Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam; korona virüs salgını nedeniyle esnafa verilecek destekler hakkında açıklamalarda bulunarak, yılbaşından sonra başvurular başlıyor dedi.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Küçük ve Pazarcı esnafımızın yanı sıra kapalı olan esnaflarımızın da bir kısmı kira ve hibe desteğinden faydalanabilecek. Esnaf arkadaşlarımız e devlet üzerinden ve Ticaret Bakanlığının internet sitesi www.türkiye.gov.tr adresinden başvurularını yapabilecekler.

“MÜRACATLAR YILBAŞINDAN SONRA BAŞLIYOR”

Açıklanan paketin mağdur olan esnafa yetmeyeceğini vurgulayan ve aynı zamanda destek paketinin yükseltilmesini isteyen Başkan Kadem Sağlam, "Pakette hem hibe, hem de kira desteği var. Ama bizim beklentimiz doğrultusunda çıkmayan bir karar oldu. Pandemi döneminde mağdur olan esnaflarımızın daha büyük hibelerle desteklenmesini bekliyor, mağdur olan esnaflarımız için yeni paket bekliyoruz. Bilindiği üzere, korona virüs salgını (Covid-19) Tüm Türkiye'de olduğu gibi Vakfıkebir'imizde de ticari hayatı olumsuz yönde etkiledi. Salgından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlere yönelik destek paketi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Aralık 2020 tarihli kabine toplantısının ardından açıklanmıştı. Bu çerçevede esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere korona virüs salgını nedeniyle verilecek destekler hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar gereğince, salgından etkilenen kesime aylık bin lira (1.000 TL.) olmak üzere toplamda 3 bin lira doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira kira desteği verilecek. Ticaret Bakanlığımızın, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğiyle söz konusu hibe desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar da belirlendi. 1 Ocak'tan itibaren e-devlet üzerinden yapılabilecek destek başvurularına, Ocak ayının ilk haftası itibarıyla başlanması öngörülüyor. Ticari kazançları basit usulde vergilendirilenler ile vergiden muaf esnafın yanında esas faaliyetleri dolayısıyla hibe desteğinden yararlanabilecek esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlerin ekonomik faaliyet tanımları liste halinde Ticaret Bakanlığımızın internet sitesinde yayımlandı. Söz konusu listede 133 faaliyet tanımı belirlendi. Destek verilecek diğer esnaf faaliyet kollarına Ticaret Bakanlığının internet sitesi www.türkiye.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Azda olsa küçük esnafımız Ocak, Şubat ve Mart aylarında bu küçük destekle birlikte yaralarını sarma imkanı bulacak. Bu ödemelere bir kısım pazarcı esnafımızın yanı sıra birçok küçük esnafımız ve kapalı olan diğer esnaflarımızda bu ödeme kapsamının içinde yer alıyor " diye konuştu.

YAPILANDIRMADA SÜRE UZAMALI

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem sağlam, “Açıklanan paketi memnuniyet verici olarak niteledi. Aylardır para kazanamadıkları halde kira ödemek zorunda kalan esnaf için özellikle hibe desteğinin çok önemli olduğunu dile getiren Sağlam, esnafın kullandığı kredilerde ödeme dönemlerinin geldiğini belirterek bu noktada da çözüm beklediklerini söyledi.  Sağlam, “İlçedeki Esnaflarımız, esnaf kefalet kooperatifi aracılığı ile ve bankalardan kredi kullandı. Bunların vadesi geldi ama satış olmadığı için ödemede çok zorlanıyorlar. Bunların ödemesinde erteleme talep ediyoruz. Ayrıca 31 Aralık’ta süresi dolacak olan vergi borcu yapılandırmasında da yine süre uzatımı esnafı rahatlatacaktır” diye konuştu.

ÖDEMELER FAİZSİZ OLARAK ERTELENMELİ

Başkan Sağlam, tarihlerinde ilk kez verilen hibe desteğini çok olumlu bir adım olarak değerlendirdi. İkinci dalga ve sonrasında alınan kapatma kararlarının, ilk dönemdeki kapatmalara göre esnafı daha çok mağdur etmesinden korktuklarını belirten Sağlam, “Meslektaşlarımızın ayakta durabilmesi için kredi borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Düşük faizli kredi imkânından yararlanan esnafın borcunu ödeyemediğini belirtti. Esnaf, biriktirdiklerini, kötü gün için ayırdığı parayı salgının ilk döneminde harcadı. Bir çok esnaf, Esnaf Destek Paketi ile düşük faizli kredi imkânından yararlandı. Ama esnafımız henüz çektiği krediyi ödeyecek parayı kazanamadan yeni kısıtlamalar geldi. Esnaf, işçisinin parasını, dükkânının kirasını ödemekte zorlanıyor. Bu durumda kredi ödemelerinin faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.