Vakfıkebir İlçesinde Kovid-19 ile mücadele kapsamında, virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit etmek amacıyla sahada filyasyon çalışması yürüten sağlık çalışanları, mücadelenin "Gizli Kahramanları" olarak görev yapıyorlar.

Filyasyon çalışması yaparken önce virüslü kişinin en yakınından başladıklarını anlatan ekip çalışanları, şunları kaydettiler: "Çalışmaya önce aile bireylerinden başlıyoruz, daha sonra bu çemberi genişletiyoruz. Evden çıkmamalarını ve izole olmalarını sağlıyoruz. Böylece bu salgının bulaş zincirini kırmaya çalışıyoruz. Virüs de çok hızlı yayıldığı için bu yayılım zincirinin kırılması gerekiyor. Pozitif olan her hastayı alıp tedavi etmek yerine, bulaşan kişileri izole etmek istiyoruz. Bu kapsamda da Türkiye'de 4 bin 600 filyasyon ekibi var. Vakfıkebir’de ise 2 filyasyon ekibimiz görev yapıyor. Her ekip de aralarında bir doktorumuzun bulunduğu 3 kişiden oluşuyor. Sahaya bir pozitif vaka düştüğünde bu hemen bizim otomasyon sistemimize giriyor. Daha sonra filyasyon ekibimize haber veriliyor. Ekip arkadaşlarımızda hastalığı kapma riskine karşı tüm koruyucu ekipmanlarını giyerek tedbirlerini alıyor. Yani pozitif bir vakaya gidiyormuş gibi hareket ediyoruz."

"PANDEMİLERİN BAŞROL OYUNCUSU SAĞLIK ÇALIŞANLARIDIR"

"Bu bazı vakalarda daha yüksek olabiliyor. Bazen 15-20 civarında kişiye temas eden vakalarımız olabiliyor. Pandemilerin başrol oyuncusu sağlık çalışanlarıdır. Filyasyon ekibimiz görevini layıkıyla yapmamış olsaydı, hastanelere çok fazla yük çıkacaktı. Yani hastaneler baş edebileceğinden daha fazla vakayla karşılaşacaktı. Yatakları ve yoğun bakımları yetmeyecekti ama tüm sağlık çalışanlarımızın olduğu gibi filyasyon ekiplerimizin başarısı, bizi salgınla mücadelede çok önemli bir yere taşımıştır. Sahadaki izolasyon sağlandığı için hastanelerimizin iş yükü azalmış oluyor. Bu da diğer sağlık çalışanlarımızı rahatlatan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu sürecin görünmeyen gizli kahramanları, Türkiye'deki diğer sağlık çalışanlarının yanı sıra filyasyon çalışması yürüten ekiplerimizdir."