Vakfıkebir Osman Tan Ortaokulu'nda Çocukların ihmal ve istismarı ile ilgili veli bilgilendirme semineri yapıldı. Seminere İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Okul Müdürü Şevket Uçar ve veliler katıldı.



Osman Tan Ortaokulu Rehber Öğretmeni Alper Mumcu´nun hazırlayıp sunum yaptığı seminerde, Çocuğa yapılan kötü muamele, ihmal ve istismar çeşitleri, cinsel istismarın yasal boyutu, doğru bilinen yanlışlar, risk altındaki aileler, istismardan şüphelenmek için belirtilerin neler olabileceği, istismarcıların özellikleri, hükümetimizin hassasiyetle üzerinde durduğu istismar düzenlemesinin getireceği olumlu katkılar, çocuğa hayır demek ve mahremiyet bilincinin kazandırılması, sosyal medyanın bilinçli kullanımı, veli çocuk arasındaki olumlu ilişkiler hakkında bilgi verildi.
"ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI"
Rehber Öğretmen Alper Mumcu; " Çocuğa yapılan kötü muamele dünya üzerinde ciddi bir yüzdeliğe sahiptir. Kötü muamele gören çocukların %80’inde ihmal mağduriyeti (çocuk ihtiyaçlarının karşılanmaması) ve %9’unda ise Cinsel İstismar mağduriyeti görülmektedir. Bu ihmal ve istismar çocuklara; onlara bakım veren kişilerden tutun da yabancılar tarafından, akrabasından tutun diğer çocuklara kadar çocuk ile muhatap olan her insandan gelebilir. Bu kötü muameleyi biz İhmal (mesela çocuğun diş bakımının ihmal edilmesi ve bunun gibi…) Fiziksel İstismar (terbiye adı altında verilen cezalar, ağır bedensel işlere zorlama, onurunu ve gelişimini zedeleyecek her türlü fiziksel davranış.) Duygusal İstismar (Çocuğun aldırabileceğinden fazla sorumluluğa ve psikolojik yüke maruz bırakılması) ve Cinsel İstismar (Çocuğun onay vermesinin mümkün olmadığı, gelişimini mahveden cinsel etkinliğe dahil edilmesi durumu) olarak sınıflandırabiliriz. Cinsel İstismarı dokunma olmadan ve dokunma ile şeklinde ikiye ayırıyoruz. Teşhircilik, Röntgencilikten cinsel temasa kadar da bu iki başlık altında maddelendiriyoruz. En basit haliyle söylemeliyim ki eğer bir kişi cinsel haz almak için çocuğun herhangi bir yerine (neresi olursa olsun) dokunuyorsa, çocuk bunun kötü bir davranış olduğunu anlasa da anlamasa da söz konusu eylem Cinsel istismar eylemidir. Cinsel istismardan şüphelenmek için bazı belirtilerin ani ve açıklanamayan şekilde ortaya çıkması gerekir. Çocukların bu konuda yardım isteyemediklerini, istismarcılar tarafından korkutulduklarını, ailelerinin kaosa itilip dağılacağından, kendilerine inanılmamasına kadar geniş bir yelpazede korkuları olduğunu biliyoruz. Buradaki temel yaklaşımın çocuğa inanmak olduğunu belirtelim. Az önce söylediğim gibi çocukların anlatamadıkları durumlarda bazı davranışlar belirti olması şüphesiyle bize ipucu verir. Bu davranışlar; cinsellik içeren söz ve davranışlarda bulunma, yeme bozuklukları, aşırı içine kapanık olma ya da saldırganlık, uyku bozuklukları, bebeksi davranışlar, veli ilgisizliğinden yakınma, giyimine aşırı özensizlik ya da kirlenmiş olduğunu düşündüğü için sık banyo yapma ve titizlik, ergenlerde intihar eğilimi ve tükenmişlik ve buna benzer birçok farklı belirti halinde sayılabilir.



