“YAZ KUR’AN KURSLARI BAŞLIYOR”
Müftü Köksal: Din eğitiminin toplumsal ahlâkın yozlaşmasını önlemede yegane unsur olduğu bilinmelidir.
Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, 17 Haziran 2019 Pazartesi günü başlayacak olan Yaz Kur’an kurslarıyla ilgili yaptığı bilgilendirmede; "Anne-babalar çocuklarının eğitimine hassasiyet göstermeli. Din eğitiminin toplumsal ahlâkın yozlaşmasını önlemekte yegâne unsur olduğu bilinmelidir…" dedi.



Okulların tatile girdiği yaz aylarında, ağırlıklı olarak camilerde olmak üzere Kur’an kursları ve Kur’an öğretimine uygun olan diğer mekânlarda açılacak olan Yaz Kur’an Kurslarında eğitim-öğretim bu yıl 17 Haziran 2019 Pazartesi günü başlayacak.
"Camiler Çocuk Dolsun, Ahlâkı Kur’an Olsun"
Bu yılki yaz Kur’an kurslarının "Camiler Çocuk Dolsun, Ahlâkı Kur’an Olsun" temasıyla 17 Haziran 2019 Pazartesi günü ders başı yapacağını söyleyen Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirlediği takvime göre bu yıl yaz Kur’an kurslarımız 17 Haziran 2019 Pazartesi günü inşallah başlayacak. Yaz Kur’an Kursları ilçemizdeki her camide ve Kur’an kurslarımızda açılacağı gibi ihtiyaç duyulan mahallelerde de açılacak. Kurslarımızda günde 3 saat olmak üzere haftada 5 gün eğitim-öğretim yapılacak. Her bir camimizde ve Kur’an Kursumuzda açılacak olan yaz kurslarımız kapsamında Kemaliye Adnan Demirtürk İlkokulunda, Cumhuriyet İlkokulunda, Gençlik Merkezinde, İlim Yayma Cemiyeti Öğrenci Yurdunda da birden çok sınıf açılacak. Gençlik ve Spor İlçe Müdürümüzle istişare edildi, gereken önlemler alındı. Yaz Kur’an Kursları ile çocuklarımız ve gençlerimiz; öğleden önce Kur’an ve Kur’an ahlakını öğrenecek öğleden sonra sportif faaliyetlere katılabileceklerdir. İslâm’ın temel inanç esasları, ibâdetler ve toplumsal hayatın içinde din ile iç içe geçmiş ahlâki prensipler hakkında bilgi sahibi olmakta, dini sorumluluklarını yerine getirebilmek için duâ ve sûreleri özümseyerek ezberlemekte, Peygamberimizin örnek hayatından davranış modelleri çıkarmakta, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yoluyla eğlenerek öğrenmekte ve sosyalleşmektedirler. Bu kurslarda çocuklarımız Kur’an-ı Kerim'i okumasını öğrenecekler, özellikle namazda okuyacakları duâ ve sûrelerin doğru ve düzgün okunuşu ile manalarını öğrenme imkanı bulacaklar. Hayat boyu kendilerine lazım olacak olan inanç ve ibâdet konularını uygulamalı olarak öğrenme fırsatını bulacaklar. Öğle namazını da cemaatle kılabilecek, dînî ve ahlâki bilgilerini geliştirmiş olacaklar. İyi insan olmanın yöntemini öğrenecekler. Yoğun bir eğitim dönemini geride bırakarak tatile hak kazanan çocuklarımızı yormadan, sıkmadan ve usandırmadan oyunu ve eğlenceyi de ihmâl etmeden derslerin işlenişini gerçekleştirmek istiyoruz. Cami-cemaat âdâbını ve kültürünü öğrenmelerine ve uygulamalarına önem vereceğiz. Anne-babalar çocuklarının eğitimine hassasiyet göstermeli, din eğitiminin toplumsal ahlâkın yozlaşmasını önlemede yegâne unsur olduğunu bilmelidir." dedi.
"İlkelerden yoksun din eğitimi beka sorununa yol açabilir."
