CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Vakfıkebir Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelerek yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi aldı. 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, bir dizi ziyaretler için geldiği Vakfıkebir İlçesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Koop. Başkanı Hasan Topaloğlu, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç ve Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu ile bir araya gelerek ilçe esnaflarımızın yaşadıkları sıkındılar hakkında bilgi aldı. Milletvekili Ahmet Kaya’ya CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, CHP Vakfıkebir İlçe Başkanı Mehmet Keskin ve ilçe yönetim kurulu üyeleri eşlik ettiler.

“MAALESEF YÜZÜ GÜLEN BİR TANE ESNAFIMIZ KALMADI”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya burada yaptığı açıklamada; “Özellikle bu pandemi döneminde esnaflarımız çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Maalesef ki’ bundan dolayı üzüntü duyuyorum. Değerli arkadaşlar, yanı başımızdaki Gürcistan devleti var. Ekonomik olarak bizimle kıyaslanamayacak kadar küçük ve güçsüz bir ülke. Fakat orada bu pandemi döneminde insanlara ve esnaflara verilen desteğe baktığım zaman ülkem adına gerçekten üzüntü duyuyorum. Polonya ve Macaristan da esnaflara verilen destekleri gördüm inanın ki! Üzüntü duydum. Yani bir berber esnafına 4 bin Euro para desteği vermişler. Kredileri faizsiz ötelenmiş. Elektrik, doğalgaz, su ve personel giderleri devlet tarafından karşılanmış. Bu ve benzeri birçok ülkede aynı uygulamalar yapıldı. Avrupa ülkeleri, Amerika birçok daha ülke aynı şekilde halkına ve esnaflarını önemli ölçüde destek verdiler. Yani koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletinin de bu kritik ve zor günlerde özellikle esnaflarını ayakta tutabilmek adına fedakarlık yapması hepimiz ortak temennisi ve özlemiydi. Fakat maalesef istenilen düzeyde bunun olmadığını görüyoruz. Esnaflarımız feryat ediyor. Tabelasını kıran esnaflar var. Rahmetli Ecevit döneminde yazarkasasını kıran esnafdan dolayı kıyametler kopmuştu. Şimdi ondan daha vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Ama gerek bizim gerek esnaf kesiminin temsilcilerinin feryatları maalesef duyulmuyor. Bütün STK temsilcileri muhalefet parti temsilcileri bizler ve genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, il, ilçe başkanlarımız esnafları dolaşıyoruz. Esnaflarımızın sıkıntısını dile getiriyoruz. Fakat hükümet maalesef ısrarla, inatla bu sesi duymuyor. Yardım yaptık destekliyoruz dedikleri paketlere bakıyorsunuz, dalga geçer gibi işler yapıyorlar. Ankara da bir esnaf 60 bin TL. kira veriyor. Büyükşehirlerde 750 TL. kira desteği. İnanın ki! Şaka gibi. 750 TL’ye ev kirası yok. Küçük şehirlerde de 500 TL. kira yardımı yapıyorlar. Maalesef ki! Böyle ülke gerçeklerinden, esnaf gerçeklerinden, esnafın sıkıntılarından uzak çözümler öneriliyor esnaflarımıza, göstermelik işler yapılmaya çalışılıyor. Bu da kimseyi memnun etmiyor. Eğer güzel bir şey yapılacaksa da Dişe dokunur bir şeyler yapılsın istiyoruz. Bunun içinde bizlere bir şeyler düşüyorsa sonuna kadar esnafımıza destek olalım istiyoruz. Neden mi! çünkü esnafımız bunu hak etmiyor. Maalesef yüzü gülen bir tane esnafımız kalmadı dedi.”

“ESNAF ÇÖKERSE DEVLET ÇÖKER”

Milletvekili Kaya; “Esnaf kültürünü bilen bir esnafın çocuğuyum. Bu kültürü iyi bilen birisiyim. Esnaf yıllarca devletine hizmet etmiş vergisini ödemiş, bütün sorumluluklarını yerine getirmiş insanlar. Devleti ayakta tutan en önemli kesim esnaf kesimidir. Esnaf Çökerse devlet çöker. Piyasalar çöker. Bu bilinçte olarak bu zor günlerde devletine karşı, milletine karşı yıllardır görevini ve sorumluluğunu yerine getirmiş esnaflarımıza destek olmak hepimizin boynunun borcu diye düşünüyorum. Bu anlamda sizleri ziyaret ederek sıkıntıları kaynağından duymak istedik. Sokak da esnafların sıkıntılarını bizler biliyoruz. Fakat ne hikmetse ülkeyi yöneten irade bundan maalesef habersiz. Bizim kadar haberdar olsalar. Sizlerin O feryatlarınızı duyabilseler inanıyorum ki! hemen hemen bu işe bir çözüm üretelim anlayışında olurlar. Fakat Cumhurbaşkanımız amatör spor liglerinin oynanmadığından haberi yok. Bu doğrultuda spor bakanı Cumhurbaşkanımızı haberdar etmiyorsa, esnaflarımızın durumundan sıkıntılarından da Cumhurbaşkanımız haberdar değildir.  Bizim konuştuğumuz bu sıkıntıları sayın Cumhurbaşkanımız bilse talimat verir ve bu duruma duyarsız kalmaz diye düşünüyorum. Bu devleti esnaf ayakta tutuyor. Esnafın verdiği vergiler ayakta tutuyor. Bu sıkıntıları daha gür bir sesle hep birlikte duyurmamız gerekiyor dedi.