Ara tatilin öne çekilmesini değerlendiren Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, “İçinde bulunduğumuz bu günlerde sıhhat ve boş vakitleri değerlendirme konusunda sınav veriyoruz” dedi.



Aksoy değerlendirmesinde şu konulara dikkat çekti: “Öncelikle ara tatili öne çekmemize ve uzaktan eğitim planlamamıza neden olan Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemlere, Eğitim Bilişim Ağında (EBA) yayınlanan video ve görselleri izleyerek orada açıklanan hijyen kurallarına uyarak hastalıktan korunmak hem kendimiz, hem yakınlarımız, hem de ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Zira,“İki nimet vardır ki, insanlar onların kıymetini hakkıyla takdir edemezler. Onlardan birisi sıhhat, diğeri de boş vakittir.” İşte içinde bulunduğumuz bu günlerde sıhhat ve boş vakitleri değerlendirme konusunda sınav veriyoruz.
Birçok öğrenci bu fırsatı, ara tatil boyunca kitap ve defterlerini bir köşeye atarak ve okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyredip, geceleri geç saatlerde yatarak, ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir.
Böyle bir tatil anlayışı öğrenciyi dinlenmekten çok yorar. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında ise yavaş yavaş fizyolojik bir tembelliğe başlar. Ara tatil boyunca tembelliğe alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi, uzun bir süre kendini toparlayamaz. Ara tatilini bu şekilde bir tembellikle geçiren öğrencilerin birçoğu ilk günlerde derslere ve okul düzenine adapte olmakta zorlandığı gibi, yavaş yavaş derslerden ve okuldan uzaklaşır. Bunun sonucunda iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen ara tatil sonrası tam tersi bir durumla sonuçlanır.
Başarısızlık, sevgi yetersizliği, yanlış tutumlar ve ilgisizlik gibi olumsuz durumlarla karşılaşan öğrencinin kendine olan güveni de tehlikeye girer. Bilgi edinmede zorluk çeken öğrencinin, öz saygı geliştirmesi ve kendine güveni de tehlikeye girmektedir. Bu ise farklı gelişim dönemindeki öğrencilerde, beklenmedik davranışların sergilenmesine yol açmaktadır. Anne- baba tepkileri, ya da içinde bulundukları bu olumsuz duygular nedeniyle öğrenciler zaman zaman medyadan da izlediğimiz üzücü sonuçlara yol açan davranışlar sergilemektedirler.
ARA TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRELİM?
Yarıyıl tatilini verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerekir. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi, eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman olmalıdır. Özellikle okuldaki akademik başarısı düşük ve eksikleri fazla olan öğrenciler için ara tatil bulunmaz bir fırsattır. Konu yetiştirmede problemi olmayan, akademik başarısı iyi öğrenciler için ise tatilde öğrendikleri konuların tekrarını yapmaları yerinde olacaktır. Her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemelidir. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşılması düşünülen yeni hedefler belirlenmelidir. Bu hedefler öğrencinin çalışma isteğini kamçılayacak nitelikte olmalıdır. Hayali ve gerçekleşmesi imkânsız hedefler, belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabilir.
Bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel strateji vardır. Her öğrenci kendi durumunu gözden geçirip buna göre bu uygulamalardan birini yapmalıdır. İnsan öğrendiklerinin % 75'ini bir hafta içerisinde, % 66'sını bir gün içerisinde, % 54'ünü de bir saat içerisinde unutur. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir. Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, bu tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdır. Çünkü ara tatilden sonraki dönemin hem daha kısa olması, hemde bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlamasıyla birlikte ev dışının daha cazip olması nedeniyle öğrenci için güçlük yaratabilecektir.
Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler için ara tatil, kendilerini geliştirmek için de çok iyi fırsattır. Bireyin kendini geliştirmesini sağlayacak en önemli etkinlik kitap okumaktır. Öğrenciler tatil boyunca bol bol kitap okuyacak vakte sahip olurlar. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zordur. Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.
DEĞEERLİ VELİLERİMİZ
Ara tatil, ebeveynlerin çocuklarının dönem boyunca sergilediği performansı diğer çocuklarla karşılaştırıp kıyaslamaları için değil; çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için bulunmaz bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar birlikte zaman geçirilmeli, tatil birbirlerini daha iyi tanımak, anlamak ve birbirlerinin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirilmelidir.
UZAKTAN EĞİTİM
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23-27 Mart'ta yapılacak uzaktan eğitim yöntemiyle ilgili süreci hafta içi simülasyonlarla anlatacaklarını belirterek, "Derslerin nasıl izleyeceğini, hangi kanallardan yayın alabileceğinizi, EBA'nın kullanımını örnek videolarla aktaracağız." ifadelerini kullandı.
Bakan Selçuk, öğrencilerin bugünden itibaren evde bulunacağını, bir sonraki hafta uzaktan eğitimlerin başlayacağını belirten Selçuk, şu açıklamalarda bulundu: "Ailelerimizin bizimle iş birliği içinde olmaları çok önemli. Biz gerekli altyapıyı ulusal ölçekte sağladık; velilerimizin de katılımıyla eğitimi zenginleştireceğiz. Uzaktan eğitimle ilgili olarak tüm süreci hafta içi size simülasyonlar ile anlatacağız. Derslerin nasıl izleyeceğini, hangi kanallardan yayın alabileceğinizi, EBA'nın kullanımını örnek videolarla aktaracağız." Dedi.
DİLEK VE TEMENNİLER
İçinde bulunduğumuz günlerdeki Koronavirüs salgını nedeniyle ara tatilde öğrencilerimizin sağlıklarına dikkat etmeleri, alınan önlemlere ve hijyen kurallarına uymaları her şeyden daha önemlidir. Okulların açılacağı ilk gün öğrencilerimizi sağlıklı bir şekilde görmekten büyük bir mutluluk duyacağız. Sizleri çok seviyoruz”.
SON SÖZ
Kanuni Sultan Süleyman’ın dediği gibi “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,  olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”.