CHP Vakfıkebir İlçe Teşkilatı Gıda-Tarım ve Hayvancılıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt, Türkiye fındık üretiminde tekel olmasına rağmen neden fiyat belirleyemiyoruz? diyerek önemli açıklamada bulundu.

CHP Vakfıkebir İlçe Teşkilatı Gıda-Tarım ve Hayvancılıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt yaptığı açıklamada, “T.M.O 2019 Fındık Raporu ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Ürün Masaları’nın yayınladığı fındık değerlendirme raporuna göre, son beş yıllık veriler dikkate alındığında dünya fındık üretiminin yüzde 64’ü Türkiye’de üretiliyor. Türkiye’yi %8 ile İtalya,%3 ile Azerbaycan, %2 ile ABD yine aynı oranda Gürcistan ve İran izlemektedir. Fakat fındıkta fiyatı nedense Tarım ve Gıda tekelleri belirliyor, üreticinin ürünlerini maliyetin altında fiyatlarla almaya çalışıyorlar. Yani tekel olduğumuz fındıkta fiyatı biz belirleyemiyoruz. Bunun nedeni ise fındık üretim ve ihracatı ile ilgili bir politikamızın olmayışı buna bağlı olarak fındık ihracatını yabancı şirketlerin yönlendirdiği gerçeğidir dedi.”

T.M.O. YABANCI FİRMALARI DEĞİL ÜRETİCİYİ KOLLAMALIDIR


Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Gökhan Turt, “Toprak Mahsulleri Ofisi 31 Aralık 2020 tarihine kadar fındık piyasasında olacağını ve bu tarihe kadar fındık alımı yapacağını açıklamıştı. Fındık fiyatlarının düşük olduğu bu dönemde T.M.O. piyasadan çekilmesi, fındık üreticilerini zor durumda bırakıp yabancı firmaları destekleyici bir hamle olacaktır. T.M.O. bu süreçte fındık üreticilerini yalnız bırakmamalı, alım fiyatını güncelleyerek en az 26-27 lira seviyelerine yükseltmelidir. Tekel olduğumuz üründe zarar etmeyip aksine piyasada belirleyici aktör biz olmalıyız. Bunun için T.M.O. son alım tarihlerini Mart-Nisan ayına kadar uzatmalıdır dedi.”