Türkiye dünyada üretilen fındığın yüzde 65’ini karşılamaktadır. Türkiye’deki fındık üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesi’nde üretilmektedir. Türkiye üretilen fındığın yüzde seksen ikisini de ihraç etmektedir. Görülüyor ki fındığın bölge ekonomisi ve Karadeniz insanı için ne kadar önemli olduğu ortadadır.

“İHRACATÇI VE TÜCCARA KARŞI ÜRETİCİNİN HAKKI KORUNAMAMIŞTIR”

Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta fındık fiyatını 27 TL olarak açıkladı. Üretimin % 82’si yurt dışına dolar üzerinden satılan fındığın fiyatının yurt içinde geçen yıla oranla 5 TL artışı beklentileri karşılamamaktadır. Geçen yıl 22 TL bandında olan fındık artan toplama yevmiyesi ve fındıktan üretilen ürünlerin fiyatını artışına bakıldığında çok geride kaldığı görülmektedir. Tabii ki şu anda dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı fiyatın belirlenmesinde etkili olmuştur. Ancak yurtdışında 7-8 dolar seviyelerinde satılan, iç piyasada 3 dolar bandında kalması izahı mümkün değildir. Dünya piyasalarında üretim bazında fiyat belirleme gücüne sahip olmamıza rağmen ihracatçı ve tüccara karşı üreticinin hakkı korunamamıştır. Bu durum bölgemizin başta gelir kaynağını oluşturan fındığın değerinin zaman içerisinde kaybetmesine sebep olacaktır. Erbakan hocamız 1997 yılında bakanlar kurulunun Trabzon’da toplayarak fındık fiyatını açıklamıştı. Fındığın borsası Almanya değil üretimin başkenti Trabzon’da olması gerektiğini dile getirmiştir. Aynı zamanda fındık İsrail’in elinde olan bir ürün olsaydı, eczanelerden alırdık. Bu söz fındığın gerek sağlık, gerekse ekonomik anlamda önemini göstermektedir.

Milli görüş olarak biz de tarım sektörünün desteklenmesi ve fındık üreticisinin yüzünün gülmesini, tek yolunun ise üreticinin hakkını koruyan ve milli kaynaklar kitabınızda belirttiğimiz yeni bir tarım politikasının hayata geçirilmesi olduğunu dile getirdi.