Milli Eğitim Bakanlığının "Hayat Boyu Öğrenme" projesi kapsamında, Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi tarafından servis sürücüsü ve servis rehberlerine yönelik 'okul taşıtları rehber personel eğitimi' kursuları yapıldı.



Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi Müdürü M. Birol Yüksek, Milli Eğitim Bakanlığının "Hayat Boyu Öğrenme" projesi kapsamında, Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan servis sürücüsü ve servis rehberlerine yönelik 'okul taşıtları rehber personel eğitimi' kursuları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi.
Müdür M. Birol Yüksek; “Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi Kurs Programı'nı bitiren bireyin;  İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması, Trafik sisteminin unsurlarına ve güvenliğine dair gerekli önlemleri alması, Öğrencilere karşı olumlu tutum ve davranış geliştirerek, sağlıklı ve etkili iletişim kurması, Taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmeye yönelik tedbirleri alması amaçlanmaktadır.
“PROGRAMDA HEDEFLENEN AMAÇLAR“
Halk Eğitimi Merkezi Müdürü M. Birol Yüksek; “En kıymetli hazinemiz olan çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim gördükleri okullarına ya da eğitim merkezlerine taşınmasıyla görevli olan servis araçlarında görevli kişilerin, bu görevi yerine getirmeleri esnasında birtakım kurallara riayet etmeleri gerekmektedir. Servis rehber personeli; taşıma işlemi sırasında öğrencilerin oturmalarını ve rahat güvenli bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri alır. Servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu almadan, taşıt içi düzeni sağlar. Anaokulu ve ilköğretim statüsündeki okul öğrencilerinin inme ve binmelerine yardımcı olur. Servis rehber personeli kıyafet seçiminden, öğrencilere örnek olacak davranış ve tutumlar geliştirmeleri için nasıl davranmaları gerektiğine kadar pek çok hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.  Bu programla servis rehber personeli; öğrencilere hizmet verirken, öğrencilerin uymaları gereken trafik, güvenlik ve davranış kurallarına ilişkin de bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlanmaktadır. Kurs programına katılan bireylerden, olumsuz davranışlarını ortadan kaldırmaları, öğrencilere örnek olabilecek olumlu tutum ve davranış geliştirilmeleri beklenmektedir.  Öğrenme süreçlerinde anlatım, soru-cevap, yaparak ve yaşayarak öğrenme yöntemlerinin yanında, bireylerin düşünmelerini, araştırmalarını, sorun çözmelerini ve edindikleri bilgi ve beceriyi yeniden yapılandırıp hayata geçirmelerini destekleyen, eğlenerek öğreten bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanır. Kurs Programı, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman, alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya yaygın eğitim kurumlarının uygun görmesi halinde, diğer kurumlarca açılan ve eğitim öğretime uygun ortamlarda uygulanır. Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi Kurs Programı’nın amaçları, içeriği ve kazanımları yoluyla kursa katılan bireylere aşağıdaki değerlerin kazandırılması ve bu yolla bireylerin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu uygulamalarda kursiyerlere Sorumluluk, Doğruluk ve dürüstlük, Kurallara uyma, Yardımlaşma, Empati, Ahlak, Sabır, Adalet, Çalışkanlık, Nezaket ve Saygı kurallarına uyum şartları hedeflenmiştir. Dedi.
Osman Tan Ortaokulu Rehber Öğretmeni Alper Mumcu Halk eğitim merkezinin açtığı Rehber Personel Adayları eğitimi kursunda “İletişim” konusu ile ilgili sunum yaptı. Etkinlikler ve testlerle zenginleştirilen uygulamalı eğitimde; Kişiler arası iletişim, Beden dili, Algılama, Dikkat ve Farkındalık, Kendini tanıma, Sağlıklı iletişim konusunda insan yeterlilikleri konularında güncel ve teknik bilgiler verildi. Kurs sonrası yapılan sınav ile modül tamamlandı. Kursiyerler bu tip iletişim eğitimlerinin yaygınlaşmasını istediklerini belirtip sunumdan memnuniyetlerini dile getirdiler.
Eğitim Semineri; Mustafa Daloğlu, Alper Mumcu, Zeki Salimoğlu, Ahmet Altın, Ahmet Faruk Aksoy, Osman Yılmaz tarafından verildi.