MİLLETVEKİLİ KAYA, SAHİP ÇIKILMAZSA VAKFIKEBİR’İN TARİHİ YOK OLUYOR

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Vakfıkebir İlçesine bağlı Çamlık Mahallesi Hacı Mahmutlu mevkiindeki bulunan Pedromita Kilisesi'ni Turizme kazandırmak için Sayın Valimiz başta olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve beraberinde CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İlçe Başkanı Mehmet Keskin, İşadamı ve Eski Belediye Başkan Adayı Emin Uludüz, Çamlık Mahallesi Muhtarı İlyas Bahadır, Çarşı Mahallesi Muhtarı Gökhan Bahadır ve parti yöneticileri ile birlikte Pedromita kilisesinin bulunduğu yere çıkarak kilisenin son durumunu yerinde inceleyerek muhakkak turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

TURİZM BAKANLIĞI YETKİLİLERİNİ VE VALİMİZİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM, BU ESERE SAHİP ÇIKIN

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya burada yaptığı açıklamada; “İlçe Başkanımız Mehmet Keskin beyden ve Muhtarlarımızdan aldığım bilgilere göre Vakfıkebir İlçesine bağlı Çamlık Mahallesi Hacı Mahmutlu mevkiindeki Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu döneminden kaldığı sanılan, 2 katlı kilise yol güzergâhı üzerinden 200 metre yukarıda, dağın içerisine kayalar oyularak yapılmış. Kiliseye, patika yolardan çıkarak ulaşılıyor. Kilisenin içerisi 1 ana bölüm ve 3 odadan oluşurken, dışarıda 2 tane su deposu var. Duvarlarda frenksler var. Bir sürü tarihi eser değeri taşıyacak resimler var. Fakta ne acıdır ki! Sahipsizlik, bakımsızlık, ilgisizlik yüzünden bunlar tahrip edilmiş. Kilisenin duvarları ise defineciler tarafından kırılarak dökülmüş ve zemini kazılmış. Zemine baktığınız zaman, burada resmen bir inşaat ve hafriyat çalışması yapıldığının açı gerçeğini görüyoruz. Böyle bir şey olamaz. Dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir millet bu tür eserleri bu tür tarihi değerlerin bu tür kıymetli yerleri sahipsiz, kimsesiz ve bakımsız bırakmaz. Buraları turizme kazandırıp milyonlarca insanın ziyaret ettiği yerler haline dönüştürür. Hem ilçenin hem bu bölgenin bundan faydalanmasını temin eder. Fakat burada bugüne kadar bu ihmal edilmiş. Buradan Turizm Bakanlığı yetkililerine, sayın Trabzon Valimize, İl Kültür Müdürüne çağrıda bulunuyorum. Bu sesi duyun. Buraya bir heyet gönderin, burayı derhal restore ettirip turizme kazındırın istiyoruz. Hepimizin ve bilhassa Vakfıkebir’in ortak talebi budur dedi.

“MUHAKKAK TURİZME KAZANDIRILMALIDIR, İLÇE EKONOMİSİNE BÜYÜK BİR KATKI SUNACAKTIR”

Milletvekili Kaya,” İçeriye ışık alması için havalandırma delikleri yapılan kiliseye sahip çıkılmazsa bir tarih yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır dedi. Kaya, Muhtar İlyas Bahadır ve Mahalle sakinleri köyün eski adının Pedromita olduğunu ve burada daha önce Pedro ve Mita adında iki papaz yaşadığını, onlar öldükten sonra kilisenin sahipsiz kaldığını söylüyorlar.  60-70 yıl öncesine kadar kilisenin ziyarete açık olduğunu kaydeden mahalle sakinleri, sahip çıkan olmayınca kilisenin definecilerin altın aradıkları mekân haline geldiğine dikkat çekiyorlar. Trabzon’a gelen yerli ve yabancı turistler, hep Trabzon’un Doğusuna gidiyorlar. Sümela Manastırı ve Uzungöl gibi turistik yerlere. Trabzon’un batısında böyle bir fırsat var bunu değerlendiremiyoruz. İlçe ekonomisine de katkı sağlayacak bu tür tarihi eserlerimizi ortaya çıkartmamız gerekiyor. Artık bacasız sanayinin en önemli unsuru turizmdir. Trabzon’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 1 milyonun üzerinde, İşte size ekonomik katkı. En kısa zamanda yetkililerden bu tarihi kiliseye sahip çıkmaları ve Vakfıkebir ilçemize ve bölgeye faydalı hale getirmelerini bekliyoruz. Çok basit, yolunu ve restorasyonunu yapıldıktan sonra ziyaretçilere açılabilir, ekonomiye katkı sağlayacaktır. Turizm Bakanlığı ile koordinasyon sağlanarak bu eser yapılabilir. Ayrıca yayla turizmi içinde gerekli girişimler yapılmalı, en kısa örnekle yayla yollarımız yapılmalı, gelen turistlerin kalabilecekleri konaklama alanları yapılmalıdır. Trabzon’a gelen turistleri Trabzon’un batısına yönlendirerek işsiz gençlerimize iş imkânı ayrıca yatırımcı firmaları da teşvik etme imkânımız olur.  Pedromita kilisesinin turizme kazandırılması için, bir an önce çalışma başlatılması gerekmektedir. Tüm yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz. Pedromita kilisesinin turizme kazandırılması için yapılan çalışmaları yakinen takip edeceğim. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın dedi.”