Vakfıkebir İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Gülizar Ocak, Şef Hasan Kaba ve V.H.K.İ Ömer Faruk Bulut tarafından mekansal adres kayıt sistemi muhtar modülü eğitimi verildi. Adres kaydının bulunduğu mahallede ikamet etmeyen kişilerin tespitine yönelik tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi kapsamında İçişleri Bakanlığınca hayata geçirilen ve entegrasyon çalışmaları tamamlanan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Muhtar Modülünün etkin kullanımı konusunda Vakfıkebir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda muhtarlara eğitim verildi. Vakfıkebir İlçe Nüfus Müdürlüğü Şefi Hasan Kaba sistemin nasıl çalıştığını anlattı. Sunum şeklinde anlatılan MAKS Sisteminin nasıl çalıştığı muhtarlara anlatılırken sistemin amacından da söz edildi. Soru cevap şeklinde de geçen MAKS konusunda muhtarlara sine vizyon ekranında anlatım da gerçekleştirildi.

“SİSTEMİN SAĞLADIĞI FAYDALAR ANLATILDI”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vakfıkebir İlçe Nüfus Ve Vatandaşlık Müdürü Gülizar Ocak, tüm muhtarlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum diyerek sözlerine başladı. Muhtarların önemli bir görevi üstlendiğini ifade eden Ocak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Muhtarlarımız demokrasimizin temel taşı, milletimizin güzide temsilcisi ve hizmetkarıdır. 27 Eylül 1841 Tazminat İlanında yer alan, 1864 Vilayet Nizamnamesi'nde de yer alan muhtarlarımızın devlet için millet için çok büyük ve çok üstün görevler yapmaktadır dedi. Sistemin faydalarından söz eden Müdür Ocak, Mekânsal Adres Kayıt Sistemi Sözel nitelikteki adres bileşenlerinin koordinat değerleriyle tanımlandığı sözel ve tabanın coğrafi tabanlı mekânsal yapıya dönüştürüldüğü sistemdir. MAKS projesi ile Yerel yönetimlerin dijital dönüşüme, afet ve acil durumlara hızlı ve etkin müdahale, güvenlik birimlerinin suç ve suçluyla mücadelesine, ulaşım, sağlık eğitim gibi birçok alanda mekânsal ve demografik analizlere, akıllı kent ve uygulamaları ve kentleşme politikalarına, mekânsal ve kişisel veriye dayalı daha gerçekçi politikalara, mekânsal ve kişileş veriye dayalı daha gerçekçi politikalara imkân sağlayan bir sistem olması nedeniyle önemli bir yere sahip” dedi.

“MUHTARLAR PÜR DİKKAT DİNLEDİ”

Tüm illerde eğitimi verilen MAKS Sisteminin eğitimi Vakfıkebir’de de verildi. 15 Aralık tarihine kadar kadar tüm illerde verilmesi öngörülen sistemin eğitim çalışmaları Türkiye genelinde devam ediyor. Vakfıkebir İlçe Nüfus Müdürü Gülizar Ocak sözlerine şöyle devam etti: “Muhtarların mahallelerde ikamet etmeyen vatandaşları tespit ederek elektronik ortamda ilçe nüfus müdürlüğüne gönderebilmek için Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama ekranına Tahkikat için ile nüfus müdürlüğüne gönder sekmesi ayrıca adres sorgulama ekranına yerleşim yeri bazında muhtarların sorumluluk alanı içinde adres bildirimlerinde bulunan kişi sayısı (cinsiyet ve doğum tarihine göre dağılım) yeni doğan ve evlenen sayısı gibi istatistikî bilgiler eklenmiştir. Muhtarlarımız, vatandaşın talep etmesi halinde kimlik numarası gibi bilgileri sisteme girerek “Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi” ve “Nüfus Cüzdan Örneğini” bu modül üzerinden elektronik ortamda düzenleyebilmektedir dedi.