Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış pazarcı esnafını da vurdu. Krizle ve zincir marketlerle boğuşan pazarcı esnafı “Fakirin ekmeği kuru soğan ve patates, artık onu da alamıyorlar” diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

“SIKINTILARIMIZ BÜYÜYOR”

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam pazarcı esnaflarını ziyareti sırasında esnaflar sıkıntılarını anlattılar. Pazarcı esnafları, “Meyve ve sebze fiyatları son 6 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Enflasyon verilerine göre, önceki yılın aynı döneminde sebzenin fiyatı yüzde 66, meyvelerin fiyatı ise yüzde 61 arttı. Bu artışlarla birlikte meyve-sebze satışı da azaldı. Pazarcı esnafları olarak, son yılların en kötü zamanlarını geçiriyoruz. Tarladan gelen ürüne, vergi, nakliyat ve diğer giderlerin eklenmesiyle fiyatların arttığını kaydeden esnaflar, sermaye değil, borç biriktirdiklerini söylediler. Pazarda eski insan kalabalığı artık yok. İnsanların alım gücü düştü. Birde zincir marketler işin içine girince bizler hepten kıyıya çıktık. Siftah yapmadan tezgah kabadan arkadaşlarımız var dediler.

BAŞKAN SAĞLAM; SİZ MUTLUYSANIZ, BİZDE MUTLUYUZ!

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam; Üretimde kullanılan gübre ve ilaç gibi maliyetlerin dolarla hesaplandığına dikkati çekerek,  “Bundan kaynaklı kazanç çok düşük. Tarladan alınan ürünün sepetlenmesi, poşeti, lastiği, kağıdı, işçisi, yükleme ve indirmesi, hale girişi yani tarladan alınan bir ürünün her aşaması paradır. Tarladan ürünleri bedava alsak yine kilo başı bir lira masraf veririz. Sebze-meyve fiyat artışlarının girdi maliyetlerinden kaynaklandığını ifade eden Sağlam, Mazot ve Benzinin fiyatı her geçen gün artıyor, haliyle nakliye artıyor. Bunlar artınca da fiyatlar yükseliyor. Perakende Yasasına ilişkin çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyen Sağlam; Siz mutluysanız, bizde mutluyuz dedi.  Esnaf ve sanatkarın marketlere karşı rekabet gücünün her geçen gün azaldığını belirten Başkan Kadem Sağlam, Uzun zamandır çalışmaları devam eden perakende sektörünü düzenleyen yasanın çalışmalarının bir an evvel gerçekleşmesini bekliyoruz. Esnafımız her sokakta, her köşe başında açılan ve binlerce farklı ürünü tek bir mağazada satan marketlere karşı rekabet etmeye çalışırken her geçen gün kan kaybediyor. Bu pazarcı esnafını da etkiliyor. Perakende sektörünün sadece gündeme gelmesi, çalışmaların yapıldığına dair haberlerin çıkması bile çok tartışılan gıda fiyatlarında oynamalara sebep oluyor. İşte tam da bu yüzden perakende sektörünü düzenleyen yasanın vakit kaybedilmeden çıkarılması çok önem arz ediyor. Küçük esnafa artık büyük zincir marketler sayesinde yaşam şansı tanınmamaya başlandı. Rekabet gücünün kırılmasını geçtik, artık artan market zincirler sayesinde küçük esnafın yaşam hakkı da ortadan kalkmaya başladı. Küçük esnaf ortadan kalkarken pazarcı esnafı da artık tezgah açamaz duruma geldi. Bu büyük marketlerin rastgele açılması sadece bakkal ve manav sektörünü etkilemiyor. Küçük esnaf noktasındaki bütün sektörleri etkiliyor. Çünkü her sektörün malzemesini satan bir ticari anlayış var. Bu da diğer esnafın artık rekabet gücü değil yaşam şansını elinden alıyor. Fiyat artışlarının denetlenmesi noktasında şahsen yanlış davranıldığının da düşüncesindeyim dedi.