Vakfıkebir Tarım ve Orman ilçe Müdürü Remziye Kuleyin, orman yangınlarına karşı duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

Vakfıkebir Tarım ve Orman ilçe Müdürü Remziye Kuleyin, yangınların bağ ve bahçe temizlikleri sırasında ihmal ve tedbirsizlikten kaynaklandığını belirterek, uyarılarda bulundu. Kuleyin, Pandemi sürecinde evde kalan vatandaşlarımızın fındıklık, bağ ve bahçe temizleyerek zaman geçirmeye çalıştıklarını hatırlatarak, yapılan temizlikler sonrası yakılan ateşlerin sonucu felaketle sonuçlanabiliyor dedi.

ANIZ ATEŞLERİ BÜYÜK YANGINLARA NEDEN OLUYOR

Müdürü Remziye Kuleyin, “Karadeniz Bölgesi'nde son aylarda azalan yağışlar, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi. Bölgedeki baraj ve göllerde su seviyeleri düştü, içme suyu kaynakları azaldı. Bu yıl yarı oranında yağış alan bölgemizde kuraklıkla birlikte yakılan anızın ateşleri, lodosla yayılarak, orman yangınları riskini artırdı. Kuleyin, bölgede yangın riskinin yüksek olduğunu belirterek, anız yakılmaması yönünde uyarılarda bulundu.”

“İHMAL VE TEDBİRSİZLİK YANGINLARA SEBEB OLUYOR”

Vakfıkebir Tarım ve Orman ilçe Müdürü Remziye Kuleyin, "Yöremizdeki yangınlar ekim ayı sonunda başlayıp, kasım ve aralık aylarında yoğunlaşıyor. Nisan ve mayıs ayında yangınlar yoğunlaştıktan sonra sona eriyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Yangınların çok büyük kısmı insan kaynaklı çıkıyor. İnsan kaynaklı orman yangınlarının da yaklaşık yüzde 60'ını ihmal ve tedbirsizlik oluşturuyor. Bölgemizdeki yangınların çoğu özellikle bağ ve bahçe temizliklerinden kaynaklanmaktadır" dedi.

Orman yangınlarının ağaçlara, bitki örtüsüne ve ormanda yaşayan birçok canlıya ciddi zarar verdiğini söyleyen Müdür Kuleyin, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istedi. Orman yangınları konusunda hassas döneme girildiğini bildiren Kuleyin, Çamlık Mahallemizde hafta sonu meydana gelen orman yangınının büyük bir mücadele sonucunda söndürüldüğünü söyledi. Rüzgarın da etkisiyle yangının büyüdüğünü ifade eden Kuleyin, "Orman yangınları konusunda hassas döneme giriyoruz. Kuraklıkların devam etmesi ile birlikte ağaç yaprakları ve doğadaki bütün bitkiler kurudu. Az bir kıvılcımda sonu hüsranla bitecek sonuçlarla karşılaşabiliriz. Çok dikkatli olmak zorundayız. Vatandaşlarımızdan ormanlarımız konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum. Ormanlar bir ülkenin can damarıdır, milli servettir. Ormanları korumak hepimizin birinci vazifesidir. Hayatımız ve sağlığımız açısından çok büyük öneme sahip olan ormanlarımıza sahip çıkmalıyız dedi.”