Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Atatürk'e Gazilik unvanının verildiği 19 Eylül 1921 tarihinin yıl dönümü olan 19 Eylül günüde Gazileri Ülkemizde milletimiz için yapmış oldukları fedakarlıklara uygun olarak Vakfıkebir Hükümet Konağı önünde yapılan törenle andık.



Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce Mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanının verilmesinin 97. Yıl dönümü münasebeti ile Vakfıkebir ilçesinde Hükümet Konağı önünde anma programı düzenlendi. 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Gazilerinim 1983 yılında "Türkiye Muharip Gazileri Derneği" altında bütünleştiği gündür. Bu nedenle burada gazilerimizi, kahramanlarımızı, göstermiş oldukları fedakarlığa karşı minnet ve şükranla andık.


 
"ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR”
Tören öncesinde İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta ve Belediye Başkanı Muhammet Balta Gazi ve şehit yakınlarıyla Yalıköy Yakamoz Köfte salonunda sabah kahvaltısında buluştular.
Kaymakam Yakuta, Gaziler ve şehit ailelerine kaştı yaptığı konuşmada; “şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir” diye bir söz vardır. Bu söz şehitliğin ve gaziliğin ne kadar kutsal olduğunu hem dinimizde hem de Türk kültüründe ne kadar önemli olduğunu özetleyen bir sözdür. Şehitlik ezan, bayrak ve vatan uğruna canlarını hiçe sayarak gönülden razı olarak verdikleri bir onurdur. Şehitlik Peygamber efendimizin müjdelediği ve kendisine komşu olarak nitelediği bir mertebedir. Bizler devlet temsilcileri olarak şehitlerimizin yakınları ve gazilerin hayatlarını kolaylaştırmak için varız. Kapımız her zaman sizlere açıktır. Sorularınızı çözmek bizim için bir onurdur. Devletimiz sizin hayatınızı kolaylaştırıcı bir sürü kararlar almakta ve almaya da devam ediyor dedi.
 
Hükümet Konağı önünde düzenlenen anma programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Programın sunuculuğunu Ömer Nakkaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Arzu Şanlıoğlu yaptı. Programda Ömer Nakkaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Ayşe Tosun ve Nazlıcan Bir tarafından günün anlamına ilişkin şiir okundu.  Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Personel Başçavuş Orhan Kaya yaptı.
 
"Bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçluyuz"
 
 Başçavuş Kaya konuşmasında; "Kahraman Türk Ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım.  Binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca, en ağır ve zor şartlar altında dahi asil milletimizin esareti kabul etmeden ve istiklalinden taviz vermeden yaşamasının temelinde bu gün sizlerin temsil ettiği bu anlayış bu duruş vardır. Bu duygu ve düşüncelerle, bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamamızı siz kahraman gazilerimize borçluyuz dedi."
Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasından sonra tören sona erdi. Hükümet binası önünde yapılan törene Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Garnizon Komutanı Orhan Kaya, Belediye Başkanı Muhammet Balta, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri, sivil toplum örgütü başkanları ve vatandaşlar katıldılar.