Vakfıkebir İlçesi Hükümet binası önünde yapılan tören İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Yunus Ali Civil’in Atatürk Anıtına Çelenk sunmasıyla başladı. Programın sunuculuğunu Vakfıkebir Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Kader Koltuk yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Harun İçpınar yaparken,  Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Rabia Saral da bir şiir okundu. Törene Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta, Cumhuriyet Savcısı Kadir Enes Atilla, Emniyet Müdürü Erdal Ergüven, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldılar.

TÜRK GENÇLİĞİ ATASININ EMANETİNE, CUMHURİYET’E SAHİP ÇIKACAKTIR

Günün anlam ve önemini belirten Konuşmasında Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Harun İçpınar şu ifadelere yer verdi. İçpınar, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları 16 Mayıs 1919’da Galata rıhtımından “Bandırma Vapuru” ile hareket ederek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayakbastılar. Türk Kurtuluş mücadelesini başlattılar.19 Mayıs 1919 tarihi devletimizin tarihinde önemli bir yer tutar.

Mustafa Kemal Samsun’a çıktığında manzara pek de parlak değildi. Karadeniz bölgesinde İtilaf  Devletleri ajanları her taraftaydı. İşgaller başlamış, ülkedeki azınlıklar devlet kurmak düşüncesiyle ayaklanmışlardı. Padişah ve İstanbul Hükümetinin duruma kayıtsız kalması Anadolu insanını kendi kaderine terk etmişti. Mustafa Kemal ve arkadaşlarındaki bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi. Mustafa Kemal tarihe “Samsun Raporu” olarak geçen belgede Karadeniz bölgesindeki olayların sorumlularının Türkler değil Rumlar olduğunu, bölgede Türklerin Rumları değil, Rumların Türkleri katlettiğini, İtilaf Devletlerinin bölgedeki olayların sorumlusu olduğunu belirterek İstanbul Hükümeti ile ilk defa ters düştü. Atatürk,  “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum.” derken gençliğe olan güvenini de anlatmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihi, 1926 yılında “Gazi Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 24 Mayıs 1935’te “Atatürk  Günü “ olarak resmiyet kazanmış, 1938’de Mustafa Kemal’in isteği ile “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.

1981’de  ise “Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır. Atatürk, en büyük eserim dediği Cumhuriyet’i demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanet etmiştir. Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atasının emanetine, Cumhuriyet’e sahip çıkacak, O’nun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Buna yürekten inanıyoruz. Birlik, beraberlik içinde birbirine sevgi ile yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik kabiliyetlerle donatılmış Türk Genci ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Gençler, vatan size emanet edilmiştir. Onu en iyi şekilde yüceltecek ve koruyacak sizlersiniz. Bayrağımız hür olarak vatan toprakları üzerinde dalgalanıyorsa, bunu borçlu olduğumuz Mustafa Kemal  Atatürk başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık diliyorum. Tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı sevgi, saygıyla kutluyorum.