Vakfıkebir İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mert Oğuztarhan Gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu ile bir süre sohbet ettiler. Gazetemizi ziyareti sırasında Teğmen Mert Oğuztarhan’a Karakol Komutanı J. Kd. Üstçvş. Şükrü Derinyar eşlik etti. J. Teğmen Mert Oğuztarhan ziyareti sırasında yaptığı değerlendirmede yorgun mermi hakkında açıklama yaparak şunları söyledi.

“SİLAHLAR SUSSUN, MUTLULUK KONUŞSUN”

Vakfıkebir İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mert Oğuztarhan; “Bir anlık heves uğruna geleceklerin karartılmasına müsaade edilmemesi ve silahların susarak mutluluğun konuşması temennisinde bulundu. Son günlerde bilhassa yaylalarımızda bu tür üzücü olayların tekrar yaşanmaması için, yerel kültür dernekleri ve sivil toplum örgütlerince, silahla rastgele ateş edilmesinin zararlarının vatandaşlarımıza anlatılmasının da olumlu sonuçları olacağı kanaatindeyiz. İsterim ki; bir anlık heves uğruna geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyelim. Düğünlerde, asker eğlencelerinde, yaylalarda ve bayram sabahları cami çıkışlarında silahlar sussun, mutluluk konuşsun. Her günümüz düğün gibi olsun. Lütfen yaptığınız eğlencelerinizde silahlardan uzak durun, mutluluğunuza kan sıçramasın. Vatandaşlar havaya 400 kilometre hızla sıkılan merminin düşüp adam öldürebileceğini hâlâ bilmiyor şeklinde konuştu.”

“YAYLALARDA DENETİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Teğmen Oğuztarhan, Sıcakların artması ile birlikte yaylalarımızda potansiyellerinin çok üzerinde bir insan kalabalığı oluşmaktadır. Piknik alanlarının her yerinde insanlar serinlemek ve dinlenmek için kamp oluşturuyor. Gönüllerince eğleniyorlar. Bilhassa çocukların doğa ile buluşması onların doğaya karşı sevgilerini de arttırıyor. Fakat bazı bilinçsizce hareket eden şahıslar arabalarından son ses müzik açıp, aldıkları alkolün etkisiyle naralar atıp havaya gelişi güzel mermi sıkıyorlar. Bazıları da bir şey olamaz havası ile magandalık yapıp gelişi güzel ateş ediyorlar. Bunların yanı sıra küçük çocuklarının eline silahı veren babalar çocuklarına ateş etmeyi öğretiyor. Fakat onlarda çocuklarına magandalık öğrettiklerinin farkında değiller. Biz Jandarma olarak bu tür olayların önüne geçebilmek için yaylalarda devriye ekipleri  ve sivil personellerimizle birlikte denetimlerimize ve yol kontrollerimize aralıksız devam edeceğiz dedi.

Teğmen Oğuztarhan, Doğa böyle bir şey değil. Eğer insanımız silah atmak istiyorsa poligona gitsinler. Doğa; sakinliktir, huzurdur, temizliktir, yeşildir. Doğa iyiliktir.  Bir anda kamp sevdası artan bu insanlarımızın; doğaya ve doğada bulunan insan ve hayvanlara temizliğiyle, sessizliğiyle, nezaketiyle ve iyiliğiyle davranmalarını rica ediyoruz. Özellikle silah atan vatandaşlarımıza sesleniyoruz. Attığınız her mermi 10’larca kilometre uzaklıktaki o göremediğiniz piknik yapan insanların dahi tüm huzurunun kaçmasına neden oluyor, evet sesiniz o kadar uzağa gidiyor, lütfen yapmayın. Küçük çocuklarımızı doğa sevgisi aşılamak üzere piknik ve kamplara götürdüğümüzde, attığınız silahların seslerini, bıraktığınız çöplerin kirliliğini ve zarar verdiğiniz ağaçların nedenini izah edemiyoruz. Doğada bulunmanın temel kuralları, ağaca, yeşile ve çevremizdekilere zarar ve rahatsızlık vermemek, evimize dönerken doğada yalnızca ayak izlerimizi bırakmaktır. Tüm bu sorunların çözümü için, öncelikle insanlarımızın daha duyarlı ve bilinçli davranması gerekiyor.

BU TÜR VAKALARA KARŞI NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?

Jandarma Teğmen Mert Oğuztarhan; “Maalesef günümüzde yorgun mermi vakalarına efektif bir önlem almanın imkanı yoktur. Bu tür olayların artmasını engellemenin tek yolu, toplumu konu hakkında daha fazla bilinçlendirmektir. Havaya ateş etme kültürü ülkemizde yaygın olmasına karşın bunun ne kadar tehlikeli olabileceği basın ve medya tarafından vatandaşlarımıza her zaman hatırlatılmalıdır. Bu ve benzeri davranışlarda bulunan kişilerin şunu unutmaması gerekir ki, ateşledikleri maganda kurşunun sevdikleri bir dostlarına ya da yakınlarına da isabet etme ihtimali her zaman vardır dedi.”