Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, okul servis araçlarındaki güvenlik önlemleri ve yapılacak çalışmalar ile ilgili bilgi verdi, aileleri meslek odasına kayıtlı olan servis aracı tercih etmeleri konusunda uyardı.



Çocukların mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı servis araçlarına yazdırılması gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, “Yeni bir eğitim öğretim dönemi başlıyor. Çocuğunun güvenli şekilde okula gidip eve dönmesini her anne baba istiyor. Fakat piyasada ilgili meslek odalarına kayıtlı olmayan okul servis araçları hayli fazla. Veliler daha uygun fiyat olsun ya da şu kişi nasılsa tanıdık diye düşünerek rastgele bir servis aracı ile anlaşıyor. Araçlar eski ve bakımsız olduğu için bir sıkıntı çıktığında eyvah demeyin. Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Onların başına herhangi bir şey geldiğinde servis aracı kimin üzerine kayıtlı, şoför kimdir her şeyi öğrenebilmek ve işlem yapabilmek için mutlaka ilgili meslek odasına kayıtlı araçlar tercih edilmelidir.” Dedi.
“ÖĞRENCİLER SERVİSE REHBER ÖĞRETMEN EŞLİĞİNDE İNİP BİNMELİ”
Bu alanda servis aracı şoförü ulusal meslek standardının 2013 yılında hazırladıklarını ve bu standardın Resmi Gazetede yayınlandığını belirten Çobanoğlu, “Söz konusu ulusal meslek standardı ile mesleğin tanımı yapıldı. Buna göre, öğrenciler servis araçlarına rehber personel eşliğinde bindirilerek yaş gruplarına ve fiziksel özelliklerine göre oturtulacak, her öğrencinin emniyet kemeri takması sağlanacak. Servis aracı şoförü trafikte kurallara uygun bir şekilde güvenli bir sürüş gerçekleştirecek. Öğrenciler rehber personel yardımıyla araçtan indirilecek.  Servis aracı şoförü öğrencileri araçtan indirdikten sonra araçta unutulan malzeme olup olmadığını kontrol edecek, Öğrenciler servis aracına alınırken mevcut listeye göre öğrenci sayısının tam olup olmadığı kontrol edilecek. Servis aracı şoförleri ilgili meslek kuruluşları tarafından verilecek eğitimleri de takip etmekten sorumlular. İlgili kurumlar okul servis araçlarına ilişkin yapacakları düzenlemelerde, servis aracı şoförü ulusal meslek standardını göz önüne almaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZIN HAYATINDAN VE GÜVENLİĞİNDEN HEPİMİZ SORUMLUYUZ.”
Odaya kayıt olmadan korsan servisçilik yapanları emniyet yetkililerinin de takip ederek denetlemesi gerektiğini söyleyen Çobanoğlu, “Çocuklarımızın hayatından ve güvenliğinden hepimiz sorumluyuz. Yardımcı personeli bulunan ve ilgili mesleki odaya kayıtlı olan servis aracıları tercih edilmelidir. Bu araçların dışında korsan olarak faaliyette bulunanları emniyet yetkilileri de sürekli denetim yaparak kontrol altında tutmalı. Yakın zamanlarda meydana gelen ve herkesi derinden üzen, küçük bir çocuğun ölümüne sebebiyet veren korsan servisçi olayı gibi olaylar tekrar etmemeli. Öğrencilerin okula geliş ve çıkış saatlerinde emniyet tedbirlerini alması gerekmektedir. Ayrıca park yasağı ve ters yön yasağı olan bölgelerden araçların gidiş gelişi konusunda emniyet birimlerinin hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Köy mahalle yollarında ise Trafik Jandarma ekipleri denetlemelerini sıklıkla yapmalıdır. Veliler çok dikkatli ve uyanık olmalı. Anlaştığı servisin odaya kayıt belgelerini görmek için ısrar etmeli” dedi. Çobanoğlu, yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte Türkiye genelinde 17 milyona yakın öğrencinin, 900 bine yakın öğretmenin ders başı yapacağını ve yaklaşık 50 bin servis aracının trafikte olacağını ifade etti. Servis araçlarının seçimi konusunda velilere uyarıda bulunmak bizim oda başkanı olarak görevimiz. “Korsan taşımacılık yapan servis araçlarından uzak durun. Mutlaka oda kayıt belgesini isteyin. Servis araçlarının donanımının yönetmelik standartlarına uygunluğunu, yangın tüpünün, emniyet kemerinin olup olmadığını ve fazla öğrenci alınıp alınmadığını mutlaka kontrol edin. Dönem başında serviste bulunan rehber personelin dönem sonuna kadar bulundurulmasının takipçisi olun. Eksiklikleri oda yetkililerine bildirmekten çekinmeyin” ifadelerine yer verdi.