Vakfıkebir İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından Kadir Gecesi öncesi kadınlara yönelik program düzenlendi.



Merkez Yavuz Sultan Selim Camii'nin altındaki Diyanet Gençlik Çalışmaları Merkezi'nde "Kadir Gecesi ve Hatim Duâsı" adıyla düzenlenen program, İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal'ın açılış konuşmasıyla başladı.
"Namazı hızlı kılmayın, hızlı kılanı da kıldıranları da uyarın..."
Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, Kadir Gecesi dolayısıyla kadınlara yönelik düzenlenen programda yaptığı konuşmada; "Kadir Gecesi, bin aydan daha faziletli; yani, herkese nasip olmayacak bir ömürden daha fazla imkan ve fırsatın bizlere armağan edildiği bir gecedir. Ancak bu gecede sabaha kadar yatmazsak, ondan sonraki günlerde de hiç bir şey yapmazsak bir mana ifade etmez. Esas altını çizmek istediğimiz de budur. Diğer geceleri normal olarak ihyâ edeceğiz, bu geceyi de biraz daha fazla çalışarak (ibadet ve tefekkürle) ihyâ edeceğiz. Ramazan ayında kıldığımız teravih namazı gece namazıdır. O nedenle teravih namazını hızlı kılmayın, hızlı kılan yada kıldıranlara da kızın. Çünkü namazı hızlı kıldıran, sizin namazınıza kastediyor demektir. Namaz Allah için kılınır. Şimdi düşünün; ben gece bir vakitte kalkıp namazı hızlı hızlı kılmak istiyorum, bu doğru değildir. Namazın hızlı kılınabilceğine yada kıldırılabilceğine dair bir ruhsat yoktur. Namaz manasına ve ruhuna uygun ifa edilmelidir." dedi.
"Kur'an'dan bağımsız bir bereket yoktur..."
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde indirilemeye başlayan Kur'an'ın tümüyle hayatı bereketlendiren bir kitap olduğunu vurgulayan İlçe Müftüsü Köksal, "Öncelikle şunu iyi bilmemiz lazım. Ramazan ayını mübarek kılan Kur'an'dır, ramazanda o nedenle oruç tutarız. Ramazan ayı Kur'an ayıdır, sonra oruç ayıdır. O halde Kur'an-ı Kerim ile olan münasebetimizi sorgulamamız lazım. Senede bir defa elimize aldığımız üstelik ne dediğini bilmediğimiz, arada bir elimize aldığımız bir kitap hayata yön veremez. Kur'an'ın indiği şehir olan Mekke'ye, Medine'ye ve o zamanki Müslümanlara bereket yağdı. Biz, bereketlenebilmek için Kur'an ile ilgilenmemiz lazım. Bu memleketin, bu şehrin, yaşadığımız her yerin bereketi Kur'an'a bağlı. Kur'an'dan bağımsız, namazdan bağımsız bir bereket yoktur. Oruçtan bağımsız bir bereket yoktur. Emirlere uymadan, yasaklara riayet etmeden bereket olmaz. O zaman hayatın bereketi Allah'a bağlanmakta. Kur'an hakikatlerine uymakta." sözlerine yer verdi.
"Geleneklerimiz dinimizi kuşatmamalı... Toplum Kur'an'dan soyutlanmamalı... "
"Örfümüzde gördüklerimizi yapmaya çalışıyoruz, oysa yaptıklarımızı sorgulamalıyız. Çünkü yarın bundan sorguya çakilecegiz." diyen Müftü Köksal, "Geleneklerin dini kuşatma altına almasına izin verilmemeli, Gerçek mü'min; hayatı Allah'a adayan bir kimse olarak insanların ne dediğine değil Allah'ın rızasına odaklanır. Kur'an'dan soyutlanan toplum İslâm toplumu olamaz. Din, hayatın her alanında karşılık bulmalı, belirleyici olmalıdır. Yerken-içerken, düğündeyken, evlenirken, üzülürken, sevinirken..." dedi.
"Teheccüd namazını muhakkak kılın..."
Kadir Gecesi'nde tesbih namazı kılabilirsiniz. Lâkin cemaatle değil münferit kılın ve acele etmeyin. Hz. Peygamber (s.a.s) Efendimizin özellikle tavsiyesi, gecenin bir vaktinde kılınan teheccüd namazıdır. İki rekat gece namazı, dünya ve içindekilerden daha değerlidir. Tesbih namazı kılmasanız da teheccüd namazını ihmal etmeyin. Tevbe istiğfar etmeyi asla unutmayın. Kur'an okuduğunuzda, manasını da mutlaka okuyun; Allah ne buyuruyor, bakın." ifadelerini kullandı.
"...Akrabalarla ilişkileri geliştirin ki, sonunuz hayırlı olsun..."
Komşu ve akrabalarla ilişkilerin kesilmemesi, yoksulların ve yetimlerin görüp-gözetilmesi, hastaların mutlaka ziyaret edilmesi tavsiyesinde bulunan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, "Allah (c.c) Sıla-i rahim dediğimiz akraba ilişkilerini gözetmeyi bizlere emrediyor. Akrabalarla ilişkisini kesenleri, Allah kınar; onlara merhamet etmez.  Akraba, komşu ve aile ilişkilerine özen göstermemek, Kur'an'ın bereketinden faydalanamamak demektir." dedi.
"Düşünmeyen insanın, diğer canlılardan farkı kalmaz..."
Yüce Allah'ın insanı düşünme kabiliyetine sahip bir canlı olarak yarattığı gerçeğine dikkat çeken Müftü Köksal,"İnsan, düşünen bir varlıktır. Düşünmeyen, tefekkür etmeyen bir insanın, diğer canlılardan farkı olmaz. Allah'ın bizlere bahşettiği nimetleri, imkanları düşüneceğiz. Sorunlarımızın, problemlerimizin üzerinde düşüneceğiz. Çocuklarımızı da kendimizi de Allah'a nasıl adayacağımızı düşüneceğiz. Bağırıp çağırmakla hakim olamazsınız. İyi ana baba olmanın koşulu, kulluk görevlerini yerine getirmede ikna metodunu kullanmaktır. Anlatamıyorsak iyi bir baba, iyi bir anne değiliz demektir. Çok okumalı, çok araştırmalıyız." şeklinde konuştu.
Müftü Köksal konuşmasının sonunda, programa iştirak eden tüm katılımcılara, organizeyi gerçekleştiren Vaiz Hatice Semiz ve Kur'an kursu öğreticilerine teşekkür etti.
 Daha sonra kadınlar arasında, Kur’an Kursu öğreticilerinin Kur’an-ı Kerim tilâveti ve meâlinin okunmasıyla devam eden programda İlçe Müftülüğü Vaizi Hatice Semiz, Kadir Gecesi ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.
Program, Kur’an kursu öğreticilerinden oluşan koronun seslendirdiği ilâhilerin ardından Kur’an Kursu Öğreticisi Ayten Özgül'ün yaptığı duâ ile sona erdi.