Toplantıda Meclisi bilgilendiren Başkan Muhammet Balta; Yalıköy dolgu alanında yapımı tamamlanan Millet Bahçesi ile ilgili firma ile belediyemiz arasında yapılan protokol ile yavaş yavaş devralıyoruz. Aydınlatma ile ilgili valilik komisyonundan, genel aydınlatmanı hazineden,  binaların aydınlatılması belediye tarafından yapılmasının kararını aldık. Diğer teknik aksaklılıkları giderdikten sonra tam anlamıyla sahaya hakim olmak istiyoruz. Bir taraftan da buranın Vakfıkebir Belediyesi mi yoksa Büyükşehir Belediyesi tarafından mı işletilmesi konusunda büyükşehir belediyesi ile istişarelerde bulunuyoruz. Yine bölgedeki Restaurant ihalesi ile ilgili Pandemi dolayısıyla bizde ihaleye çıkmakta ağır hareket ettik. Bundan sonra da kapanma olmayacağını var sayarak restaurant ihalesine de çıkmak istiyoruz. Başkanımız müsait olursa bu hafta olmazsa önümüzdeki hafta içerisinde istişare edip bu konuyu da neticelendirmek istiyoruz.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİNDEN SANKİ BİZ SORUMLUYMUŞUZ!

Havaların güzel olduğu dönemlerde vatandaşlar tarafından yoğu bir ilgi var. Üzüldüğümüz tarafta vatandaş tarafından bu kadar uyarılara rağmen çok savurgan davrandığı yeteri kadar kollamadığını üzülerek gözlemliyoruz. Maalesef oradaki oluşan görüntü kirliliğinden sanki biz sorumluymuşuz.  Fotoğrafını çekerek bizlere atan vatandaşlarımız da var, söyleyecek söz bulamıyorum. Aslında söylenecek çok söz var.  Milletimizde söyle bir anlayış oluştu. Biz her türlü kirletmeye, dökmeye hakkımız var kamu kurum ve kuruluşları temizlemeye mecburdur. Bu anlayışın topluma nasıl yeğleştiğini, nasıl bu hale geldiğini inanın uzun uzun düşünüyorum. Bu kadar güzel bir alan, o kadar çok konteynır desem ki çöp kondeynırleri yok ama var eşiniz dostunuzla piknik yapıyorsunuz. Olabilir şu anda firmalardan telsim alma sürecindeyiz ve giriş çıkışı da engellemiyoruz. Vatandan gezsin, yürüyüşünü yapsın pikniğini yapsın bir şey dediğimiz yok ve onun için yaptık. Bende gözlemliyorum çocuk oyun parkında bir eksiklik var. Firmaya tamamlattık. Tüm koruma bantlarıyla çevirdik, bantlayan arkadaşımız ayrıldıktan 15 dakika sonra vatandaş bantları sökerek oraya doluştu. Bunu çocukların yapması mümkün değil, ayrıca ebeveynler de orada. Diğer alanlarda çocukların yuvarlanarak oynayabileceği çok alanlar var. 32.700 metre kare alan var. Gezen ailelerimizden bir kısmı ne kadar güzel olduğundan ziyade ne eksik bulabilirim ne yanlış yapıldığın peşinde.

ELBETTE BİZ GEREĞİNİ YAPACAĞIZ AMA SAVURGANLIĞA GEREK YOK

Güzel bakmayı, güzel görmeyi, güzeli takdir etmeyi bu toplum unuttu. Sabredeceğiz, sabırla bekleyeceğiz ve sabırla anlatacağız arkadaşlarımız da anlatacak. İnanın arkadaşlarımızın pestilini çıkarıyorlar. Akşam bir, sabah bir arkadaşımızı görevlendirdik. Tam kapasite alana kadar vatandaşlarımıza yardımcı olalım onlardan da bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Aslında çok bir şey istemiyoruz. Orası hepimizin. Elbette biz gereğini yapacağız ama savurganlığa gerek yok.

