“EKMEK” VAKFIKEBİR’İN TESCİLLİ MARKASIDIR

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu, birkaç gün önce Çavuşlu Belde Belediyesinin resmi internet sitesinden yapmış olduğu açıklamaya duyarsız kalmayarak tepkisini ortaya koydu. Kutoğlu, Çavuşlu haddini aşma kendine gel diyerek bazı önemli tarihi açıklamalarda bulundu.

Bilindiği üzere Görele ilçesine bağlı Çavuşlu Belde Belediyesi tarafından resmi internet sitesinden Ekmek tescili ile ilgili olarak yapılan talihsiz açıklamalara Vakfıkebir Belediyesi başta olmak üzere İlçe halkı, ilçe esnafları ve Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu sessiz kalmayarak tepkilerini dile getirdiler. Başkan Kutoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“TÜRKİYE’DE TEK TESCİLLİ EKMEK VAKFIKEBİR EKMEĞİDİR”

Kutoğlu;” Çavuşlu Belde Belediyesi Çavuşlu Ekmeği diye bir kavram ortaya koyuyor. Fakat böyle bir kavram yoktur. Tamamen algı operasyonu yapmak istiyorlar. Çünkü tek tescilli ekmek “Vakfıkebir Ekmeğidir.” Çavuşlu ancak başka bir şekil ekmek için belge isteyebilir. Coğrafi işaret tescilini Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta’nın 2017 yılında yaptığı müracaat ve girişimler sonrası büyük bir çalışma ve başarı örneği göstererek 2018 yılında tescil belgesi alınarak tüm dünyaya Vakfıkebir ekmeğinin tescillendiğini kanıtladık. Coğrafi işaret kriterleri nelerdir, Tarzında, Sitilinde, Tipinde,  Şeklinde ve İsminde, harfinde değişiklik yaparak bu ürünü üretmek suçtur. Çavuşlu Vakfıkebir ekmeğini yaptığını iddia ediyor. Beki Vakfıkebir Ekmeğinin coğrafi işareti alınmışken, çavuşlu belde belediyesi neyin iddiasını ve müracaatını yapıyor. Ne yaparsa yapsınlar Vakfıkebir ekmeğinin kriterlerini taşıyan ekmek için coğrafi işaret tescil belgesi alamazlar. Ancak kendilerini ve belde halkını kandırırlar. Vakfıkebir Ekmeğinin en önemli kriterimiz nedir? Ekşi maya ve uzun süreli bayatlamamasıdır. Çavuşlu Belde Belediyesi belde halkını yanılgı içerisine sokmaktadır. Vakfıkebir ilçemizdeki fırıncı esnaflarının herhangi birinden bir ekmek alın, bir de çavuşludaki en iyi fırından bir ekmek alın. Bakın görün onlar bizim fırıncı kardeşlerimizin yaptığı ekmek kalitesinin yanından bile geçemezler. Dünyaca ünlü Vakfıkebir Ekmeğimizin kalitesi tartışılmazdır.

ÇAVUŞLU HADDİNİ AŞMA, KENDİNE GEL

Başkan Kutoğlu, “Çavuşlu Belde Belediyesi nerden almışsa bir yanlış tarih bilgisi ile hareket etmektedir. Onların iddiasına göre Vakfıkebir İlçemizin yetiştirdiği önemli gazeteci ve yazarlardan merhum Hikmet Aksoy’un babası ilk fırını Çavuşluda açmış ve daha sonra Vakfıkebir’e gelmiş iddiasında bulunuyorlar. Bu tamamen yanlıştır. Rahmetli amcamız Çavuşluda ilk fırını açarken ustalığı uzayda mı? öğrendi. Ben rahmetli Hikmet Aksoy abimizden bu konu ile ilgili birçok defa sohbet etme fırsatı yakalayanlardanım. Bana şunları özellikle anlattı. 1914 yılında Vakfıkebir ilçesi Rus işgaline uğramadan önce Baba’mın fırını tam olarak eski Tonya yolu üzeri yani çarşının baş tarafı dediğimiz yerdeydi. Bu fırında yapmış olduğu ekmeklerden eşeklere ve katırlara yükleyerek Karadağ Yaylasında bulunan Türk cephesine gönderirdi demiştir. Hatta anlattığına göre Karadağ cephesinin komutanı da İlçemiz Esnaf Odası Başkanı Kadem Sağlam’ın büyük dedesi Kadem ağadır demiştir. Asıl önemli bilgi ise Çavuşlu Beldesinde merhum hacıahmetoğlu amcamız 1932 yılında yani yıllar sonra şube olarak bir fırın açmıştır. Bizzat kendisinden dinlediğim önemli bir tarihi bilgidir bunlar. Sizlere bir örnek daha vermek istiyorum. İlçemizde fırıncı esnafımız olan Hasan Yayla kardeşimizin büyük dedesi rahmetli Halim amca da fırıncılık yapmıştır. Beki hale merhum Halim amcamızın ölüm tarihi kaç dır biliyor musunuz? Mezar taşına 1839 yazıyor. Yine çok eski değil. 1986 yılında Çavuşludan Ali Göral adlı bir fırıncı esnafı amcamız bu ekmeği nasıl yapıyorsunuz diyerek bizlerden bilgi almak için Vakfıkebir’deki fırınımıza gelerek bilgi almıştır. Ayrıca Osmanlı ve vergi kayıtları da Vakfıkebir ilçesinde 1800’lü yıllarda fırıncı esnafının ilçede var olduğunu bu tarihi bilgiler doğrulamaktadır.  Bu yüzden Çavuşlu Belde Belediyesi haddini aşmıştır. Kendine gelmesi gerekiyor dedi.”

