakfıkebir ilçesinde tören Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasından sonra 9.05 de bayraklar yarıya indirilerek Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Tören Vakfıkebir Gülbaharhatun Anadolu Lisesi’nin organizatörlüğünde Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.



Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Gülbahar Hatun Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ali Hikmet Kamiloğlu yaptı.
"ATATÜRK BÜYÜK BİR ASKER VE DAHİ BİR LİDERDİ"
Kamiloğlu; Dünya tarihi çağlar boyunca üstün nitelikli askerleri yüksek yetenekli devlet adamlarının etkin yaşamlarını dile getirir. Fakat asker ve devlet adamı nitelik ve yeteneklerini bir bütün olarak kendi kişiliğinde toplamış bulunan pek az kişiden söz ediyoruz. Atatürk, bu müstesna insanlardan biridir. Onun en büyük ideali Türk Ulusu’nun en medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmesiydi. Memleketin mutlaka çağdaş uygar yepyeni olması onun için bir hayat davasıydı. Ona göre akıl ve mantığın halledemeyeceği iş yoktur. Geçekleştirdiği başarılı inkılâpların temelinde de akıl ve mantık vardır. Askeri ve siyasi alanlarda yeni yöntemler uygulayarak o günün şartlarında hayal edilmesi güç işler başardı.  Bunlardan en önemlileri sırasıyla yeni bir ordunun kurulması, halkın ikna edilmesi, düşmanın yurttan atılması, yeni bir devletin ve yönetim şeklinin kurularak eski olanların kaldırılması, siyasi, toplumsal, ekonomik ve hukuki alanlarda yapılan çok sayıdaki devrimlerdir. Atatürk eğitim ve eğitimin milli olmasıyla da yakından ilgilenmiştir.  Milli eğitim gelişimini tamamlayamayacağını düşünen Atatürk’e göre “eğitimdir ki bir milletin ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır,  ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder.” Atatürk büyük bir asker ve dahi bir liderdir. Liderlik, insanın tavır ve hareketlerine nüfus etme sanatı veya inanları idare etme sanatı ve kabiliyetidir. Bazı insanlar lider olarak doğarlar işte Atatürk’te böyle bir liderdir. Atatürk’ün görüşleri kesin ve isabetlidir. Çanakkale Savaşları sırasında düşman ordusunun nereden çıkarma yapabileceğini sezmesi, ikinci dünya savaşını önceden tahmin edebilmesi Hatay’ın Türkiye topraklarına katılması onun ileri görüşlülüğünün en belirgin örneklerindendir. Mecbur kalınmadığı sürece savaşı cinayet olarak kabul eden bir liderdir. Atatürk’e göre Türk Milleti esir yaşayamazdı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşını başlattığında parolası “ya istiklal, ya ölüm”dü.



ATATÜRK GİBİ İNSANLAR BİR KUŞAK İÇİN DOĞMAZLAR
Türk Milleti olarak 10 Kasım’larda bir yandan Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ü anarken diğer yandan onun aydınlık yolunda azim ve kararlılıkla yürüdüğümüzü göstermek zorundayız.  Asıl ödevimiz devletimize, demokrasiye, tam bağımsızlığa, insan hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak olmalıdır. Atatürk’ün bize gösterdiği ve yüklediği sorumluluklar asla unutulmamalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünülüp ortaya koyduğu mille hedef ve stratejilerin hatırlanması bu tür çapaların anlam ve değerini çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Atatürk gibi insanlar bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar.  Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerinin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır. Dedi.
 
 

Tören Atatürk’ü anlatan slayt gösterisi, Gülbahar Hatun Anadolu Lisesi öğrencileri Berna Çelebi, Alperen Bahar'ın günün anlamını belirten şiir okumasının ardından Gülbahar Hatun Anadolu Lisesi öğrencileri Hilal Tağrıkulu, Sude Günaydın müzik öğretmeni Oğuzhan Öztürk yönetiminde Atatürk'ün sevdiği türküleri seslendirdiler. Öğrencilerin hazırladığı oratoryonun ardından “Atatürk Haftası” nedeniyle düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.