KURUYAN AĞAÇLARI ALARAK YERİNE YENİLERİNİN DİKİMİNİ YAPACAĞIZ

Alt geçit konusunda meclisi bilgilendiren başkan Balta, altgeçidi revize edeceğiz. Onun için örnek projemiz var onu uygulayacağız. Ağaçların kısmen kuruması görüldü. Yapımcı yüklenici firma trafo çevresinde yapının görünmemesi için proje dışında dikim yaptı. Konuyu teknik arkadaşlarımız incelemesi sonucunda yeterli derinlikte dikime uygun olarak dikilmediği, kuruyan ağaçları alarak yerine yenilerinin dikimini yapacağız. Teknik olarak hatalı yapıldı fakat müteahite gönüllü olarak dikimlerini yaptırmıştık. Aslına bakarsanız bu ağaçlarında bir adaptasyon süreci var. Beton kenarı, deniz kenarı ve tuzlu suyun nemlenmesi dolaysıyla bunların hepsi kuruması için bir etken. Az öncede ifade etmek istediğim buydu. Vatandaş güzelini değil de onun gözünde eksiklik ne onu artıyor. Olsun yinede kendilerine ve bilgi verenlere teşekkür ediyoruz. Bunların hepsini arkadaşlarımız ve bizler de takip ediyoruz.

ÇÖP ATMA SAATLERİMİZ VAR

Çöp atma saatleri gelmeden vatandaşlarımızın çöp attıklarını görüyoruz. Çöp atma ve toplama saatlerimiz var k, bunlarla uzun zamandan beri uğraşıyor ve çalışıyoruz. Birçok broşür ve çöp toplama noktalarına cezai işlemler ve yapılması gerekenlerle alakalı bir takıp çalışmalar yaptık. Trabzon’da 450 milyon Tl harcanarak tüm belediyelerin ortak olduğu TRABRİKAP Trabzon katı artık birliğinin finanse ettiği yap işlet devret modeli ile işletilecek bir tesisi kuruldu. Bu katı atıkların ayrıştırılması sonucunda da elektrik üretilecek bir tesis kuruldu. 2023 yılında da sahadan çöp toplamada tüm belediyeler çekilecek. Çöpleri bu firma t ve belediyeler bu firmaya para ödeyecek. Çöpü incelediğinizde çöp diye nitelendirdiğinizde çöp diyeceğimiz çöpün haricinde oldukça çok malzeme var. Bizler tüm malzemeyi ayni yere atıyoruz, dönüştürülebileceği de dönüştürülemeyeceği de. Evsel atıkların yanında dönüşebilir atıkların yanında konteynırlar var. Bu konuda da Vali Bey başkanlığında yoğun bir toplantımız oldu. Vatandaşımızla bilgilendirme noktasında ve kaynak ayrıştırma noktasına geçmek zorundayız. Yoksa çok ciddi bedeller ödemek durumunda kalacağız. Ayrıca bu bedellerin altından kalkmamız mümkün değil. Bunun sonunda da bedel alma durumu var ki bu güne kadar almadık artık bunun sürdürülebilirliği yok. Bu bedelin alınmasıyla ilgili çalışma oldu. Sonuçta bu bedelleri vatandaşlar ödeyecek. Yeni yönetmenlik hazır oldu halde arkaya bıraktık. Kaynağında ayrıştırmayı yapabilirsek bizim maliyetimiz de azalacak. Hem de daha temiz bir çevreye kavuşmuş olacağız. Bu konuda vatandaşımızdan hassasiyet bekliyoruz. İnşallah yakın zamanda firmadan gelerek hem konteynırların sayısını arttıracağız hem de vatandaşlarımızı bilgilendirme yapacağız. Belki de okullarımızda öğrencilerimize tiyatro vs gibi etkinlikler yaparak bilinçlendireceğiz. Temizlik ve çöp konusunda istediğimiz noktada değiliz. Bu hususta tüm iyi niyetli çabalarımız ki cezai işlem yapmadan bu işi çözelim çabalarımızın yeterince karşılık bulmadığını üzülerek ifade ediyorum dedi.