Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Vakfıkebir Kaymakamımız Dr. Hacı Arslan Uzan, Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta ve Cumhuriyet Savcısı Kadir Enes Atilla halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Törene İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan’ın yanı sıra Belediye Başkanı Muhammet Balta, Cumhuriyet Savcısı Kadir Enes Atilla, İlçe Jandarma Komutanı Mert Oğuztarhan, İlçe Emniyet Müdür vekili Merthan Çelikdağ, Daire Amirleri, Siyasi Partilerin temsilcileri, STK temsilcileri, Okul Müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“CUMHURİYETİ YÜCELTİP GELİŞTİRMEK HEPİMİZİN ÖNCELİKLİ GÖREVİ OLMALIDIR”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan yaptı. Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan; “Büyük Önder Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, O’nun Türk Milletine bıraktığı en büyük mirasıdır. İşgalci devletlere karşı mücadele verip ulusal bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti’nin savaş sonrası elde ettiği kazanımlar, bölgesel ve küresel etkenler de göz önüne alındığında azımsanamaz büyüklüktedir. Cumhuriyet, çağdaş yönetim biçimlerinden biri olan demokrasiyi bağrında geliştirebilen en iyi sistemdir. Kişi hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvence altında olabilir. Türkiye için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır. Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet; milletin kendisidir. Türk Milleti, Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kazanabilen, özgüveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur. Devlet halkın devletidir, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı millet iradesidir. Büyük Atatürk’ün ortaya koyduğu “Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir” ilkesi, Devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı cumhuriyettir. Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafya itibari ile politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Bu nedenledir ki! Binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapılmış, oyun içinde oyun oynanmıştır. Ancak, tek yürek olmuş milletimiz sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bundan sonrada yapılacak planlar da bozulmaya mahkûmdur. Devletimizin demokrasimizi güçlendirip, evrensel standartlarında üstüne taşımayı amaçladığı projelerle tüm yurttaşlarımızın hak ve özgürlük alanları daha da genişlemektedir.  Türk Milleti de Cumhuriyetini yüceltip geliştirerek, demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede sürekli faydalandığı anda elbette ki çağdaş toplumlar içindeki yerini sağlama alacaktır. Bu nedenle Cumhuriyeti yüceltip geliştirmek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, 98. yıldönümünü kutladığımız Cumhuriyetimizin ebediyete kadar var olmasını temenni eder, vatan toprağı için canını feda eden aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunar, hepinizin Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutlarım dedi."

Daha sonra şiirler okundu, Cumhuriyet bayramı dolayısı ile yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilerek program son buldu.