Bu kurslarda görev yapacak olan din görevlilerinin "Yaz Kur’an Kursları Hizmet İçi Eğitim Semineri"ne tabi tutulduğunu belirten Müftü Köksal; "Geleceğimizin teminâtı çocuklarımızı ve gençlerimizi ahlâki güzelliklerle donatarak hayatı, değerler etrafında yaşamaları, milletimize, İslâm âlemine ve insanlığa faydalı nesiller olarak yetişmelerine katkı sağlamak için yaz aylarında uygulanmakta olan iki aylık Kur’an eğitim ve öğretimi, ülkemiz ve milletimiz için son derece önemlidir. Çocuklarımızın ve milletimizin gerçek bilgiyi kaynağından öğrenme hakları, bizim de bu bilgiyi onlara arz etme görevimiz vardır. Diyanet İşleri Başkanlığımız, devletimizin yüklediği bu ödevi yerine getirme bilinciyle hareket ederek her bir gencimizi ve çocuğumuzu dini bilgiyle buluşturmaya ve ahlâki güzelliklerle süslemeye çalışmaktadır. Geçmişten bugüne bu eğitimi büyük bir tecrübe birikimiyle yürütmekte olan başkanlığımız, milletimizin de güvence kaynağıdır. Devlet denetim ve gözetiminde olmayan, bu denetim ve gözetimden âdetâ saklanan her teşebbüs, menfaat gruplarının tazyiki ve tehdidi altındadır. Dolayısıyla ilkelerden yoksun bir din eğitimi devletin bekâ sorununa yol açabilir. Nitekim yakın tarihte bunun acı tecrübesini çok ağır bedel ödeyerek öğrenmiş olduk. Mânevi destek her birey için bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç, devletin din eğitimini beğenmeyip kendilerince alternatif üreten aslında kendi küçük gruplarını korumaya ve genişletmeye çalışan, bunu yaparken de Allah adına olmadık sözler veren hatta sırf maddi fayda karşılığında cennet vâdeden çevrelerden alındığında, birbirinin vazgeçilmezi devlet ve millet birbirinden koparılabilir. Böyle bir tehlike her zaman vardır. Yakın geçmiş bunun tanığıdır." şeklinde konuştu.
"Alan boş bırakılırsa, din sahasında yetkin olmayanlar fırsat bulmuş olur."
Çocukların başıboş bırakılmaması, alanın da istismarcılara terk edilmemesi gerektiğini hatırlatan Müftü Köksal, "Devlet, en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün vatandaşlarının din hizmeti ihtiyacını, 150 bine yaklaşan gönül erinin istihdam edildiği Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle gidermektedir. Doğru bilginin asli kaynağından, Kur’an ve sünnetten kitlelere ulaştırılması, genç dimağların sahih dini bilgiyle doyurularak güçlü bir inanç ve güzel ahlakla geleceğe hazırlanması için devletin birçok imkanı seferber edilmektedir. Biz Vakfıkebir İlçe Müftülüğü olarak bütün mahallelerimizde arkadaşlarımızla birlikte bu ulvî görevi yerine getirme görevlisi ve gönüllüsüyüz. Biliyoruz ki, bu alan boş bırakılırsa din sahasında yetkin olmayanlar, masalı, bidat ve hurafeyi  din diye insanımızın önüne getirenler fırsat bulmuş olur. Ahirette bunun hesabını veremeyiz. 15 Temmuz da dînî görünüm altındaki bir örgütün ihanet teşebbüsü değil miydi? Yeniden böyle bir durumun yaşanmaması için biz de Kur’an öğretiyoruz diyerek ortaya çıkan herkese itibar edilmemesi, kurumsal kimliğiyle müftülüğümüzün ilçemiz genelinde açacağı kurslara halkımızın yönlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kurslarda çocuklarımıza sağlam bir inanç etrafında nitelikli bir karakter, milli birlik-beraberlik ve kardeşlik şuuru kazandırmak, Allah, Peygamber, Kur’an, vatan, bayrak, cami ve cemaat sevgisi aşılamak en büyük gayretimiz olacaktır. Aziz Vakfıkebirli kardeşlerimizden istirhamımız; çocuklarımızı üç saat kursa göndersinler sonra oyuna ve eğlenceye zaman ayırsınlar." şeklinde konuştu.
Gençlerle ilgili geçen yıl başlatılan müstakil sınıf uygulamasının bu yıl genişletilerek devam ettirileceğini belirten İlçe Müftüsü Köksal; "Onlara müstakil bir sınıf yahut sınıflar oluşturduk, hocalarını da ona göre belirledik. Tatildeyken öğrenmenin keyfini alabilecekleri ortamın hazırlıkları devam etmektedir. Kız erkek hepsi için bu planlama mevcuttur. Biz onlar için buradayız. İstenilen davranışları çocuklarımıza ve gençlerimize kazandırmak ve istenmeyen davranışların sakıncalarını öğretmek için bu hizmeti vermeye çalışacağız. İzin mevsimi olmasına rağmen arkadaşlarımız büyük fedakârlık örneği göstererek bu iki aylık dönemi öğrencilerimizin ve gençlerimizin emrine verecekler. Müftülük olarak hepimiz alanda olacağız. 'Camiler Çocuk Dolsun, Ahlâkı Kur’an Olsun' inşallah." sözlerine yer verdi.
2019 Yılı Yaz Kur’an kurslarına kayıtların 10 Haziran 2019 tarihi itibariyle başladığını hatırlatan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, Yaz Kur'an kurslarında eğitim-öğretimin 17 Haziran ile 09 Ağustos 2019 tarihleri arasında iki dönem halinde, haftada 5 gün, günde 3 saat  (yatılı Kur'an kurslarında ise günde 6 saat) olmak üzere 8 hafta süre ile devam edeceğini, çocuklarını Yaz Kur’an kurslarına kaydettirmek isteyen velilerin ise cami görevlilerine ve müftülüklere başvurabileceklerini sözlerine ekledi.