Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, kış lastiği takma zorunluluğunun 1 Nisan 2018 tarihi itibarıyla sona erdiğini kaydetti.



Çobanoğlu, Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasındaki dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması ile ilgili zorunluluğun sona erdiğini söyledi.
ÇOBANOĞLU, SÜRÜCÜLERİ ESKİYEN LASTİKLERİNİ TAKMAMALARI KONUSUNDA UYARDI”
Kış lastiği takma zorunluluğunun sona ermesinin ardından, araç sahiplerinin, araçlardaki kış lastiklerini çıkartıp, diğer lastikleri takmaya başladığını belirten İsmail Hakkı Çobanoğlu, bu lastiklerin eskimemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, kış lastiklerinin kullanma zorunluluğu ile ilgili usul ve esaslar hakkında tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasındaki dört aylık dönemlerde kış lastiği kullanılması zorunlu olmuştur. Ülkemizde kış şartları hala devam ediyor. Kış şartlarının halen devam ettiği yerlerde zorunluluk kalktı diye lastikleri hemen çıkartmayalım” dedi.
“HİÇ BİR ŞEY İNSAN CANINDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR”
Konuşmasına devam eden Çobanoğlu; “Herkes yaşadığı yerin hava şartlarına göre hareket etsin. Tedbirli olmakta her zaman fayda vardır. Kış lastiği uygulaması sayesinde birçok kazanın önüne geçildi. Araçlarda kışlık bakımlar çok önemli. Can ve mal güvenliği için sürücülerin gerekli tedbirleri almasında yarar var. Kış lastiği zorunluluk süresinin tamamlanmasının, çok eski lastiklerin takılması anlamına gelmediğini ifade eden Çobanoğlu, şunları söyledi:  “Sürücüler kış lastiklerini çıkartırlarken, araçlarına çok eski lastik takmasın. Bilindiği gibi araçlarda takılı olan lastikler direkt olarak insan hayatına etki eden faktördür. Çıkartılacak kış lastiklerinin yerine, araçların yola tutuşunu iyi sağlayabilecek lastiklerin takılması en doğru karar olacaktır. Sürücülerimiz bu konuda duyarlı olmalıdır. Çok küçük paralarla hayatınız kurtulabilir.  Araçlar ne kadar donanımlı ve her hava şartlarına hazır olursa olsun yapılacak en küçük hatanın büyük sorunlara yol açabileceği de unutulmamalıdır. Hiç bir şey insan canından daha önemli değildir. Kendimize ve aracımıza güvenmiyorsak kesinlikle yola çıkmamalıyız” şeklinde konuştu.