Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Gazetemizi ziyaret ederek Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu ile bir süre sohbet etti. Başkan Sağlam ziyareti sırasında yaptığı açıklamada; yerel esnafların feryadını hiç kimsenin duymadığını dile getirerek, zincir marketler yetmiyormuş gibi birde tarım kredi marketleri açılarak yerel esnafımıza darbe üstüne darbe vuruyorlar dedi.

“YEREL ESNAFIMIZA DARBE ÜSTÜNE DARBE VURULUYOR!”

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam; “Esnaf Odası olarak daha önce bizim defalarca yerel esnafımızı ilgilendiren büyük marketler noktasında bir sürü feryadımız oldu. Zamanla bunların tekel oluşturduğunu, tekelden sonra artık kontrol edilemez hale geldiklerini ve fiyatların yükselme sebeplerinin onlardan kaynaklı olduğu bilinmesine rağmen bu kadar ön verilmemesi gerektiğini defalarca söyledik. Çünkü diğer firmalar mal temininde sıkıntı yaşadığı zaman zincir marketler doğal olarak fiyatları da yukarı çekiyorlar. Bu marketler ciddi manada her mahalleye açıldıktan sonra artık devlette yaptığı tespit de bu marketlerin devletin de ayağına sıkar boyutuna geldiklerini gördü.  Çünkü yeterince büyüdüler ve güçlendiler. Zamanında önlem alınmadı. Şimdi aynı noktada devlet bir takım gıda ürünlerinde özellikle denge kurabilmek ve ucuz temin için şimdi de tarım kredi marketleri gibi yeni marketler piyasaya sürüyor. Yani büyük marketlere karşı fiyat dengesi sağlayacak diye. Tabi her ikisi de bizim yerel esnafımıza darbe üstüne darbe vuruyor. Bizim bu konudaki önerimizi de ortaya koyduk. Bizim aradan çıkardığımız mahallelerimizin bekçisi, düğünlerimizin, cenazelerimizin sahibi, istihdamı sağlayan yerel esnafımıza devletin temin ettiği o destekler verilirse esnafımız kurtulur.  Devletimiz ucuz temin ettiği o temel gıda ürünlerini bizim yerel esnafımıza dağıtsın, fiyatını da kendi koysun, bizim esnafımız da o ürünlerden kar marjı yerine bugün özel tüketim ürünleri dediğimiz sigara vb ürünlerden alınan özel tüketim vergilerinden versin. Devletin koyduğu fiyattan esnafımız aldığı gıda ürününü o fiyattan satma kaydıyla desin ki sana da bunun özel tüketiminden şu kadar kar marjı ayırıyorum. Burada devlet fiyatını koyan, denetleme meclisi olan, aynı anda da bizim bakkalımıza, marketimize iş yaptıran olmalıdır. Aksi halde devlet destekli firmalarla da bizim esnafımızın baş etme şansı yok. Ayakta kalabilmesi için nihayetinde bir fiyat dengesinin oluşması lazım. Birinin arkasında devlet, diğerinin arkasında binlerce zincir market e ne olacak bizim yerel esnafımız, mahalle bakkalımız. Doğal olarak küçük esnaf aradan çıkacak. Bugün dün nasıl marketlerin önü böyle açılmış, önü alınamıyorsa, bugün de onlara karşı çözüm önerisi olarak tarım kredi marketlerinin böyle desteklenip açılması yerel esnafa köstektir dedi. “

TARIM KREDİ DE MARKET İŞİ YAPACAKSA O ZAMAN ONLARIN ASLİ GÖREVİNİ KİM YAPACAK!

Başkan Sağlam, Nihayetinde tarım kredi de market işi yapacaksa asli görevi olan tarımı destekleme noktasında tarımın önünü açma noktasındaki görevini yapamayacaktır. Yani bu olayda biz yerele ciddi manada bir darbe olacağını düşünüyoruz. Bir çözüm olacağını da düşünmüyoruz.  Yabancı firmaların şöyle bir durumu var. Senin ilçende üç beş istihdam sağladığını söylüyorlar. Zaten o işin potansiyelini yapan esnaf o istihdamı sağlıyor. O nakiti akşam olduğu zaman ilçe dışına değil de o ilçe içerisinde saklıyor ise diyecek bir şey yok.  Fakat biz ne diyoruz! yurt dışından para gelirse cari açık kapanır. Sende ilçe de bir takım firmaların ilçeye getirdiği paraları yani o ilçeden fazlasıyla dışarı çıkmazsan o ilçenin içerisinde ekonomik dengeler sağlanmış olur. Aksi halde üç beş istihdamla beraber ilçedeki nakiti akşam o ilçe dışına çıkardıkları zaman burada diğer zincirlemeyi de düşünürsen onlara pay kalmayacaktır. Doğal olarak bu sektörde her biri birbirini etkiler. Nihayetinde senin büyük marketlerin bizim burada firmamızdan alışveriş yapıyordur ama o ölçekte de açmalarına müsaade etmek lazım. İş yapan insanların istihdam sağlaması onlardan az mı? Topladıkları nakitlerin istihdamına bakalım. Hiç kıyaslanamayacak derece de bir nakit toplama durumları vardır. Piyasaya satış durumları vardır. İlçenin dışına taşıdıkları para meselesi vardır. Bu istihdamın aynısını bizde sağlıyoruz.

Bu ilçenye mensup olan bu ilçenin her şeyinden mesuldür. Bu ilçede hizmet alıp mensubiyete bağlı olan komşuları bu tür insan olanlara da bir mesuliyet düşer. Yani o insanlar bu yereli görmezse yarın öbür gün bu insanlarda onları görmeyecektir. Onlarında daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum dedi.”