Vakfıkebir İlçesi’ndeki istihdam ve iş gücü (ara eleman) açığının tespitinin yapılarak iş gücüne kazandırılması amaçlanan protokolü; Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Vakfıkebir Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Çilingir ve Vakfıkebir Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Korkut Hekim tarafından kaymakamlık toplantı salonunda imzalandı.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİ LİSE DİPLOMASI ALABİLECEK

İzma töreninde konuşan Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın; Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin ilgi, istek ve yetenek kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Çıraklık eğitiminin, örgün ve zorunlu eğitimin kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işin başında öğrenmeleri sağlanacaktır. Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda “Kalfalık Belgesi” 12. sınıfın sonunda ise “Ustalık Belgesi” verilecektir. Yapılan yeni düzenleme ile Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri lise diploması alabileceklerdir. Bu çerçevede öğrencilerin açık öğretim yoluna ilaveten istemeleri durumunda mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmeleri imkân tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerinin ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olacaktır. En az ortaokul mezunu olup zorunlu eğitim çağında olanlar ve 19 yaşından gün almış olanlardan da yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak 34 alan,184 dalda düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Hazırladığımız bu protokol ile Vakfıkebir Mesleki Eğitim Merkezi ile protokolde ismi geçen kurum ve kuruluşları “Mesleki Eğitim ve Mesleki Eğitimin Yaygınlaştırılması İş Birliği Protokolü” ile ilgili işbirliğinin usul ve esasları çerçevesinde; ilçemizdeki istihdam ve işgücü (ara eleman) açığının tespiti yapılarak işgücüne kazandırılması, 3308 Sayılı Kanunun esaslarına göre işletmelerin çırak öğrenci çalıştırmalarının avantajlarının öğrenmesi, devlet teşvikinden faydalanabilecek durumda olanların tespiti, mevcut işyerleri ve çalışanların mesleki yeterliliğini geliştirilmesi, şartlarına göre kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgelerinin almasının sağlanması amacıyla karşılıklı olarak hizmet verdikleri alanlarda protokol çerçevesinde bir araya getirmiş bulunuyoruz. Proje paydaşlarına teşekkür eden Müdür Altın, Protokolümüze katılarak destek veren, protokolümüzden faydalanacak öğrencilerimiz, gençlerimiz ekonomik katkı sağlayacak esnaflarımız adına teşekkür ediyorum dedi.

Ara eleman olarak tüm mesleklerde ihtiyaç olduğunu söyleyen Vakfıkebir Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Çilingir, projenin ilçemize faydalı olacağını umuyorum dedi.

“HER USTANIN BİR ÜSTADI OLACAK”

Esnaf olarak ara eleman yetiştirme açısından maliyetlerin çok yüksek olduğu ve bu okulumuzdan yararlanabilme adına esnaflarımız için altın değerinde olduğunun altını çizen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, bakanlığın bu konuda yeni bir vizyon çizmesi, okulumuzun bu konuda çok aktif çalışması özellikle esnaflar adına sevindiricidir. Çünkü her ustanın bir üstadı olacak. Biz ara elaman noktasında asıl sıkıntıyı çekiyoruz. Yani hangi elemanı alırsan al, bu elemanı aldığın andan itibaren yetişmesi 3 seneyi bulur. Doğal olarak bu aradaki zaman maddi olarak kayıp olur ama verim noktasında ise yeterli verim alamazsınız. Bizim için bu proje altın değerinde bir çalışmadır. Esnaf için maliyeti düşük, hem ara eleman yetiştirme ve gelecek açısından önemli bir konu önümüzü ciddi derecede açacağına inanıyorum dedi. 

“MESLEK SAHİBİ OLMAK OKUMAYA ENGEL DEĞİLDİR”

Meslek sahibi olmak, mesleki eleman yetişmiş personel konusu toplumumuzun çok önemli eksikliklerinden bir tanesi olduğuna değinen Belediye Başkanı Muhammet Balta, meslek sahibi olmak okumaya engel değildir. Her okuyan ve okumayı seven meslek sahibi olmasında fayda olduğuna inananlardanım. Sanatçı ve sanatkâr olmak başka bir alanda ilerlemesine engel değildir. Bu konuda hükümetimiz ciddi bir adım atmıştır. Buraya gelen çocuklarımıza belli bir ücret verilecek, hem de okuyacaklar. Bu da teşvik edici bir yöndür ve işletmeler üzerinden de ciddi bir yük kalkmış olacak. Şimdi sorumluluk bizlerde ve ailelerde. Meslek liselerine gidişler sınav sisteminin değişmesinden sonra oldukça azaldı. Bu proje ile hem toplumumuz, hem aileler ve çocuklarımız hem de esnafımız kazanacak. Bu projeyi çocuklarımız ve ailelerimiz anlatmamız lazım. Çocuklarımızı sokaktan kurtarmalı ve onları meslek sahibi yapmalıyız ki onları hayata atılmalarını sağlamalıyız. Bu çocuklarımız için çok büyük bir fırsattır dedi.

“BİRÇOK MESLEK DALINDA UZMAN PERSONELE İHTİYACIMIZ VAR”

Milli Eğitim Bakanlığımızın son dönemlerde yaptığı güzel çalışmalardan meslek elemanı edindirmek adına tüm paydaşların desteğini alarak beraberce iş başarmanın, belli meslek dallarının ön plana çıktığı ama usta/çırak ilişkisinin dayalı mesleklerin maalesef yok olmaya başladığını günümüz kapitalist düzende yaşıyoruz diyen İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, bu mesleklerin yok olmaması gerektiğini belirtti. Kaymakam Uzan, memleketimizde de gördüğümüz gibi ayakkabı tamirciliği, terzilik, oto tamirciliği, oto elektrikçiliği, mobilya sektörü gibi birçok meslek dalında uzman personele ihtiyacımız var. Esnafımızı ziyaret ettiğimizde bunu bizlere her zaman dile getiriyorlar. Gerek ailelerimizin yönlendirmekte olan eksikliği, gerek okullardaki öğretmenlerin eksikliği ve gerekse de bizlerin yönlendirmede ki eksikliğimiz bu meslek dallarına olan ilginin düşük olduğunu biliyor ve görüyoruz. Esnaflarımızın ve odanın beklentilerinin milli eğitim camiası tarafından karşılanması önemli. Bizler kaymakamlık olarak bu projeye destek vereceğimizi ifade ediyorum. Pırıl pırıl gençlerimiz var ama onları yönlendiremiyoruz. Bu konuda hepimizin eksikleri olabilir. Bunları bu protokoller sayesinde aşmalıyız. Esnafımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda personelin yetiştirilmesinde Milli Eğitim Camiası arz ve talebi uygun hale getirmesi lazım. Bu protokolün bu ihtiyacı karşılamaya vesile olacağını düşünüyorum dedi. 

Konuşmaların ardından “Mesleki Eğitim ve Mesleki Eğitimin Yaygınlaştırılması İş Birliği Protokolü” proje paydaşları tarafından imzalanarak kayıt altına alındı.