Vakfıkebir'de, 'Komşular Camide Buluşuyor' projesi kapsamından Çavuşlu Mahallesi Mahmutağa Camii'nde program gerçekleştirildi.



Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başlattığı 'Komşular Camide Buluşuyor' projesi kapsamında Vakfıkebir İlçe Müftülüğü tarafından ilçeye bağlı Çavuşlu Mahallesi Mahmutağa Camii'nde mahalle halkının katılımıyla buluşma programı düzenlendi.
İmam Hatip İsmail Bulut'un organizasyonu ile akşam namazını müteakip düzenlenen program Kur'an-ı Kerim tilâveti ile başladı. Daha sonra İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, komşuluğun önemi, komşuluk hakları, komşular arası ilişkilerde azami riayet edilmesi gereken hususlar, birlik-beraberlik ve dayanışmanın toplumsal hayata katkıları üzerine sohbet gerçekleştirdi.
İslâm'ın, insanî muameleleri yakından uzağa doğru tanzim ettiğini, bu sebeple daha yakın olanın daha fazla hakkı olduğunu belirten Müftü Köksal sohbetinde, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in bir hadis-i şerifini hatırlatarak, üzerimizdeki hakları itibariyle komşuların üçe ayrıldığını; bir hakkı olan komşuların Gayrimüslim komşular olduğu ve sadece 'komşuluk' haklarının bulunduğu; iki hakkı olanların Müslümanlar olduğu ve hem 'komşuluk' hem de 'din kardeşliği' haklarının bulunduğu; üç hakkı olanların ise, akraba olan Müslüman koşular olduğu ve onlarında hem 'komşuluk', hem 'din kardeşliği', hem de 'akrabalık' haklarının bulunduğunu söyledi.
İlçe Müftüsü Köksal ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in; "Cebrâil bana komşu hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; ben Yüce Allah’ın komşuyu komşuya mirasçı kılacağını zannettim." buyurduğunu, yine bir defasında üç kez: "Vallâhi îmân etmiş olmaz, vallâhi îmân etmiş olmaz, vallâhi îmân etmiş olmaz" buyurması üzerine, Sahabenin; "Kim îmân etmiş olamaz ey Allah'ın Rasûlü diye sorduklarında; "Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse." şeklinde cevap verdiğini hatırlattı ve; "Komşunuz sizden gelecek kötülüğün korkusu ile yaşıyor ve sizin şerrinizden çekiniyorsa siz gerçekten îmân etmiş olamazsınız, diyor Efendimiz (s.a.v). Yine Allah Rasûlü'nün ifadesine göre; 'Bir kişi, ehline ve malına gelecek kötülükten korktuğu için kapısını komşusuna kapalı tutmak zorunda kalıyorsa, o komşu, gerçek mü’min değildir. Aynı şekilde şerrinden emîn olunmayan komşu da gerçek manada mü’min değildir. Allah Teâlâ’ya göre arkadaşların hayırlısı, arkadaşına karşı daha hayırlı olandır; komşuların hayırlısı da, komşusuna karşı daha hayırlı olandır." sözlerine yer verdi.
Sohbetin ardından yapılan duâ ve cemaatle kılınan yatsı namazdan sonra, caminin çay ocağında bir süre vatandaşlarla çay içip sohbet eden İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, burada vatandaşların kendisine yönelttiği güncel sorularını da cevaplama imkanı buldu.