Vakfıkebir ilçesi Yalıköy Mahallesinde 32 bin 721 metrekare yüzölçümüne sahip ekmek temalı millet bahçesinin yapımında sona yaklaşıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Vakfıkebir İlçesi Yalıköy Mahallesi sahilinde inşası devam eden millet bahçesinde bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, millet kıraathanesi, ekmek müzesi, ekmek fırını, tematik bahçeler, mısır tarlaları, çim tepe, ahşap pergolalar ve etkinlik çayırı gibi alanlar vatandaşların hizmetine açılacak.

Yapımına 2019 yılında başlanan ve dolgu alanına inşa edilen millet bahçesi, denize yakınlığının yanı sıra içerisine yapılan ekmek müzesi ve fırın ile dikkat çekiyor. İlçenin ismini taşıyan ekmeğin figürlerinin yerleştirildiği millet bahçesinin kapısı da ilgi odağı olurken, proje tamamlandığında yaklaşık 15 milyon liraya mal olacak.

“MİLLET BAHÇESİNİN 16 BİN METREKARE YEŞİL ALANA SAHİP”

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ise yaptığı açıklamada, ekmek temalı millet bahçesinin yapımının 2021 yılının ilk aylarında vatandaşların hizmetine sunulacağını söyledi. Millet bahçesinin 16 bin metrekare yeşil alana sahip olduğunu ifade eden Başkan Balta, "Projenin bazı bölümleri de yürüyüş yolu olarak tasarlandı. Burayı dolgu alanı olarak onaylatmıştık. Millet bahçesinin ihalesini de 2019 yılında yaptık. Proje kapsamında kıraathane, mescit, yeme içme alanlarının yanında 650 metrekare civarında çocuk oyun alanı, yürüyüş alanları, kamelyalar, pergolalar, serender olduğunu belirterek, İçinde etkinlik alanları da olacak dedi.” Yöremizde mısır tarlalarımız mevcut burada da benzer bahçeler yapacağız. Millet bahçesi içerisinde yer alan ekmek müzesinin diğer millet bahçelerinden ayıran en büyük özellik olduğuna vurgu yapan Başkan Balta, “Müze içerisinde mini bir fırınımız olacak. İlçemizin ismini alan meşhur ekmeğimizi pişireceğiz. Ticari anlamda değil belki ama ekmeğin pişiriminin nasıl olduğunu müzeyi ziyaret eden vatandaşlarımıza gösterebileceğiz. Hatta müzede Trabzon pidesini de yapmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

DENİZİN KENARINDA ÇAY İÇMEK, SPOR VE YÜRÜYÜŞ YAPMAK, YEMEK YEMEK GÜZEL BİR AKTİVİTE OLACAKTIR

Başkan Balta, insanların ihtiyaç maddesinin beslenme olduğuna işaret ederek şu ifadelere yer verdi; "Dolayısıyla ekmeğe giden hikayeyi müzede ziyaretçilerimize anlatacağız. İnsanoğlu, beslenmeye başladığı andan itibaren avlanmakla başlamış ve tarımı keşfederek, onunla birlikte buğdayı, un öğütmeyi ve ekmek yapmayı öğrenmiştir. Bizde müzemiz içerisinde bu tarihsel süreci anlatıp, en sonunda da Vakfıkebir ekmeğini insanlara ulaştıracağız. Hem insanlara gıdayla olan bağını hem de Vakfıkebir ekmeğinin pişirilmesinin hikayesini anlatacağız. Ekmeğin nasıl oluştuğunu, yapıldığını insanlarımıza bu müze içinde anlatacağız. Böylelikle müzede, ecdadımızdan miras kalan bu önemli değeri de gelecek kuşaklara aktarma imkanı tanımış olacağız. Millet bahçesinin deniz kenarında olmasının da başka bir avantaj olduğuna dikkati çeken Balta, "Karadenizliyi, İç Anadolu'ya götürürseniz yaşayamaz. Denize hasrettir. Her ne kadar denize yakın bir ilçe olsakta denizin kenarında çay içmek, spor ve yürüyüş yapmak, yemek yemek güzel bir aktivite olacağını düşünüyorum. Yayları da çok severiz ama denizin kenarında millet bahçesinin olmasının da büyük ilgi göreceğini düşüyorum." dedi.

Başkan Balta, projenin yapımına destek veren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a, TOKİ yetkililerine, milletvekillerine, Trabzon valisi ve büyükşehir belediye başkanına teşekkür ederek, "Deniz kenarında insanların nefes alabileceği örnek bir millet bahçesi şeklinde tasarlandı, yapımı devam ediyor, müteahhit firma önümüzdeki aylarda millet bahçesini tamamlayıp teslim edecek. Proje bittiğinde de yaklaşık 15 milyon civarında bir rakama mal olacak. Vatandaşlara çağrıda da bulunan Belediye Başkanı Muhammet Balta, "Bu alanlar halkımız için. Burayı kullanırken kendi malları gibi koruyup kollamalarını istiyoruz. Malzemelere zarar vermemelerini arzu ediyoruz. Burada çok güzel yaşam alanları oluşturuldu. Kamu olarak bizde bu alanları korumak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz ama vatandaşlarımızdan da bu konuda destek bekliyoruz." diye konuştu.