Osmanlı Ordusu'nun Irak'ın Kut bölgesinde 147 gün süren kuşatmada 13 bin İngiliz askerini esir alarak İngilizlere en ağır yenilgiyi yaşattığı Kut'ül Amare Zaferi'nin 102 yıl dönümü, Vakfıkebir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin hazırladığı programla kutlandı.



Vakfıkebir Gençlik Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkan Vekili Bayram Ali Tanrıverdi, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Milli Eğitim Şube Müdürü Enver Kabataş, Daire Amirleri, Okul Müdürleri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Harun İçpınar yaptı. Programın sunuculuğunu Müdür Yrdc. Temel Yavuz yaptı.
“TÜRKLER, MUHAREBE SAHASINDA DAİMA İYİ ASKER VE NECİP İNSANDIRLAR"
Tarih Öğretmeni İçpınar; Tarih 29 Nisan 1916’dır. Unutulan bugün tıpkı Çanakkale gibi diline, ırkına, memleketine bakılmaksızın Müslüman Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir. Kut’ül Amare’nin İşgali; Kutul Amare‘de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınıyor ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülüyordu. İngilizlerin müttefiki olan tüm ülkeler ve tabi İngilizler bu zafer karşısında şaşkınlık gösteriyordu. Büyük kuvvetlerle Çanakkale’ye saldıran İngilizler, aynı tarihlerde de diğer Osmanlı topraklarında adım adım ilerliyorlardı. Çanakkale yenilgisinden sonra ağırlıklı olarak Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Irak Cephelerine kuvvet kaydıran İngilizler bölgenin kalbi Bağdat’ı ele geçirmek istiyorlardı. Kut’ül Amare Kuşatması: 5 Aralık günü Osmanlı birlikleri, Kut’ül Amare önlerine geldiler. Aralık ayı boyunca Kut’ül Amare’de sıkışan İngiliz birlikleriyle çok çetin çatışmalar oldu ve İngilizler kuşatıldı. Osmanlı ordusu Kut’ül Amare’de İngilizleri tam manasıyla kuşatmış ve bir çember içine almışlardı. Bunu yarmak için İngiliz birlikleri zaman zaman takviye aldıysa da başarılı olamadı. Mart ayına kadar süren bu kuşatma sırasında İngilizler içinde büyük kayıplar oluyordu. Nehirlerden yapılan cephane ve yiyecek yardımı yeterli olmuyordu. Bu yarma sırasında Sabis bölgesinde Ali İhsan Bey komutasındaki birliklerle de başarılı çarpışmalar oluyordu. Sabis Meydan Muharebesi olarak da tarihe geçen bu çatışmalarda Müslüman Osmanlı Askeri büyük başarılar elde ediyordu. İngilizlere Teslim Ol Çağrısı Karşılığında Rüşvet Teklifi, 10 Mart 1916 günü zor durumda bulunan İngiliz birliklerine, Halil Paşa tarafından teslim olma önerisi verildi. İngilizler buna olumlu cevap vermedi. İngilizler 6 Nisan günü büyük bir saldırıya geçerek yarma harekâtına giriştiler, ancak başarılı olamadılar ve çok büyük kayıplar verdiler. 9 Nisan günü İngiliz Generali Tawshend’e, Kut’ül Amare Kahramanı Halil Paşa‘nın “teslim ol” çağrısı gitti. General buna, “Türkler, muharebe sahasında daima iyi asker ve necip insandırlar; fakat ben henüz teslim olmayı düşünmüyorum” cevabını verdi. 22 Nisan günü İngiliz birlikleri General Tawshend komutasında 5 bin kişilik bir birlikle hücuma geçtiler. Bundan da sonuç alamadılar, 3 bin ölü vererek geri çekildiler. Arada Halil Paşa’ya rüşvet teklif ederek kuşatmanın kaldırılmasını istediler.
HALİL PAŞA TARİHİ TEKLİFE ŞU ANLAMLI CEVABI VERDİ: “BALTACI DEVİRLERİ GERİDE KALDI!”
29 Nisan Kut Bayramı: 29 Nisan günü İngilizler, Osmanlı ordusuna teslim oldular. Bu tarihi zafer üzerine Altıncı Ordu Komutanı Mirliva Halil Paşa, ordusuna şu mesajı çekiyordu: “Bugüne ‘Kut Bayramı’ namını veriyorum.” Bu zafer Avrupa’yı tam manasıyla şok etti. Bütün gazeteler Osmanlının zaferini yazmak zorunda kalırken, İngilizler için de “Çanakkale’den sonra en büyük hezimete uğradı” değerlendirmesini yaptılar. Kut'ül Amare'de Osmanlı ordusu bizim bugün bu topraklarda bir Müslüman olarak yaşamamız için 25 bin şehit verdi. Sonuç olarak bugün 102. Yılını kutladığımız Kut'ül Amare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun zor şartlar ve imkânsızlıklar içerisinde, Çanakkale'den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir tümeni bütün personeli ile birlikte esir aldığı eşsiz bir zaferdir. Bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun. Dedi.
Program şiir dinletisi, video gösterisi ve müzik dinletisi ile son buldu.