Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu,  Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini öngören yasa 13.10.2016 tarih ve 29856 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla ilgili olarak, “Şoför Esnafının sabırsızlıkla beklediği ÖTV düzenlemesinin yasalaşmasının sevindirici” olarak nitelendirdi.

Şehir içinde yük ve yolcu, şehirlerarasında yük taşımacılığı yapan şoför esnafının ticari araçlarını ÖTV’siz yenilemesine imkân sağlayan 6745 sayılı Kanunun uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği tebliğ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) 13.10.2016 tarih ve 29856 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik kapsamında indirimden otobüs, taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıma amaçlı kamyon ve kamyonet sahipleri faydalanabilecek. Ticari taksiler yüzde 45, Minibüs türü araçlar yüzde 9, Midibüs türü araçlar yüzde 4, Otobüs türü araçlar ise ÖTV indirimi yüzde 1 olarak belirlendi.
“TİCARİ ARAC KAYDI OLAN HERKES FAYDALANIYOR”
Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, esnafın sabırsızlıkla beklediği ÖTV düzenlemesinin yasalaştığını söyledi. Çobanoğlu, "Taşıtlarımızın 07 Eylül 2016 tarihi itibariyle trafik tescil kuruluşuna istinaden yararlanmak isteyenler adına ticari olarak kayıt ile tescil edilmiş olması şarttır. ÖTV uygulamasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Şoförler odasına kaydı bulunarak esnaf sicili olan kişiler, trafikte adına kayıtlı ticari aracı olan kişiler ve vergi mükellefi olan esnafımız uygulamadan en üst düzeyde yararlanırken, ticari taksiler, otobüs türü araçlar ve şehir içinde çalışan minibüslerin yanı sıra ticari faaliyet yürüten kamyonetler, şehirlerarası çalışan kamyonlar hepsi ÖTV'siz araç alımından faydalanacak. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte ticari taksiler ÖTV indiriminden en çok faydalanma avantajına sahip oldular.
Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Çobanoğlu, "Esnafımız ÖTV düzenlemesine dahil olmak istediği aşamada; Araç tescil belgesi, Oda kayıt belgesi/ sicil tasdiknamesi, vergi dairesi faaliyet belgesi, güzergah izin belgelerini elinde bulundurarak uygulamayı gerçekleştiren bayilere gittiğinde ÖTV'siz araç alımını sağlayacaktır. Benim T belgem var, bu düzenlemeden faydalanabilir miyim? Diyen bir esnafa, 07 Ekim 2016 tarihinden önce mükellef olanlar bu yasadan yararlanabilir. Bu tarihten sonra ticari taksi alan esnafımız bu düzenlemeden yararlanamayacaktır. Uygulamada göz önünde tutulması gereken durum ise taşıtın verilen düzenlemeden yaralandığı esnada satılması, devredilmesi veya işletme kayıtlarından çıkarılması durumunda çekilme tarihinde hesaplanan ÖTV geri alınacak. Düzenleme 30 Haziran 2019 tarihine kadar devam edecek.”
“VATANDAŞA LÜKS SEYAHAT”
Taksilerin, otobüslerin, minibüslerin yenilenecek olması ile vatandaş da rahata erecek. Son model araçlar ile ulaşımını sağlama imkânına kavuşacak olan vatandaş; konforlu taksiler, klimalı minibüsler, güvenli otobüsler ile seyahat edecek. Kimi toplu taşıma araçlarında internet hizmeti, kimi taksilerde yol takip sistemi, kimi minibüslerde de sarsıntı önleyici sistemler ile vatandaşa lüks yolculuk imkânı sunulacak. Şoför esnafının araçlarını yenileyerek rahatlayacağını ve daha kaliteli hizmet vereceğini söyleyen Çobanoğlu, “Bu kanunun 2004 yılından beri çıkmasını bekliyorduk. Kararın çıkmasında emeği geçen Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ve hükümetine, tüm siyasi partilerimize, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şoför esnafımız adına teşekkür ediyorum. Bu süreçte tüm ticari araçlarımızı uygun fiyat ve kredilerle yenilemek en büyük arzumuzdur. Şehit ve gazi yakınlarının da bu kanundan yararlanması da sevindirici. Ticari araçların yenilenmesi ile vatandaşa verilen hizmet ve kalitede artmış olacak. Turizme olumlu olarak yansıyacağından ülkemizin imajına büyük katkısı olacaktır” dedi.