"ÇOCUKLARIMIZA MAHREMİYET BİLİNCİ KAZANDIRABİLMEK"
Çocuğunuzla yapacağınız Vücut Güvenliği konusundaki konuşmayı nazikçe ve çocuğu korkutmadan yapmalısınız. Sizinle örnek bir konuşma paylaşıyorum. Yaş dönemine göre bu konuşmayı daha işlevsel hale getirebilirsiniz ama temel konseptin bu olduğunu belirtmek istiyorum. Bazen bazı yetişkinler ki bunlar tanıdığın, sevdiğin büyüklerin de olabilir, bu güven kurallarını bilmeden sana dokunabilirler ve bu seni rahatsız, üzgün veya garip hissettirebilir. Böyle bir şey olduğunda “hayır, dokunma” de. Sonra da gel bana anlat. Böylece biz hem seni koruyabiliriz hem de o yetişkine güvenlik kurallarını söyleyebiliriz.”Vücudun senindir onu koru, sana aittir. Onu korumak sorumluluğumuzdur hakkımızıdır. İç çamaşırınla kapattığımız yerleri sana bakım veren Anne Baba gerektiğinde görür bazen bu bölgeleri Doktor anne baba gözetiminde görebilir. Bunu da bizden izin alarak anne baba gözetiminde senin sağlığın için yapar. Hiç kimse senin sana özel olan vücuduna senden izinsiz dokunamaz. T abii sen de bir başkasının vücuduna onu rahatsız edecek şekilde dokunmamalısın ve başkalarının özel yerlerine dokunamayacağını bilmelisin. Kötü dokunmayla karşılaşınca, 1.Söyleyebileceğin en sert ve en ciddi biçimde HAYIR de! O kişi seni zorluyorsa çığlık atabilirsin ve onu itebilirsin. 2. Oradan uzaklaş ve güvenli bir yere gitmeye çalış. 3. Güvendiğin bir büyüğüne anlat.  4. Büyükler seni dinleyip bu konuda bir şey yapana kadar da söylemeye devam et.  Ve mutlaka bütün bunları bana anlat. Ben seni hep dinlerim ve sana güvenirim.
"MAHREMİYET BİLİNCİ İÇİN ÖNERİLER."
Çocuğunuzun yaşına uygun cinsel bilgileri öğrenmesinden ve bunları öğretmekten çekinmeyin. Bunlar; Bedenini tanıması, Özel bölgelerini öğrenmesi, Kimsenin kendi izin vermeden bedenin hiçbir bölgesine dokunma hakkı olmadığını bilmesi, İyi ve kötü dokunuşu ayırt edebilmesi, İstemediği şekilde dokunulduğu durumda bunu güvendiği erişkinler ile paylaşması, Çocukların sır saklamaması gerektiğini öğrenmesi. Çocuk Yalnız yatsın, yalnız giyinip soyunsun, banyoya girerken ve tuvalete girerken o içerdeyse kapıyı tıklatın ve mümkünse içeri girmeyin, odasının kapısını tıklatmadan içeri girmeyin ve onun sizin odanızın kapısını tıklatma kuralını çiğnemesine izin vermeyin. Ayrıca olumsuz duygularını rahatça ifade edebilsin onu susturmayın, rahat hissetmediği ortamlarda onu herhangi bir şey yapması için zorlamayın, ona “aşkım” gibi hitaplarda bulunmayın, özel anılarını toplu yerde anlatmamaya çalışın,kimseden herhangi bir çikolata şeker v.s. almasına müsaade etmeyin,sizler de başkalarının çocuklarını severken çocuğun özel alanına girmeden bu sevginizi sözel olarak gösterin. Yakın zamanda ilçemizdeki rehber öğretmenler olarak Vakfıkebir de çalışan tüm öğretmenlere İhmal, İstismar ve Cinsel istismar konusunda bilgi verdik. Bu eğitimleri velilere de yapıyor ve toplumumuzun bilinçlenmesine katkı yapmaya çalışıyoruz. Pedofilik bireylerin 13 yaş ve altındaki çocuklar için önemli bir risk arz etmesi bilgisinden yola çıkarak başta İlkokul ve Ortaokullar olmak üzere bu eğitimi talep eden her okulda vermeye hazır olduğumu belirtmek isterim. Dedi.