TÜRKİYE’NİN NERESİNE GİDERSENİZ GİDİN MUTLAKA “VAKFIKEBİR EKMEĞİ” TABELASINA RASTLARSINIZ.

Kutoğlu, Çavuşlu ekmeği sadece ticaret amaçlı yapıldığı için kalitesi de yoktur. Bizlerde ticaret yapıyoruz. Fakat biz ilçemizde yaşayan vatandaşlarımıza asla kalitesiz ekmek satmıyoruz. Çavuşlu sadece otobüslere satış yaptığı için ekmeğinde kalitesi düşük oluyor. Zaten Çavuşlunun nüfusu 2 bin 500 çıvarında. Burada yanlış olan Vakfıkebir de yapılan kaliteli ekmeklerin Çavuşlu ekmeği diye söylenmesidir. Sizlere önemli bir tarihi bilgi daha vermek istiyorum. 1874 yılında ilçe olan Vakfıkebir mi! eski bir ilçe yoksa 1758- 1792 yıllarında Trabzon sancağına bağlı kaza olan Görele’ye ve Trabzon sancağına bağlı Voyvadalık olan ve 1874’de kurulan Görele Belediyesine teşkil eden senelerde bağlanan Çavuşlu, 1923 de İl olan Giresun’a, Görele ile birlikte bağlanmıştır. Köy olarak devam eden belde, 1962 senesine gelindiğinde belde statüsüne çıkan çavuşlu halen belde belediyesi olarak faaliyet göstermektedir.  Nasıl oluyor da 200 yılık tarihimiz var diyebiliyorlar. Bu tarihi bilgiler her şeyi ortaya koymaktadır. Çavuşluda satış yapan fırıncılar Otobüs firmalarına yüz binlerce lira para verdikleri ortadadır. Neden veriyorlar? Vakfıkebir de durmayın, Çavuşluya gelin buradan ekmek alın diye. Rant için Otobüs firmalarında seyahat eden yolculara kalitesiz ekmek satıyorlar. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin mutlaka “Vakfıkebir Ekmeği” satılır tabelasına rastlarsınız. Fakat ne hikmetse hiçbir yerde çavuşlu ekmeği tabelasına rastlamıyoruz. Aklı olan tarih kitaplarını alır bir bakar ve okur.  Yaşadığı bölgenin tarihini, kültürünü bilmeyen, geçmişini araştırmayan bir takım kişiler/kurumlar İlçemizde üretip tüm Dünya’ya duyurduğumuz ekmeğimizi taklit ederek yapmaya başladılar. Türk Patent Kurumu tarafından gerekli cevap yüzlerine vurulur diye düşünüyoruz.

“EKMEK” VAKFIKEBİR’İN TESCİLLİ MARKASIDIR

Aldığım bilgiye göre sayın Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta bu konuda gerekli yerlere itiraz ederek müracaatlarda bulunmuş. Kanuni prosedür işlemektedir. Önümüzdeki günlerde hem Belediye Başkanımız Muhammet Balta hem de Esnaf Odası Başkanımız Kadem Sağlam ve diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek açıklanan kararı değerlendirmeye alacağımızı düşünüyorum. Bu sorun hepimizin sorunudur. Bizim zaten dışarıya karşı ayrımız kayrımız olamaz. Bu birlikteliği dışarıya karşı tek yumruk olarak göstermek zorundayız. Tepkiyi hep birlikte vermeliyiz. Vakfıkebir, Ekmeği ile tanınmıştır. “EKMEK” Vakfıkebir’in tescilli markasıdır. Şimdi bize düşen görev bir Vakfıkebirli olarak Belediyemizin almış olduğu bu Coğrafi işarete, tarihimize, Ekmeğimize sahip çıkmaktır dedi.